Monday, December 8, 2008

Berhari raya di rumah Hajar

haa...wondering what i'm doing now???..ye..di hari raya aidiladha ini..aku tinggal berseorangan di rumah..husband ku tgh keje..ahaha..ye memang keje die unik sket.kol 8 p.m kang br balik..rumah gas n fridge xbeli lagi..so kire xmasak la kan.sok2 la kot nak g beli.hahaha....so agak2 ape aku wat?

selepas lebam tgk tv....aku pun drive la ke rumah mmbe kt pandan indah..ye baru bape hari drive sendiri kat area baru ni aku dah memandai-mandai cari tempat nak makan....ye nak makan senanye..di samping berjumpa hajar n bertukar2 cerita.ahaha..well, die pun nak tgk gamba kawin aku kan..so adela reason aku nak g umah die makan ketupat ngn lontong ngn sup daging.ahaha....jgn risau..myLocx da bg permission okk..haha.

ade org tanya bes tak life after marriage..erm..depends..name pun life..so ade bes n xbes la.tp kitorg cool je...go with the flow..baru adventurous..pas ni sure ramai lagi nak kawin kan..haa bagus2..kawin la cepat2..tak rugi.hahaha.

so selamat hari raya aidiladha pade sume..aku memanipulasi internet rumah hajar..da sie soh aku main..ape lagi.haha..nanti rumah aku da ade streamyx bolela aktif blogging balik.haha.lembap siot..he.

oh yer..kak Lin (wife abg iparku)..telah call pagi tadi..siap tipu2 aku kate die kawan smap aku yang tak dijemput time wedding aku..siot je kak lin.haha..tujuan call adelah utk ajak makan kat umah die..sbb die tau aku xde ape nak makan kat umh.ahaha...malam ni br g kot..tunggu cik abang ku balik..xigt la jalan nak g seri kembangan tu..pas ni nak try fokus la..(konon)...siap kak lin!

oh congratz tu batin/pikor yang dah tunang aritu..n congratz kat kak radiyah n epon jugak..lambat sket wish..hehe..

da lame kat umh hajar ni..

daaa...

Monday, November 24, 2008

update tuu..hehe

hi friends!

tak tau nak start cane blog i ni.haha..apepun..nak say thanx a million to all yg wish us n dtg umah sumer...

em takleh nak update btol2..banyak hal.haha

apepun..skang i main laptop i ..mylocx main pc die..(kat umah abang ipar i)
japg nak rush g umah baru..kat cheras btw..huhu..kosong lagi umah tu..

oh yes..smlm baru balik from phuket...yela..besela..honeymoon.hehe..laterla cte..mencii naik boat tgh laut...!..laut bergelora okk!

ok..gtg!...miss u all..mmuahhz..

Thursday, November 13, 2008

wahh

eyy luse i da nak nikah..cam tak caye..hehe.

hmm ni gatai nak update blog gak.malam-malam ni dah tak bz sangat.siang tadi sibuk tolong my mother kerjakan bilek.haha.dala alergi habuk.so i memang tutup hidung cam ala-ala doktor tu..bole tak?hehe.

daun inai dah ready sumer..tinggal nak pakai je japg.i tak wat malam berinai official pun.hehe..
malasla.so before tangan i diselaputi daun tu..curi2la main laptop..pasni da nak kena off.

haiihh..da dekat-dekat ni baru nervous.hehe.ah takpela..redah jela.mylocx pun skang tengah bz..banyak nak kena settle last2 ni.

adik-adikku balik sok..haihh cepatla balikk..!Banyak nak suruh ni.haha.

so okla..takleh nak tulis panjang-panjang..later la update lagi ya.

Wednesday, November 12, 2008

HomeHomeHome

yeayy!!..i'm at home atlast..haa..bukan minggu ni je..next week pun..besnye!
tapi pastu..wahh keje menanti.ahakz.tetibe dah rindu colleague i.maya, miza, nasir, ija n faizah..hehe.ngade-ngade pulak.geng2 baru posting.

thanx hajar for everything!!!!!....i will try my best to remember jalan nak gi ur house..=p

tak kesahlah..setelah otak i terpaksa fokus kat pandan mewah tuu...skang totally dah lupe.ni wedding ni pe cte?haha.cam besela..preparation la ape lagi kan.
haritu takjumpe mylocx langsung.haha..xpela sabtu ni jumpe jugakkan.

Rindunye kat blog ini. Memang 2hari lepas sangat exhausted. Sebaik tak demam.haha.Ni nak wedding ni..lagila kena cukup rest.Hmm..ramai eh korang nak turun sg.besar. Terharu i. Jauh2 tu..bukan dekat2.Drive leklok sume. Car pool memang very good idea.he. Harap2 tak hujan. Doa2lah ye.

Tak leh tulis pjg la..keje maaanyaakk.atleast da update sket okla kan.

p/s: dayah..thanx la sudi tulis entry bout me. Touching gitu.mmuahz

Sunday, November 9, 2008

penat!huhu..

Today tibe2 cam melambak keje kena wat untuk kenduri. nothing that i couldn't handle la..cuma rasa penat sket je..plus tomorrow kena pi shah alam. But seriously..agak bannyaaakla keje arini..huhu.
The fact that i have to go to shah alam tula yang wat i rasa lagi penat.haha.malas nye !..Tapi ish..jangan malas-malas. Setan suke tuu.ahaha.
Sebenarnya have a taklimat to attend to.Cume one thing yang buat i happy is..bole jumpe membe2 kat sana..Rindu gak kat derang ni. Haiih sini mane ade kawan. Jumpe mylocx macam tak je.I cam bz sok plus he's working. Besides..ala bape hari je lagi nak kawin..haha.pastu dokla puas-puas ngan die=p
So aku da iron baju sume..tapi tak packing lagi..packing sebab in case i've to stay kat kl for a few days. Bukan stay ngan mylocx la..haha.belum halal okk..haihh cepatla settle everything kat sana. Banyak lagi keje kat umah.haha.
Anyway friends!..yang mana akan gi shah alam sok tu i tak saba nak jumpeee!..n sapa2 kat negeri lain tuu..gudluck n have fun!haha.....fun la sangat.
okeh..signing off !daa.

Friday, November 7, 2008

Anime Eyes

hmm..u all pernah wondering tak nape mata gadis jepun cam kindda weird sket.well.. in a good way kot. Apparently, the hottest new trend in Japan is Anime Eyes-ala..mata cam dalam anime and komik jepun tu...using specially made contact lenses. Bagi effect extra-wide sket kat mata so the eyes appear bigger and make the rest of their face look smaller. Patutla dulu i rasa semacam je mata derang. Cam less real gitu..hikhik.

Pas tu..the bizarre fact is that... the lenses are even made to order according to individual prescriptions.. so technically you can make your eyes look as wide as you want! Hmm..pretty scary too.haha. Cube bygkan kalau dah cover most of the white area of the eyes..takke dah macam demon dalam supernatural tu.ahaha...well memangla ade special lenses untuk special effect dalam lakonan pe sume..tapi kalau nak pakai saja2 becoz of fashion..cam tak semenggah je.

Check this out:

demonic eye..eii scary kan.


yang ni cutee~

But apepun..japanese memang creative. Kindda cute and stylish don't u think.haha. And tak payah cakapla fesyen2 baju derang..plus hairstyle lagi..hmm very advanced.hehe.

Tapi yela kite nak ikut pun agak2la kan. Orang Melayu wat la cara orang melayu.haha.Maybe kita leh reka ape2 yang memperkenalkan budaya kite plak ke kan. Sifat kreatif & inovatif jepun tu memang boleh dijadikan teladan la i think.


Ok..dah2la pasal jepun. I tinggal sorang lagi kat umah.Haiih...

Parents ade urusan kat teluk intan. Cam banyak keje nak buat sebenarnya tapi blogging tetap tak lupa.ahaaha.Sempat aje. Anyway..next week cam dah bz.Tapi kalau boleh i akan sempat2kan juga tulis.hoho yelatuu..tengokla keberkesanannya nanti.

Daa~

Thursday, November 6, 2008

Better

hmm..today i feel much better..=p.

Tapi..i woke up very late this morning. very ok. then after lunch...xlama pastu, aku rase ngantuk tahap gaban...n aku tdo lagi.haha apekah. Bermalas-malasan sungguh.

Ha..bile dah malam ni tak ngantuk-ngantuk.sipot tol.Kena betulkan biological clock aku ni.Dah tunggang-terbalik.

Apepun guyz..10 days left..weeehooooo. I haven't seen my Locx for nearly 3 months.
3months!...gagah kan aku.haha.yelatuu..teknologi sangat membantu. Kalau bercinta cam zaman orang dulu-dulu..3 bulan ni baru dapat beberapa pucuk surat kot. or kalau tak bernasib baik..sepucuk pun tak sampai-sampai lagi.ahaha..(apekah).

