Monday, November 3, 2008

resipi lagi

hi...!

hmm..membe aku ade tanye resipi lain plak..Aku ni mana ade resipi rare nak share.
Kitorg ni jarang makan yg fancy2 sgt..
parents aku biasala..lg suke mkn lauk kampung.

Harini i'm not quite well...Sebulan sekali mesti macamni.he.Perempuan.
So i'm less energetic sket. Masak pun start lambat. Tapi parents tak de..(keje). Tak kesahla kan..Aku je yang nak lunch. Dinner nanti baru makan skali.

Apepun, ni aku nk share petola tumis air. Actually petola is my favourite. Macam mak i lagi thrill..suke peria. Aku kurang minat tapi kalau ade tu makan jugala sket2.

Petola masak air ni kalau makan dgn ikan masin and sambal belacan pun dah cukup. Mak aku plak kaki sambal belacan. Aku tak suka pedas-pedas sangat. Haha.





Ok..so ini la resipi gitu2 je...(petola masak air)

Bahan-bahan (ikut cara aku..hahahaha)

2 biji petola
1 biji telur
2 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
Sedikit halia
Air
Minyak
Garam

Cara-cara

1. Hiris bawang merah, bawang putih dan halia.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan hiris. Bila dah naik bau, masukkan air secukupnya.
3. Bila air dah mendidih, masukkan petola yg dah dipotong bulat.
4. Pecahkan telur dan kacau.
5. Ha..bubuhlah garam secukup rasa.

Hmm..kalau nak lagi bes letak suun dgn ikan bilis. Tapi aku usya2 bahan cam takde so tak payahlah.haha. Pastu letakla halia banyak sket kalau nak senang buang angin.haha.ops.sory=p

Sambal belacan tu ikutla nak pekat ke cair.Ikut selera la kan..tp yang atas tu aku guna cili padi sume..hati2sket time potong cili padi tu..pegang sikit pun boleh pijar abis tu. Bahan-bahan boleh blender or tumbuk. Aku lagi prefer tumbuk sebab..em sebab mak aku kate lagi sedap camtu. Again, cara masing-masing.


So, selamat mencuba.

Daa~

2 comments:

Nadya said...

wah..dekat2 nk kawen nie asek post resipi jee haha

baguih2..nnt sok2 den pun boleh refer sini haa..=D

farahana said...

haha..maybe la..cooking mode kot.haha.

boleh2.ape gune blogging kan..=p