Alhamdulillah..dapat keje area dekat-dekat ngn hubby-to-be...=p.Congrates to my friends yang seronok dengan penempatan mereka. Pada yang frust tuu..bersabarlah banyak2 kayy..ade hikmah tu..Yang penting..kite ikhlaskanlah diri ya?

-sayangnye xdpt accompany him today-

Wednesday, November 5, 2008

Unpleasant moment

I really not enjoying this unpleasant moment of the month..
ever get that feeling like your heart gonna burst out of your chest?


All these headache, stress, warm, mood swings, insomnia, crying spell and hatred feeling come in one package.GREAT!..
The tears can drop so easily i can't even believe it myself...
For no particular reason.
Nothing is comforting.
Agaknye kalo rendam dalam ais baru lega kot.

I dun talk much with my parents today....So not in the mood.
Tonight it getting worse.
So i covered up my ear with earphone..re-watching 'Meet the Fockers'..
and turn UP the volume.
Feel good to be in my own space.

Then i write in my blog..which is NOW obviously.
My blog never judge.
Still not feeling any better.
GREAT again.

I'm not sleepy at all. But dun wory bed..u're the 1st place i wanna be rite now.

Dah macam poem tak jadi plak aku rase post aku ni. GREAT again!!!!!!!!

Bltrrpepoepi4**&&^&*)))Nhdjhjfj&%$$#@%%$5!!!!!!

Tuesday, November 4, 2008

answer the calllllll...!!!!!!!!!

tepon JPN selangor tak angkat2 ni...dayymmmm.

answer the call pleeeeaaassseeeeee!

u got me waiting like crazy...!..This is maddddddnnneeesssss!

haha.lepas geram jap ye.sory.

Monday, November 3, 2008

resipi lagi

hi...!

hmm..membe aku ade tanye resipi lain plak..Aku ni mana ade resipi rare nak share.
Kitorg ni jarang makan yg fancy2 sgt..
parents aku biasala..lg suke mkn lauk kampung.

Harini i'm not quite well...Sebulan sekali mesti macamni.he.Perempuan.
So i'm less energetic sket. Masak pun start lambat. Tapi parents tak de..(keje). Tak kesahla kan..Aku je yang nak lunch. Dinner nanti baru makan skali.

Apepun, ni aku nk share petola tumis air. Actually petola is my favourite. Macam mak i lagi thrill..suke peria. Aku kurang minat tapi kalau ade tu makan jugala sket2.

Petola masak air ni kalau makan dgn ikan masin and sambal belacan pun dah cukup. Mak aku plak kaki sambal belacan. Aku tak suka pedas-pedas sangat. Haha.





Ok..so ini la resipi gitu2 je...(petola masak air)

Bahan-bahan (ikut cara aku..hahahaha)

2 biji petola
1 biji telur
2 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
Sedikit halia
Air
Minyak
Garam

Cara-cara

1. Hiris bawang merah, bawang putih dan halia.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan hiris. Bila dah naik bau, masukkan air secukupnya.
3. Bila air dah mendidih, masukkan petola yg dah dipotong bulat.
4. Pecahkan telur dan kacau.
5. Ha..bubuhlah garam secukup rasa.

Hmm..kalau nak lagi bes letak suun dgn ikan bilis. Tapi aku usya2 bahan cam takde so tak payahlah.haha. Pastu letakla halia banyak sket kalau nak senang buang angin.haha.ops.sory=p

Sambal belacan tu ikutla nak pekat ke cair.Ikut selera la kan..tp yang atas tu aku guna cili padi sume..hati2sket time potong cili padi tu..pegang sikit pun boleh pijar abis tu. Bahan-bahan boleh blender or tumbuk. Aku lagi prefer tumbuk sebab..em sebab mak aku kate lagi sedap camtu. Again, cara masing-masing.


So, selamat mencuba.

Daa~

Saturday, November 1, 2008

resipi hari ini~

hmm..ni lunch ari ni..em..kitorang 3org je kat umh..so wat sket cukup.

Ini emm.. bendi goreng telur=)





and..sotong masak kunyit..=)


plus ikan goreng skali..tak payah resipi kot..korang sure da tau.hehe.Tapi kalo nak..bole la request tak pun cari je kat internet.hoho. Aku kadang2 alter sendiri je ikut ape bahan yang ade.

sape yang blom pernah cube lauk ni bolehla cube..kalo sape yg dah expert and rase ape yang aku buat tu cam peliks je soryla eh.hahaha.

da~












Friday, October 31, 2008

wedding present?!..ahaks

Ape kena dgn mood aku aritu entah..nk tulis pasal walinong sari..o maybe sbb aku psg winamp n sj lyn lagu2 ct yg dulu2..(suke suara dulu)..haha..tapi syok ape layan cerita rakyat ye tak..hehe..sambungan citer tu kalo ade yg request baru aku post la kot.haha...tak yah tanye la mane aku dapat cerita tu.haha.

oh..lihat title di atas tu..aku cam ala-ala berangan la kan wedding present yang ade dalam minda aku ni..eh i suka suka je..jangan la korang ingat aku ni gile demand plak.ahaha...tak salah berangan..jangan berharap sudah.

em..aku adela berangan kalaula dapat washing machine...wahh serious heaven.haha...sebab..aku pk..tak ke aku yang kena wat laundry tu nanti.washing machine sangat memudahkan..haha.sapela nak bagi gabak gila present cam tu.nama pun angan-angan.

pastu, kalo la aku dapat LCD tv ke.ahaha..sbb myLocx memang nak sangat tv tuh..kire dia adela simpan hajat nak beli aku rase..so kalo la ade yang bagi, wahh heaven lagi skali.haha.mesti tido lua jela die tengok bola..=p

hmm...angan-angan aku sume hadiah yang susah nak bagi.haha.plus gabak skali.hehe..hmm..lagi kann..kalo la dapat perabot..ahaha..set sofa ke ape..(gile ape akuni)..nampak sgt malas nak g beli sendiri.haha..mesti naik menyampah korang...angan-angan okkk

lagiiii...vacuum cleaner ke..haha.wahhh..senang aku xyah sapu2..dala alergi habuks..huhu.penting tuu..haha.tak pun, apa-apa sahaja yang memudahkan aku masak.haha..Barula semangat sket nak masak..=p

lagi..(banyakla pulak)..hmm..refrigerator!!!..ye itu juga sangaat penting.haha..bolehla kitorang penuhkan segala macam makanan favourite dalam tu.haha..yang wajib..fruit tree drinks n HL milk.sbb time kua pun kitorg sek beli bnda tu je.haha...n bahan2mentah sume nye tahan lama kalo ade icebox kann..hehe

lagii...hmm..camera yang power2sket.ahahaha...ala..xyah lebih2la..dapat Nikon D40 dSLR Camera pun jadila...(banyak cantik muke ko effa)..ahaha...angan2ok.oh aku mmg nak sangat dari dulu. kalo korang xnak bagi, satu hari aku harap aku akan dapat jugak.xpun yang lagi better ke.hehe..

plus..Wringer Mop Bucket.hahahaha...senang aku nak mop.

oh sudah2la merepek..aku saje je ni..bosann..haha.tapi kalo nak bagi boleh jugakkk..hahaha.
hmm..xdela.xkesah pun..yang penting korang sudi datang ke majlisku yang tak seberapa.hehe..yang penting dapat jumpa kawan2sume..yang penting korang doakan kebahagiaan me n myLocx..=)

daa~

Thursday, October 30, 2008

Puteri Walinong Sari

Ceritera ini telah diriwayatkan berlaku di Negeri Inderapura (nama lama Pahang). Ada pun Inderapura pada zaman kemegahan Kerajaan Melayu Melaka telah diperintah oleh seorang Bendahara bernama Bendahara Paduka Raja. Ketika zaman pemerintahan Sultan Alauddin Riayat Syah, Melaka muncul sebagai sebuah pusat penyebaran dan pengembangan syiar Islamiah yang terkenal di rantau Nusantara.

Ada pun ugama Islam itu tersebar dari Melaka ke segenap pelusuk dunia Melayu melalui peperangan dan taklukan. Namun tidak kurang juga negeri-negeri itu diIslamkan melalui perkahwinan diraja. Raja Siak misalnya telah berkahwin dengan puteri Sultan Mansor Shah yang bernama Puteri Mahadewi.

Arakiannya, pecah berita bahawa Bendahara Paduka Raja itu menaruh seorang puteri yang cantik jelita. Puteri Wanang Seri namanya. Ada pun ini selain dari mempunyai rupa paras yang terlalu rupawan, Puteri Wanang Seri juga sangat perwira, pandai bersilat gayung dan melambung senjata. Puteri Wanang Seri juga sangat dikasihi oleh Bendahara Paduka Raja sendiri sehingga Bendahara menetapkan barang siapa yang mampu menewaskan Puteri Wanang Seri dalam ilmu persilatan, orang itu akan diangkat oleh Bendahara menjadi menantunya.

Sudah ramai anak-anak muda dari kalangan rakyat jelata mahupun dari keturunan raja yang tewas dalam sayembara persilatan kepada Puteri Wanang Seri. Hingga di satu masa, Bendahara merasa masygul apabila mengenangkan puterinya yang tidak akan dapat berkahwin dengan mana-mana jejaka.

Kemasyhuran Puteri Wanang Seri ini singgah ke pendengaran Raja Melaka. Baginda berhasrat untuk menyunting Puteri Wanang Seri untuk dikahwinkan dengan anak Dato Temenggung. Anak Dato' Temenggung itu bernama Tun Putih Cahaya Pualam. Baginda kemudiannya mengutuskan utusan meminang yang diketuai oleh Hang Ishak ke Inderapura.

Setelah menerima penghadapan dan mendengar akan maksud kedatangan rombongan itu, Bendahara Paduka Raja merasakan bahawa sudah tidak guna lagi baginya beradu sayembara persilatan kerana jika diteruskan, kelak puteri baginda itu akan menjadi dara tua. Tanpa bertanya kepada Puteri Wanang Seri terlebih dahulu, Bendahara menerima maksud kedatangan rombongan itu dan pertunangan serta perkahwinan ditetapkan dalam jangka masa 4 purnama.

Ada pun Puteri Wanang Seri sewaktu menerima perkhabaran itu tiadalah dia bersuara melainkan tunduk berdiam diri sahaja. Bendahara dan sekelian menteri serta hamba rakyat kemudian sibuk mendirikan balai diraja untuk tujuan kenduri perkahwinan itu kelak. Malah rakyat jelata turut bergembira menyambut berita bahawa Puteri Wanang Seri akan berkahwin dengan orang besar dari Melaka.

"Ampun Tuanku, sembah patik pohonkan diampun" sembah Inang Tua pada suatu hari.
"Ada apa Inang? katakanlah.." Titah baginda Bendahara Paduka Raja.
"Ampun Tuanku. Adapun kita ini kekurangan suatu barang buat hantaran ke Melaka nanti. Jika ada keizinan Tuanku, patik ingin ke Pekan untuk mendapatkan barangan itu.."
"Apa gerangan barang itu Inang?" tanya Bendahara.
"Kain Cindai Kulit Manggis. Hendak dibeli 7 bidang.." sembah Inang Tua.
"Pergilah Inang..." Bendahara memberi izin.
"Izinkan anakanda turut serta, ayahanda.." sembah Puteri Wanang Seri kepada Bendahara Paduka Raja.
"Anakanda teringin benar hendak melihat pasar dan juga suasana di Pekan itu. Izinkanlah ayahanda, kerana tidak lama lagi, tidaklah anakanda dapat melihat negeri kita lagi...
"Baiklah. Ayahanda izinkan.."

Maka berangkatlah Puteri Wanang Seri menuju ke Pekan dengan menaiki usungan diiringi oleh juak-juak dan inang pengasuh. Perjalanan menuju ke Pekan itu mengambil masa setengah hari. Apabila matahari naik ke kepala, rombongan itu berhenti di sebuah kolam yang jernih bagi melepaskan penat lelah dan dahaga.
"Inang, bawakan air untuk beta. Beta dahaga, inang" titah Puteri Wanang Seri.
"Baik, Tuanku.."

Inang kemudiannya pergi ke tepian kolam dengan membawa sebiji buyung. Suasana di kolam itu teramat cantik. Ibarat syurga dunia layaknya. Burung-burung bersiul berterbangan. Pokok-pokok merimbun menghiasi tepiannya. Permukaan airnya sangat jernih. Pendeknya terasa segar tubuh badan melihat pemandangan ciptaan tuhan itu. Inang itu tahu bahawa dia tidak harus berlama-lama di situ. Kelak dibimbangi tuan puteri jatuh murka.

Sebaik sahaja sampai di tempat peristerihat tuan puteri, inang itu terus menceritakan hal kolam yang cantik itu. Puteri Wanang Seri terus terpesona ingin melihat pemandangan kolam itu. Terus sahaja baginda berangkat ke tepian kolam itu. Benar kata inang itu. Pemandangan kolam itu sungguh cantik hingga membuatkan hati Puteri Wanang Seri merasa sangat sukacita. Baginda kemudian bersyair dan bermadah menghiburkan hati baginda sambil diselangi dengan tawa inang-inang pengiring.

Di kala itu, seorang putera kayangan yang bernama Raja Mambang Segara sedang berburu di sekitar kolam itu. Adapun Raja Mambang Segara ini adalah anak Raja Kayangan, Raja Laksamana Petir yang berdiam di kemuncak Gunung Tahan. Apakala terpandangkan rombongan itu sedang bersuka-sukaan, dan melihat pula panji kebesaran putera-puteri diraja sedang berkibar ditiup semilir waktu tengahari, tahulah baginda bahawa rombongan itu adalah rombongan Puteri Wanang Seri. Sudah banyak khabar berita yang baginda dengar tentang Puteri Wanang Seri itu.
Baginda ingin melihat kecantikan Puteri Wanang Seri selain dari menguji ilmu kepandaian puteri itu.

Raja Mambang Segara kemudian menukarkan dirinya menjadi seekor burung merpati berwarna putih bersih. Lalu burung merpati itu terbang hinggap di atas ranting pokok berhampiran dengan tempat Puteri Wanang Seri sedang beristirehat. Tatkala terpandangkan merpati putih itu, Inang Tua langsung menegur.
"Eh, eh. Cantiknya burung merpati itu tuan puteri. Lihat tu.."

Puteri Wanang Seri sewaktu itu sedang membelakangi burung merpati itu. Sewaktu mendengar suara inang tua itu, hati Puteri Wanang Seri lantas berdebar-debar. Seperti ada lelaki yang sedang memandangnya. Sewaktu menoleh ke arah burung merpati itu, Puteri Wanang Seri segera menarik tudung menutupi wajah baginda....

Wednesday, October 29, 2008

What say you..smokers?

Something in the news caught my attention..
Graphic warnings for smokers?...is it really?
Cigarette manufacturers have been given until June next year to print graphic warnings on their product packaging...If they fail to do so, they risk having to take their products off the market. They will also face a RM10,000 fine or two years' jail, or both. u know what kindda graphic?...more or less like these:



owh that's growse!..But do smokers feel that way?..They could probably just ignore that pics..as long as they dun get one of the terrible diseases..as long as they feel fine...or perhaps they'll feel bad about it..feel bad to smoke..and try their best to quit..it's all a matter of choice.

Manufacturers are also be required to stop labelling cigarettes as "low-tar", "light", "ultra-light" and "mild" which the ministry said was misleading...but still the question is the same..do they (smokers) give a damn? They know everything..they know they just put theirself in danger. They know they have to quit smoking..but the temptation and addiction are much more stronger to overcome with...

and again..i think it's all a matter of choice..Good people with good mind will choose goodness in the end...no matter how hard the paths would be. And whenever people you know want to quit smoking..be as supportive as you can...becoz we all know it's never been easy.

Well, atleast they(ministry etc) still came up with efforts...a good idea and implementation indeed..better than nothing..we'll see how it turns out later in time.

Tuesday, October 28, 2008

zakat story

Aku tertarik untuk bercerita isu zakat sekejap.

Sebab aku rasa, walaupun zakat adalah rukun islam ketiga..masih banyak yang pandang sebelah mata.

Tak payahlah aku nak terang zakat tu apa..siapa yang wajib zakat..apa jenis zakat semua..sebab aku pun bukan arif sangat..lagipun maklumat pun banyak kat internet.And apa2hal pun..kita boleh pergi pusat zakat untuk tanya hal-hal yang kita tak tau...apa yang penting..usaha nak bayar tu ada..

Risau juga aku..bila dah kerja nanti takut terlupa nak bayar zakat ni..ni generally speaking la..masing-masing kena beringat la kan...sebab penting sangat tuu..ini kadang2..utamakan income tax lebih2..zakat macam benda kecil je kita buat. Kadang2 rezeki Allah bagi tu sementara..mana tau satu hari kita diuji kan..habis semua rezeki ditarik sekelip mata..jadi sebagai tanda syukur pada rezki halal yang Allah beri tu..kita kenala sedekah (zakat).Barulah bersih hati and harta and pendapatan semua.
Insyaallah Allah akan murahkan lagi rezeki kita..
Aku pun tak nakla bebel banyak2..kang cakap tak serupa bikin susah juga..ni cuma nak share je..and remind ourself pasal perkara-perkara wajib ni.Muhasabah sikit.hehe.Asyik cakap hal dunia je...kalau ditakdirkan esok meninggal dunia macamane..cukupke amalan kita?
Bila terfikir mati tu la..kita kena tengok balik diri kita ni macamana.

Apa pun..balik pada zakat...kita tengok la syarat wajib zakat...kalau-kalau kita dah layak untuk bayar..jangan la bila dah tua bangka baru nak start..hehe.

Masa zaman Khalifah Abu Bakar dulu, golongan yg menentang Khalifah Abu Bakar sebab tak mau bayar zakat terus diiktiraf sebagai murtad oleh Khalifah dan akhirnya Khalifah Abu Bakar mengistiharkan peperangan ke atas golongan ini di Yaman dan juga di Hadramaut.

Try compare ngan zaman kita sekarang...renung2kan.selamat beramal..hehe.

Ok..enough said already..these are for sharing:

DALIL WAJIB ZAKAT

Firman Allah SWT. : "Dan dirikanlah sembahyang tunaikanlah zakat dan taatlah kepada Rasul, supaya kamu diberi rahmat". (Surat An Nur 24 : 56)

Macam-macam Zakat
Zakat Harta
Zakat Uang Simpanan
Zakat Emas dan Perak
Zakat Pendapatan/ Profesi
Zakat Saham dan Obligasi
Zakat An'am (Binatang ternak)
Zakat Fitrah

Firman Allah SWT. "Ambillah zakat dari sebagian harta mereka, dengan zakat itu kamu bersihkan dan mensucikan mereka dan berdoalah untuk mereka. Sesungguhnya do�a kamu itu (menjadi) ketentraman jiwa bagi mereka. Dan Allah Maha Mendengar lagi maha Mengetahui ". (Surat At Taubah 9 : 103)

Firman Allah SWT. "Dan pada harta-harta mereka ada hak untuk orang miskin yang meminta dan orang miskin yang tidak mendapat". (Surat Adz Dzariat 51 : 19)

SYARAT UMUM WAJIB MENGELUARKAN ZAKAT

Islam; Zakat hanya diwajibkan bagi orang Islam saja.

Merdeka; Hamba sahaya tidak wajib mengeluarkan zakat kecuali zakat fitrah, sedangkan tuannya wajib mengeluarkannya. Di masa sekarang persoalan hamba sahaya tidak ada lagi. Bagaimanapun syarat merdeka tetap harus dicantumkan sebagai salah satu syarat wajib mengeluarkan zakat karena persoalan hamba sahaya ini merupakan salah satu syarat yang tetap ada.

Milik Sepenuhnya; Harta yang akan dizakati hendaknya milik sepenuhnya seorang yang beragama Islam dan harus merdeka. Bagi harta yang bekerjasama antara orang Islam dengan orang bukan Islam, maka hanya harta orang Islam saja yang dikeluarkan zakatnya.

Cukup Haul; cukup haul maksudnya harta tersebut dimiliki genap setahun, selama 354 hari menurut tanggalan hijrah atau 365 hari menurut tanggalan mashehi.

cukup Nisab; Nisab adalah nilai minimal sesuatu harta yang wajib dikeluarkan zakatnya. Kebanyakan standar zakat harta (mal) menggunakan nilai harga emas saat ini, jumlahnya sebanyak 85 gram. Nilai emas dijadikan ukuran nisab untuk menghitung zakat uang simpanan, emas, saham, perniagaan, pendapatan dan uang dana pensiun.


Pejabat Imigresen

Hmm..today ade 1 benda aku da settle:

Make a passport.

After searching the nearest immigration office to Sg. Besar in the internet...i have finally found Teluk Intan Immigration Office.
Wohoo..around 30-40 minutes from my home.

So aku pun pi la dgn abah. Aku drive masa pergi. (setelah almost 2months tak bawa)..Okla..awal2 je rasa kekok sikit. Tapi time nak cari pejabat tu kat mane..my dad la drive. Aku memang lemah bab cari jalan esp tempat tak pernah pegi.haha.Lagipun kan...teluk intan bz gak tuu..jalan pun ada sistem yang memeningkan bagi orang-orang cam aku ni..=p..So biarla ayah aku je kan bawa.

At first..tanya orang and then we explored sendiri la.(even aku tak dela membantu sangat.serius aku lambat seyh)..Tapi tak lama je pusing-pusing da jumpa..To those yang nak pergi pejabat imigresen teluk intan tu cari je bangunan kerajaan persekutuan sebelah mahkamah...belakang pizza hut.haha. Bangunan persekutuan tu ada macam2...jabatan kerja raya la...pendaftaran la..imigresen la...ape lagi la..banyakla.(adakah aku baru tau)haha.

So tadi tak de orang sangat..11.30 datang..1.30 da boleh ambil. Okla kan.

Then sementara tunggu..perut pun mulala berkeroncong kan. Kami pun lunch la..kat mane lagi..pizza hut la.ahaha..sebab aku dalama tak makan creamy carbonara yummy yum..aku add pula lasagna..mak ai..melantak bukan main..tapi aku makan slow2tau..menikmati tu.ahahahahaha.
My dad makan pizza n lasagna aku skali.(very filling die kata)..haha

Em then pergi kutip pasport n headed to home. Oh time balik aku drive la.haha.

Today adik last aku balik skool.Lagi sorang pun da balik.Hai..kebosanan lagi.hehe.

da~

Monday, October 27, 2008

aah lega..

hi again.


So..yesterday open house and mesyuarat gejubus pun dah berjalan dengan agak lancar..


Aku jela kelam kabut sket nak salam orang la, nak tengok cawan pinggan tak cukup la, and kemas meja la..mak aku pula sibuk berborak-borak..haha.Kesian betul aku kerana tiada kawan langsung untuk berborak sakan.


Abah sibuk dengan mesyuarat gejubus tu. My bros sekejap2 makan..sekejap2 salam tetamu..sekejap2 tolong..sekejap2lesapppp..=p

The guests started coming around 8.30p.m. The 'gejubus' people came after isya'.


Tu jela.Hehe.Best la jugak even tiring sket.
Gambar tak banyak..adik aku pegang camera.Penuh dgn muka membe2 derang jela.hoho.

Hmm..apparently blogku semakin ringkas dan ada main point je. (malas atau tak reti olah?..dua2kot.haha)

Gejubus meeting in my selangor cute little home

Aku yang keliru..(ni time dah nak kemas)
Syok sendiri kejap..sukatila..blog gue.

K ngantuks already.

da~












Saturday, October 25, 2008

me in my mother's baju kurung

My mother decided to give me her baju kurung..(yang die baru tempah and tak pakai lagi ok)

Paksa ni suruh amik jugak.

She said..quite big for her..(yes she's soo kecil molek..=p)

I said..no hal!..my pleasure.hoho

So itula baju yang aku pakai time pegi kenduri tadi.

Time kat kenduri jumpela sorang kawan rapat mak aku.

Rupenye die memang tau baju tu my mother's punya. (yela time jumpa and borak2 kat kedai jahit itu hari.haha)..die pon kate..eh ni bukan baju madah (my mother's name) ke..(ish org pmpn ni kalo bab-bab tu perasan je.)

And suddenly mother nak cover..so die cepat2 gitau yang baju tu die saja nak kasi kat aku..sebab aku minat baju tu..lagipun sesuai ngan saiz dia.wahaha..baik punya reason.

And ada sorang kawan mak aku lagi..baru tau yang anak pn.madah tu nak kawin(akula)..

Dia pun pandang atas bawah.."ala..mudanya.bape belas ni?".."23 kak"

"23??..nakkawin dah?bagusnye."..Then die ceramah kat aku suruh jangan tangguh2 nak sambung belajar dah kawin nanti.(lama gak dia cakap..nasi pon die tak habis2lagi).haha

ok..itu sahaja cerita kenduri. (mak aku ajak tengok bilik2pengantin sekali...haha)

And i like that baju kurung.hehe.








Konon nak posing..aku berdiri silangkan kaki kiri ke depan kaki kanan.ahaha.Tapi cubaan gagal..nampak cam cacat je..poyos.ahaha...ah whatever la.


daa~

Friday, October 24, 2008

open house & 'gejubus'

Pagi-pagi da busy.

hehe..helping my mother do the chores in the kitchen.
Kemas segala macam tok nenek inside the cabinet.haha.n cleaning up ape yang patut smpai kembang tangan.
A few weeks ago we felt like nothing much to do..but now..kekalutan melanda.wahahaha. So much to do in so little time.

actually..tomorrow night my house buat open house + AJK meeting.
Ala..meeting for the 'rewang'..for kenduri nanti.hehe.
People here called 'rewang' tu..'gejubus'..ahaha.bahasa banjar if i'm not mistaken. myLocx laughed to hear that word.maybe u all pon.Haha.

My parents chose to have the kenduri at home..
My uncles and aunties pon preferred that way..sebab rumah sendiri..
Boleh kecoh-kecoh...nak masak apa pun boleh.
Nak kemas bila-bila pun boleh.
Even penat lepas kenduri..tapi sebab ramai-ramai..fine by them.
And people in my taman ni..mmg dari dulu buat gotong-royong..
Ajk memang ada..derang lagi suke kalo kenduri secara gotong-royong ni..
Sini memang ala-ala life kat kampung gitu. It's fine by me. I ikut je parents nak yg macam mana.
So before 'gejubus ' kena la ada pemberitahuan sket itu ini, pembahagian tugas sume..so that's why ada perjumpaan. normally orang buat 2 3 minggu b4 kenduri...

My mother ada cte..orang sini ambil berat sangat tentang 'gejubus'..For me, mungkin untuk dapatkan suasana kenduri and merapatkan silaturrahim.

Pernah one day my mother making joke to her friend..cakap kenduri nak buat catering..then her friend said.."Tak nak datang..asyik catering, catering..orang nak gejubus" (dengan nada berseloroh tapi serius)..haha.
And masa mula-mula my parents war-warkan pasal nak buat kenduri, membe2 taman ni kata..."Oh alhamdulillah..bagusla. Kami suggest..buat la gejubus. Seronok and meriah sket"

Ha..macam tula serba sedikit keadaannya. No offense pada yang prefer buat catering. I'm sure everyone has their own reason..depending on the people and environment.

Dalam busy-busy ni pon sempat gak aku menulis blog.ahaha..ala..taking a break jap. And today my mother has one kenduri to attend. She asked me to go along.

By the way, I can't wait to watch supernatural episode 6. Already in the laptop. Juz waiting for the right time to watch.hehe.

Tight Butt

As for the title above, i think it's kindda inappropriate.haha.But i liked it though..probably can draw a lot more attention..=p

Anyway..here i am again with a new post n category..>>HEALTH
And to be more spesific>>exercise.
Even more spesific>>simple way to tight your butt.haha

For me personally, i always wanna have a tight and firm figure. Well, who doesn't..haha.And i always concern about body fitness.

You know..when i was in UM, during my 3rd year..i started to go to the gym..
well, it's free u know.should make full use of it.
I'm always excited to go that i'll try my best to persuade my friends to come along. It's not fun to go alone. The gym is normally conquered by male. However, ladies time-tuesday and thursday(5.30-7.00). Some of my friends asked me why do we need to go to the gym. We can just jogging or playing other games. I don't have answers for that.. but i just said..i love it..just simply love it.

At the gym..there's this indian instructor. A good and friendly person he is. He always ready to help and share his ideas if we asked for it.
I remembered he once told me..that women should go to gym..or atleast do some exercises on their own..it doesn't mean women should be tough and full of big muscles like men..it's for toning.
Toning is to make almost any body part appear firmer and sleeker. This is to avoid flabby arms..big thighs..bulgy stomach etc..It's just to maintain a firm and healthy body. And to get a firm body..you have to have more muscles, less fats.

He also said that..one of the simple exercise we can do anywhere, anytime..and gives great result is...SQUAT exercise..ya it looks simple i know..but try to do it yourself..it gives a tremendous effect on your body..not as easy as it looks like. Often called "the king of exercises" by those who believe its capable of inducing more and faster muscle growth than any other exercise. It tones up butt, thigh, leg, stomach and lower back. You can add some weight lifting if you like..contohnya cam angkat dumbell. Whatever it is..to avoid injury and for safety precaution, you should always warm up first. And when you do the exercise...tender and sore muscles for 1 or 2 days is completely normal..give it some rest n when you feel better you can start doing it again.

So..whenever i feel like malas nak main game ke ape, i juz squat..or wat weigt lifting sket2..angkat2 botol besar ke..buku ke..hehe.Tapi kalo rajin nak buat other exercises or go to the gym..that's definitely great!

I learned a lot from the gym instructor which i love to share with others. Whatever it is..dun say we have no time for exercise..coz it's a must.And i'm telling that to myself as well.

For those of you who dun really know how to squat..watch here:

video

So gals...why dun we start?...(firm butt remember??=p)

oh ya..if you men are interested in bodybuilding..or perhaps if you want that hot-sexy-oh so firm body like jared and jensen...it requires many levels of workouts and good food intake i guess..with a lot more efforts, endurance, money (probably), passion and time.. So much for a hot n good look babe.=p

Where there's a will there's a way~


Thursday, October 23, 2008

why women speak more than men

Here, just an article to share. Not in the mood to write my own view/story/whatever bullshit at the moment. So i just copy and paste something related to science and psychology.coz that's my interest.

According to researches, female brain contains more cells, controlling speech functions, than male. And another fact: simple speech act causes emission of hormones in a woman’s brain, giving her same sensations, which a drug addict feels after he receives a long-awaited dose.

Differences between male and female brain are already formed in a mother’s womb, when testosterone starts affecting formation of developing male brain. As a result of this influence, zones, controlling speech, emotions and memory in a man’s brain decrease. Thus, boys, and later men, speak less, than women, and try to hide their emotions as much as they can.

However, testosterone, affecting formation of male brain, also reduces size of cerebral zone, controlling perception, what allows men becoming “deaf” to most logical arguments, adduced by their wives and girlfriends. Lack of conversations and emotions is displayed in a man’s inner world, in particular, his constant thoughts about sex.

Scientists state that brain center, controlling man’s thoughts about sex is twice bigger, than woman’s, what, in its turn, explains a stereotype saying that “men think not by head”. Researchers showed that while men think about sex every 52 seconds, thought about this visits a woman’s brain only once per day.
“Girls are born with female mechanism of perception, and boys - with male. They mental facilities differ already by the moment of birth and depend on stimuli and values important for them”.
“Women treat the world in a different way, than men. If women pay more attention to these differences, it will be easier for them to make any important decisions in their life”, - scientists note.


daa~

Honey..

Ahaha..

bukan that 'honey' okk..
ni real honey okk..

bkn ape..dua tiga harini..aku makan banyak weh..serius..
aku xtau la sebab ape kan..tp past few days i started to take honey as my daily routine..
ini yg warna cerah sket...bkn yg gelap tu..mmg favouritela..sweeeeet sgt..xmcm yg kat supermarket tu..da tambah gula bagai..haha.

and aku xtau btol ke tak..tp aku rase..my growing appetite is due to the honey intake...
haha..ade pnah bace gak yg madu leh buat kan kite makin berselera..
so...mungkin ade btolnye..tak kesah pon kalo berat increase sket..hahha..

pas tu..skang ni pagi2 je teringin nk makan telur separuh masak..aii..takkan ni sbb madu tu jugak.haha.sape tak makan telur half-cooked memang rugi..despite its look, it tastes unbelievably great.aku suka makan dgn kicap manis..ala kicap cap kipas udang tu.ahaha

apepon..madu ori mmg bessshh..aku makan begitu sahaja tanpa campur ape2 so far..
sbb bes sgt.haha..i ade ckp dgn my Locx aritu yg nnt kat umah kna ade honey..sbb it's really good for health...then die kate xkesah..coz die makan je mcm2..sume pon bole masukk..ahahaha.
laki nye perut.besela.haha

oh ni tetibe nak ubah topik jap...my Locx kate ayat i kat blog kalo tulis in BM tunggang langgang.kalo BI lagi proper..wahahaha..sungguh jujur dan ikhlas..
xpe..kritikan membina.haha.aku lagi suka santai2 sebenarnya..haii canela nak memartabatkan BM kalo ramai cam aku ni (memartabatkan tu pinjam from myLocx..ahaha.)

okla.xde idea da...i've some interesting info to share below=)..

Nabi Muhammad SAW bersabda:"Barangsiapa minum madu setiap bulan dengan niat melakukan nasehat Al-Qur'an,maka Allah SWT akan menyembuhkannya dari 77 penyakit".

"Barangsiapa ingin memiliki hafalan yang kuat hendaklah dia meminum madu".

"Sebaik-baik minuman ialah madu karena dia dapat mengkonsentrasikan hati dan menghilangkan dingin yang ada di dalam dada".

"Allah SWt telah meletakan berkah di dalam madu dan menjadikannya sebagai obat dari rasa nyeri, dan madu telah didoakan oleh 70 Nabi".

Dari Imam Ali a.s. beliau bersabda:"Madu adalah obat dari segala penyakit,tiada penyakit di dalamnya, ia dapat menghilangkan lendir dan membersihkan hati".

Dari Imam Ja'far Ash-Shadiq a.s., beliau bersabda:"Rasul saw sangat menyenangi madu".

Dari Imam Ja'far Ash-Shadiq a.s., beliau bersabda:"Biasakanlah dirimu memperoleh dua obat yaitu meminum madu dan membaca Al-Quran".

Wednesday, October 22, 2008

miss my brothers~

Aku skang tgh boring...tu psl byk post dlm 1 hari..lagi 1 sbb aku rs sangat tidak happy pd jam ini....
jd utk hilangkn rs x happy yg smkn membuak-buak tu aku nk buat ape2jela spt tulis blog ataupun chatting ngn mmbe.haha.

actually utk korg yg xtau..
i'm the oldest of three..adek aku all boys...hehe
so kindda close wif them.
but at the moment both of 'em are not here at home..one is form 1..another 1 tgh amek diploma.

I'm pretty close with my bro yg bawah aku...mmg dr kecik close..he's the most nakal btw..
keras kepala plak tu..cm batu..batu pon xkeras cm tu..ahahaha..
He's really good at sport esp football (mmg main striker je..haha)..slalu prasan muke die cm cristiano ronaldo...apekah??

The last bro ni special sket..very matured and understanding..but kindda shy.
He's always a star at school (mostly in academic)..loves reading books cm aku..mnat football gle2 punye (esp game) even kat padang xdela power mane..=p

So tu jela my bros..apepon..aku adlh the shortest skang..which is expected la kn...biology kan korg blaja..

Bile derang kat umah..suke mkn honey star byk2...smpai ble aku nk mkn tinggal kotak je..
Bile nk mkn..tau soh masak je..pinggan xbasuh lak tu..
haha.


Tapi ble xde kat umh..huhu...akula sis plg boring kat duniaaa~



my brothers=)





-always love company-

daa

Tuesday, October 21, 2008

fresh fish..

wahhh sedappnye arini...mkn ikan segar...
my mom yg g market 2day...she just picked n bought whatever she want n kat umah..aku la yg kena masak..=(..haha.

tp ikan kembung td serious fresh gler..isi die very firm n xsmelly sgt..
goreng pon sng garing..(ye mmg saye membelek-belek ikan tersebut)

pastu bile time mkn..perrrgghh!....dappnyeee
sehinggga menjilat jari.ahaha...

so now i dah kenyangla..hehe..n jap g madam ct asked me to see her..adela projek sket.hahaha

alamak!..postman!...skang ni aku fobia ngn posmen.sbb tgh tunggu dapat area mane for teaching.haha...jap g aa aku check surat ape posmen tu anta..
maybe my dad's kot (ceh takut senanye)..haha.

(pergi mengambil surat~)......................

yesss!..sume ayah aku nyer..hoho.
buat saspen je tau..=p

apedaa..dr topik ikan segar ke topik surat..serius tak membina post aku..xpe2..nnt2 aku kasi ilmu berguna sket.

kla..out of idea..laterrr..



our blog

hi friends..

locx n i have created a new blog as our way to tell and share some tales of our lives together as....
u know..as a married couple.

Even though we still not married yet..but we did have something to share..=p..so feel free to visit our blog at :

http://ezraneffa.blogdrive.com/

But dun get me wrong..i still continuously write in my blog.
My blog is my story..another blog is our story..It's our place to blog about anything involving US. So..check out our updates there~

daa..





Ya Allah..



Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim
Kau ampunilah dosa Ku yg telah Ku perbuat
Kau limpahkanlah aku dengan kesabaran yg tiada terbatas
Kau berikanlah aku kekuatan mental Dan fisikal
Kau kurniakanlah aku dengan sifat keredhaan
Kau peliharalah lidahku dari kata-kata nista
Kau kuatkanlah semangatku menempuhi segala cabaranMu
Kau berikanlah aku sifat kasih sesama insan
Ya Allah
Sekiranya suami Ku ini adalah pilihan Mu diArash
Berilah aku kekuatan Dan keyakinan untuk terus bersamanya
Sekiranya suami Ku ini adalah suami yg akan membimbing tanganku dititianMu
Kurniakanlah aku sifat kasih Dan redha atas segala perbuatannya
Sekiranya suami Ku ini adalah bidadara untuk Ku di Jannah Mu
Limpahkanlah aku dengan sifat tunduk Dan tawaduk akan segala perintahnya
Sekiranya suami Ku ini adalah yang terbaik untukku di DuniaMu
Peliharalah tingkah laku serta kata-kataku dari menyakiti perasaannya
Sekiranya suami Ku ini jodoh yang dirahmati oleh Mu
Berilah aku kesabaran untuk menghadapi segala kerenah Dan ragamnya

Tetapi Ya Allah..
Sekiranya suami Ku tergoda dengan keindahan dunia Mu..
Limpahkanlah aku kesabaran untuk terus membimbingnya..

Sekiranya suami Ku tunduk terhadap nafsu yang melalaikan..
Kurniakanlah aku kekuatan Mu untuk aku memperbetulkan keadaanya

Sekiranya suami Ku menyintai kesesatan
Kau pandulah aku untuk menarik dirinya keluar dari terus terlena

Ya Allah..
Kau yang Maha Megetahui apa yang terbaik untukku
Kau juga yang Maha Mengampuni segala kesilapan Dan ketelanjuranku
Sekiranya aku tersilap berbuat keputusan..
Bimbinglah aku ke jalan yang Engkau redhai
Sekiranya aku lalai dalam tanggungjawabku sebagai isteri..
Kau hukumlah aku didunia tetapi bukan diakhirat Mu
Sekiranya aku engkar Dan derhaka
Berikanlah aku petunjuk kearah rahmat Mu Ya Allah …
sesungguhnya.. Aku lemah tanpa petunjukMu..
Aku buta tanpa bimbinganMu..
Aku cacat tanpa hidayahMu..
Aku hina tanpa RahmatMu..

Ya Allah..
Kuatkan hati Dan semangatku
Tabahkan aku menghadapi segala cubaanMu
Jadikanlah aku isteri yang disenangi suami
Bukakanlah hatiku untuk menghayati agamaMu
Bimbinglah aku menjadi isteri Solehah
Hanya padaMu Ya Allah Ku pohon segala harapan
Kerana aku pasrah dengan dugaanMu
Kerana aku sedar hinanya aku
Kerana aku insan lemah yg kerap keliru
Kerana aku leka dengan keindahan duniamu
Kerana kurang kesabaran Ku menghadapi cabaranMu
Kerana pendek akal Ku mengharungi ujianMu

Ya Allah Ya Tuhanku…
Kau tunjukkanlan aku jalan yg terbaik untuk aku harungi segala dugaan Mu
dan aku memohon agar suami Ku untuk diri ku seorang saja.

Ya Allah Ya Tuhanku…
Aku hanya ingin menjadi isteri yang dirahmati
Isteri yang dikasihi
Isteri yang solehah
Isteri yang sentiasa dihati suami

Amin, amin Ya Rabbal Allamin..

Monday, October 20, 2008

smapl oh smapl..


last few days..i was chatting wif one of my best friends. (my ex-schoolmate)..miss ili daliela.
ni ili yg cute n nakal itu yer...jgn salah org..hehe
we talked a lot..termasukla kenangan2 time kt skool dulu..
yela smapl la..ktne lg..hehe

ckp pasal smapl..teringat dolu2..hehe.
cane ek aku baik ngn ili?..oo ili was sitting next to me time form 5..
n mmbe2 baik aku yg lain time tu are shera & fatin..yg lain pon baik gak cume xserapat cm dak2ni la.
fuh..zmn mencabar tu..=p

byk memories kitorg..aku ni kindda girl-next-door la gak kat smap tu..tp still ade big case yg aku timbulkan kt smap..hahaha..tp mmbe2 rapat aku nakal2 gakla..they didn't usually play by the rules.hihi..
B4 aku cte cane aku kamching ngn mmbe aku di atas..aku stat ngn sejarah aku time form 1 la..

Form 1...zaman ok2jer
Aku dulu sebelah ida..hihi..kwn baik aku gak tu time lower form..
Klas aku..1 merah...ape aa?Ibn haitham..mase tu aku baik ngn syaz, ida, lat n rina...form 1 besela..mmg baik punyeee...hehe.innocent gitu.ahaha.Time tu Syaz agk glemer..lain aku xigt sgt la plak..tp aku sukela mmbe ngn die.n aku xamek tau sgt psl dak2 klas lain.ahaha...truks btol.Aku gle rajin blaja time ni...ahakz..sbb tu leh masuk 2 merah kot time form 2..=p
Masa form 1..aku sblh katil ngn fatin ..tp baik gitu2 je mule2...as roommate.hehe.

Form 2..aku 2 Merah..n sebaik syaz pon kat ctu gak..so kitorg duk sblh...haa..form 2 adlh zmn lower form plg bes for me..klas tu saaannggaaat bising..terkenal di kalangan byk guru krn kebijakan dan kebisingan terlampau..=p...masa tu ili pon klas aku.tp xbape baik sgt ngn die...aku mmg ssh nk masuk ngn org melaka dulu..haha..maybe derang ckp slamber kot..n bule thn kerek sumtimes.haha..aku, syaz, myra n nisa' slalu berangan-angan n tergelak2 kat meja blkg tu..tp kitorg bising pon xmmberi kesan sbb dak2 pmpn lain (pmpn tau) berkali-kali bisingnye..haha.
Slalu kena tegur ngn cikgu n dak klas lain..tp spt bese la..kitorg bkn xnk berubah..tp keadaan itu ttp berterusan juge..

time tu aku lg sukeee g klas dr duk hostel..hehe.sbb mmbe2 kat klas lg happening...myra, nisa', izyan, mokcik, dilah, sitoi..bykla bes2.hehe.Mcm ade persepakatan utk membuat bising secara total.

Syaz ramai peminat gak waktu tu..ade senior form 4 minat die time tu.ahaha..xperlula dinyatakan sape..=p...Senior2 dulu sukee bertenggek dpn tangga 2 merah tu..konon g library la tuu..baik btol niat anda sume..ahahaha..Aku low profile je...baik punye..=p
Form 2 ni aku baru jinak2 ngn satu game bes..ARCHERY. (titik permulaan la konon)

Zaman kureng bes>>>form 3...
sbb aku telah terpisah dr rakan2 lama 2merah..mostly kat 3 merah.aku sbb paper xm dpt 2 B maka turunla klas 2nd>>3 Hijau(Al-Battani kot)..hehe

Klas ni aku dok sblh Munet..die je kot aku rase mmbe baik aku kat klas tu.ahahha...tapi die suke buli aku.huhu.
Aku mmg rindu gle ngn mmbe2 kt 3 merah.huhu..awal taun..aku mmg slalu gak merayau time prep kat klas derang.tapi lame2 tu..bile da leh adapt kt klas hijau tu..okla.hehe.
TAPI....dorm aku time form 3 mmg bes gle. Time ni la aku baik ngn kak pijan (2thn ats aku)..n kak ainul huda (setaun ats aku). Kak pijan tu sblh katil je...shera pulak sblh kiri aku..hehe. Kak pijan mmg suke manjakan aku.haha.Suke ckp muke aku cm jpon.Slalu mkn kt dewan mkn ngn die..n slalu g mane2pon ngn die.haha.Tukar2 secret tu besela..
Norfie pon blek aku gak...bes la bilik tuu..kire aku time form 3 mmg xsaba nk balik blek..sbb klas kurang bes.ahaha...kat blek aku leh bising2..(ye perangai 2 merah tu msh xdpt dibuang)..hoho.
Tp ade gak bnda bes kak klas 3 hijau tu dulu..=p

Form 3 mmg aku quite active ngn archery..kire bulela nk g peringkat kebangsaan time tu..(ayat bangge)..yela time tu N9 xbyk involve ngn archery lagi..sngla aku nk mng pon..geng2 archery aku dulu..diana, mokcik n latifah.hehe.

Ye...then..form 4.(paling happening n lupe dunia)..ahaha.
masa form 4 la stat rapat gle ngn shera, ili n fatin...aku 4 merah..shera pon.ili n fatin klas lain xsilap..msg2 naik kpale waktu ni..nk break rules ke ape ke..time ni la.haha.
aku igt lg..ade ckgu mtk 4 org utk volunteer kem PRS kot.kitorg 4 org mmg willing habis aa siap bg name..sbb nk escape klas n blaja nye pasal...kitorg xde idea la mule2 kna ditugaskan wt keje ape..
sampai je kem tu..rupenye kna jd ajk masak2...HAHA..mmg kelat gle mule msg2...tbe rs nyesal..
tp xlama...bile da sonok dok kem tu even byk keje...rs xnk balik plak.hahaha...

Pastu..bilik ktorg lain2..tp 1 floor sume..kitorg sume umah Merah...so kitorg slalu jerit2 je kalo nk jumpe.haha..ble time nk mkn2...mmg jerit empat2 skali..bilik Ili is bilik makan..haha..xkesah aa sape nye mknn tp makan mesti kat bilik die..hehe..Fatin plak slalu ade stok mknn lebih...banyak tp mkn sket...n suke bg kitorg.soo ape lg.haha.
Bilik aku slalu jd bilik borak.besela...aku.haha..Shera plak mmg suke rayau2..cm xleh dok lame2 kat blek die kot.
form 4 byk kali gak kitorg kna serang ngn warden..ehe.Even xdela truk mana pon salah kitorg..tp xpe..tu sume cte bes time skola kalo nk igt blk...


Form 4 aku still aktif ngn archery lg..smpai national level gakla..em tp aku byk tinggal klas esp addmath sbb ade practice..last2 add math aku agk hancur.ahaha..so terpaksa la turun klas 3rd..>>5 biru(az-zarqali)



5biru pon bes gak..sbb aku duk sblh mmbe baik aku..ili.haha.Yang plg aku igt..ili terer math..n quite good in chemistry..n die adlh kaki tdo yg plg mantap dlm klas..(besela kat smap tu ade penyakit epidemik tdo dlm klas)..esp time modern math..syle tdo die bkn main2 woo..mmg xcover punye..(tmpt kitorg 2nd row..dpn tuu).Cikgu Pua kot aja time tu..smpai die pon phm ili..kdg die bia je ili tdo terbongkang kt meja tu sbb die tau ili terer.haha.smpai cikgu da nk kua br la die terkulat-kulat bangun..aku pon ngntuk gak tp xdela tdo smpai cover 1 meja.haha.die xyah susah2la nk kejut..mmg xbangun punye.kalo kjt,bukak mata sket tdo blk.timing die da set after cikgu da aja br bgn..sipot tol.haha.



n ade dak2lain yg bes cam ain, dayah, suraya, fad etc.geng2bising gak.hehe.Tapi form 5 kenala serius..ade big exam.So kurg happening sketla time tu.haha.Archery pon aku da said gudbye lalala..serius gelap kulit aku time form 4 dulu memanah nye pasal..=p..tp xpe..syok ape game tu.



So..tula sket2 imbasan dulu..tetbe rindu nk cte pasal mmbe2..byk lg memories ngn mmbe2 lain kat smap..tp pjg sgt nk tulis pon..korg pon mesti da boring gle tahap gaban..sebelum korg mkn muak bace blog aku ni..aku sign off dulu la eh..=p



daa~




Saturday, October 18, 2008

home ALONE

warghh!..xbesnye dok sorg kat umah..

kalo siang it's fine with me...tp kalo da malam2..huhu...mcm2 perasaan ade.plg xbes..the feeling of being alone.

my mom n dad ade hal kat lua..adek aku sume skola..
internet n tv jela mmbe..td da tutup laptop..
pas tu xtahan coz i dunno wat to do..
i bukak balik.
cam ape je..umi!! cepatla balik.huhu

sms my locx mlm ni xreply2..waa..!..nk phone credit cam xcukup..gune phone umah takut kena marah..aritu bil naik akula tu yg gune..sape lg..=p
siang td sms my locx..well,okla die sian kt aku..
but he also said..xpela..praktis after we both got married nnt..coz his work shift pon bole thn weird...kalo die shift mlm smpai morning..abesla sume lampu umah aku on...tv aku bukak..n tdo dpn tv.hehe.
canela ngn electric bill umh kite nnt honey.aku mmg xnak ade tv in the bedroom btw..distracting..oh apekah tbe2 melalut plak ni.

tp xkire...xsuke nye sorg2..huhu.

tbe2 teringat time kat um hostel dulu..da lewat mlm sgt..
sume org cm da tdo..aku bole plak time tu terjaga nk g toilet....i'm soo pissed off..napela time tu gak nk terjaga..
sms my locx sebaikla xtdo lg..(kalo die da tdo.wah tah smpai bilela br die nk reply sms or answer call.hehe).
then die called.
pastu..aku katela i'm soo scared nk g toilet..
tp cm ala xleh thn smpai pagi ni.haha.n die soh aku bwk hp g toilet..kire die teman la gitu..aku pon kate ok.

tp kn..xkn la all the time dlm toilet aku nk pegang hp tu.terpaksa la aku letak hp kt satu tmpt tu smbil wat ape yg patut.gile takutt..even tau yg my locx ade tgu kat hp tu..(haha apekah ayat aku)
then da settle..aku ckp blk ngn die sambil berlari2 sekuat hati ke bilik (lari seolah-olah ade something kejar.hoho)
..reeeaally dark out there...fuh..da msuk bilik lega btol.
then ape lg..say nite2 la kat die..hehe

pastu..nk tdo je ade lg masalah..
dlm bilik xtakut la sgt sbb ade lg 2org mmbe.bkn nye sorg2.
tp mslhnye xleh nk tdo smpai tah kol bape..ish..mmg geram waktu tu..

sbb tu aku lg suke tdo bile org lain xtdo lg.heehe
tp ni nnt kat umh sorg2 macam mane.haiihh...(mcm budak kecikla aku..penakut)
Bkn ape..aku ni high imagination...pastu kaki tgk cte hantu even i'm scared to death..

haa..maka dgn kombinasi itula otak aku ligat memikirkan perkara2 atau ape2 yg xmunasabah..(korg mesti takut gle kalo aku cte imaginasi aku.haha)..tp aku mmg ade geng yg gle cte horror ni.
kalo ngn my locx..susah sketla nk ajk die tgk horror movie.bkn sbb die takut..tp sbb aku nye imaginasi bile hal spt di ats berlaku lg..haha

k la..merapu already...alone pon alone la..terpaksa..(pray for me!)
haha daa..!

Friday, October 17, 2008

~Spa Indulgence~


I've been treated like a princess today~

6 hours of total relaxation and pampering~

The best massage i've ever had by madam siti..(my grandma is tukang urut,but i never ask her to massage me..how regretful i was.now she doesn't have that stamina anymore..she's not quite in a good health)

Madam Siti-superb-definitely a woman i seek to learn bout massage therapy one day...n definitely a woman i seek to get a healing touch through my entire body..=p..

My body felt great, my skin felt fresh n supple...n now i'm real sleepy...
n it seems i'm gonna have a very good night sleep..

huaaahhhhhhh..........

~Goodnight guyz~

Wednesday, October 15, 2008

*A Child Prodigy*

If u dunno what genius means..juz watch this brilliant-12 years old-kid playing guitar..

i dun care if i can't understand note n guitar tune whatsoever...but i'm undoubtedly know this boy is awesome!...such a gifted talent he has.

n coz i reeeaaally love 'more than words' song...i could easily fell in love with him..=p

Sungha Jung (yes he's korean) is simply superb..perhaps many older people can't even play that well..

Somehow i thought there are a lot more young talents like him....juz amazing.


video

Monday, October 13, 2008

Joe & Faridah


hahahahahaha.....!!!!!!!!!

this tv drama is hilarious..!...a big hand to Adlin Aman Ramli (the director n also the main cast).
He rocks!..i dun really know how many times i've laughed throughout the story..=p

A very untypical storyline and scripts and jokes..but trust me...it works!..i enjoyed most of the time watching it...n i still remember some funny lines + parts in it.(mcm aku enjoy Dakkolin Dakkosi..ahaha..bodo series tu)..even my dad sticked in front of the tv...

This drama was aired during the 1st week of hari raya i guess..
but i just watched it yesterday..(besela Astro..sek ulang tayang je kn..=p)

erra fazira is sooo hot !..love her.

love all the casts as well (zizan, khir rahman, zaibo, harun salim bachik etc)

i'm not a good reviewer..but if u missed watching it on Astro, u can always watch it here :

http://www.youtube.com/watch?v=uOx_EawjPvQ

ENJOY!

Sunday, October 12, 2008

locx update

dunno y..

but i miss reading locx's posts...long time since his last update..
he's such a bz man now..how fast time fly...

hehe..full of good thoughts he is..of course i can just ask him if i want his opinion about anything..but still...reading what he wrote is somewhat enjoyable...

haha..what has got into me?
is this em..one kind of 'blog disease'?..probably becoz i have too much free time...gosh i should start doing other useful stuffs..

taaa

hibernation

if you guyz are wondering what on earth am i doing rite now..well think about hibernation.

i'm totally spending my time at my habitat (home..=P)..doing stuffs like..(well,like nothing important)..such as sleeping, praying, thinking (or perhaps..daydreaming), eating, surfing internet n so on..particularly pampering myself..hihi. And one thing for sure...i'm a HUGE fan of supernatural..season 4 is up...so i'm now reeeeeeeeeally in the mood of supernatural....
I have been graduated approximately 2 months ago..n now, i'm basically waiting for my posting.

Posting for what?..well, to those of you who have forgotten..or don't have any idea at all..or buat2lupe..i took science with education course....meaning..i'm in teaching profession. I already know the state but still dunno the school. I got Selangor n trust me..i'm soo grateful for that. Firstly, my hometown is in Selangor. Secondly..i can hope for working nearer to my husband-to-be..Mr.Locx. I do have some efforts to basically get the area i want. But..no need to elaborate here..

I have some major things to go through this year..My posting..(which means..new school, new environment, loads of work, headache..blablabla) n my wedding (which means...OMG!..i dun believe it..hehe)..So perhaps u can imagine how i'm feeling rite now...even though I dun really know what the heck am i feeling at the moment.

But i do feel excited for both of the major things. My family is now quite busy planning n preparing things for the wedding...me?..i'm practically thinking a lot but doing less.hAhA..but dun worry..i've managed to handle certain things...such as all the 'andaman' stuffs..wedding cards, booking here booking there. It doesn't drain my energy so far...but sure as h*^% mind-tiring. I'm still positive by the way....do whatever it takes to be with the person you love..

The celebration of Eid Mubarak still not over i guess..i've gone back to Penang(my village) the 1st week of hari raya..n now at my hometown, i'm not visiting much...oh how i enjoy eating all the cookies n 'kerepek' at home.haha...well, i'm gonna take this opportunity to wish my muslim readers (ceh macamla ade) Selamat Hari Raya Aidilfitri..Maaf Zahir Batin..

laterrrr...farewell my dear readers!(terpengaruh ngn Lord of the Ring la ni..br layan balik aritu..aku teringin nk blaja bahasa elf tu.HAHA)

Friday, September 12, 2008

bad boys??!



OMG!..who doesn't love these two winchester boys on tv.i love to watch supernatural and one of the major reasons is to watch these two hot 'bad boys'..They appeared to me as bad boys with a good heart on tv. why do most women love bad boys?

I am still hopelessly attracted to boys who don't play by the rules. It's not about bad boys in the criminal sense of term though.. I'm talking about that special type of guy who lives by the law but not by the rules. He's a guy whose lust for life is exceeded only by his lust for independence,.. and that make him attractive in the deepest possible way.
I'm not alone i guess...Practically any girl who has had the pleasure of dating a bad boy will tell you that no good boy can give you the same feeling of being hopelessly in love.hehe..not to mention if they possessed a good look like sam n dean..well it's jared n jensen. i know.that's really a bonus.
I think that bad boys are always challenging and they are so resistent to any kind of manipulation.. And because of that reason, they are uniquely attractive to us...and very sexy.
You may wonder if i'm speaking through experience.well, let it be my secret though.haha.nothing personal here.it's just my opinion and somehow, as a girl/woman..we can naturally classified good boys and bad boys based on our own criteria.(which is diverse from one woman to another).However, that doesn't mean being a good boy is bad..
Bad boys don't remain bad boys forever..(hopefully). They can be very good at heart even though they don't seem to show it.Well again, like sam n dean..always saving each other in the end .Whatever it is..not all bad boys are good, and vice-versa..we still gotta be picky though..;p..Hearts over minds..or minds over hearts?

Wednesday, September 10, 2008

Status:Engaged:)



Until now, it's unbelievable to think that i'm engaged..Well, i'm merely 23 years old..not that i wanna say i'm unhappy..i'm truly happy.I am. It's just the status is now different and sooner or later, my life will be different too..entering a new life of marriage..Hmm..by the way..engagement ceremony..It's a one of a kind experience that i'll be glad to share with you. In our Malay society, before marriage, usually a couple will go through the engagement ceremony first. Engagement in Malay is called “Bertunang”. The period for engagement usually vary from six months to 3 years.

It's really really fun driving the car with my best friends from Kuala lumpur to my hometown (for my engagement ceremony of course). It's 30th of May and we're heading to Sg. Besar with a lot of luggage;p..(for only 3days). We can't stay long considering that we're in the middle of teaching practice (yes we gonna be teachers). We were singing and eating and making jokes and laughing hilariously in the car (i supposed to drive carefully i know). It's one of the best moments ever!
On the day of the engagement (31st of May 2008), the future bride..which is me..;p... dressed in my best cloth (which i rented). A group of my future groom’s family members were coming over to my home at the pre-arranged time (8.30pm.). Usually the future groom do not tagged along but he's coming and waited until the ceremony was over



His family came laden with trays of gifts which then be placed in the centre of the hall. Their theme color are purple and pink..(his mom's favourite) while my family side had chosen green and white for our gifts. The engagement ceremony began with recitation of prayers, a formal introduction of both sides, a discussion on the agreement of how long the period of the engagement will be, the confirmation of the amount for the “mas kahwin” (marriage fee or dowry) and the number of gifts to be exchanged, these gifts we called it the “hantaran”.


Normally, once the details have been agreed upon, an elderly woman from the future groom’s side will then place a ring on the future bride’s finger. In my case, his grandmother. I was quite nervous that my heart's pounding and my hands trembling a little. She then slided the ring into my finger and kissed me on the head. I can't exactly describe what i felt at the moment. Hehe. Then there was exchange of the gifts from both parties followed by supplication made as a form of thanksgiving. The meal time has come!..We ate and ate and ate..and took a lot of pics of course!

I felt so relieved when everything was over..The next day we had to go back to KL. Since that moment, my status was automatically changed to 'engaged!'...




~Just engaged~