Monday, April 25, 2011

Maharaja Lawak Minggu 4 - i list all my favourite !

My top of the list...

JAMBU !!!



Next favourite...

surely JOZAN !!!



And of course the imaginative NABIL !!!



OK..and sory to say..that's ll my favourites so far...yang lain still not up to the standard. Huhu. Try again guyz!

Yang depa tiga ni...i memang looking forward every week apa yg depa nak perform..Full of experiences..and very2 talented.

Good luck guyz!





Saturday, April 23, 2011

Source code movie memang best



Hi..

Semalam i pi tengok movie SOURCE CODE with mylocx. Frankly said...terbaiklah...type2 yg lu pikirla sendiri ala2 movie INCEPTION tu haa.

As usual after tengok memang dok debating tak habis2 with mylocx. The funny part was..kitorang duduk lain row dlm cinema coz tak nak duduk fron seat. Ada la 2 or 3 lagi yg kosong bhgn tengah tapi bukan sebelah2 n bukan same row. I suggested amik je..sbb kalau x mylocx nak amik second row.

Kitorang memang nak tengok show time petang je...sbb nak balik a.s.a.p...sian kat sofea. Because of that limited time, kami pun belasah je duk lain2 row. Coz nak tengok cite lain mmg not our liking. Besides, mylocx dalama tunggu Source Code ni.

Hmm next watch will be Thor n Water for Elephants. N Nur Kasih perhaps..

Daaa..

Posted via Blogaway

Justin Bieber fans go hysterical!


source: The Star

Well..including me..haha. I tak dela minat sangat pun...but the truth is...he's soo likeable...his face, his move, his voice n his songs.

Teringin gila nak tengok konsert dia. Bukanla nak pergi konsert dia, tapi kalau ada kat tv ke, dvd ke kan..memang nak tengok sangat la. haha.

Hmm...dengar cerita fans Belieber ni memang excited tak hengat punya last night. Of course la kan..Bieber tuh! Bukan bibir.=p Tapi.... ramai yg frust menonggeng la coz Bieber was accompanied by his girlfriend. Selena kot nama dia kan. Ala..potong line je. haha. Kot ye pun ada gf, tak yahla nak angkut pi concert. Confident je Bieber ni tak jatuh saham ek.

Ala..artis..mostly normal la cintan-cintun show kat public...last2 tak ke mana pun. ops. Bukan jeles ye.. tapi kenyataan. Lagi2 teen macam Bieber ni haa... cinta monyet perkara biasa. Hoho. Cam baguih pulak den eh..

Apapun...kipas-susah-mati Bieber tok sah la kemaruk sangat kay... Sikit2 sudahla..hehe.

Daa.



Friday, April 22, 2011

Lady Antebellum - Need You Now

OMG!

I love this song soooo much...

And i like Lady Antebellum too... their type of music is really my favorite. Btw, depa memang satu group kan? Bukannya perempuan tu je kan?

Ah tak kesahla..yg pastinya dua2 singer ni memang i sukaaaa sangat suara dia. Dahla boleh nyanyi live...best best..

Kalau u olls perasan, lagu-lagu Lady A ni memang banyak love songs yang sweet sweet gitu.. Memang kena la ngan jiwa i ni..ecewahhh..hehe.

Ok, enjoy the song...

daa.




Thursday, April 21, 2011

18 months vaccination


Alhamdulillah..

My little sofea dah kena jab pun. We went to ampang puteri specialist hospital around 3 p.m tadi. Penat tau. I balik2 keje dah kena siap2 nak pi hospital plak. Tak pela. Anything for u baby.;-)

Bukan apa..25 minutes driving manual car ni mmg x syiokla kan. Plak tu byk kereta. Lagila tensen. Mau lenguh2 kaki ni haa. Udahle lenguh kat tempat kerja asyik diri jalan, diri jalan tak habis2. Aihh..cepatla dpt pindah..dekat sket ngan umah. Huhu.

Btw, sofea weighed 11.58 kg. Hehe. The paed said, tengok badan je pun tau berat dia mesti ok. She's an eater. Semua pun sumbatje. Haha. Sofea tak nangis pun kena cucuk tadi. Coz he did very fast. Tak sempat sofea nak menggelabah pun. :-P

Cop! Ada Nur Kasih the movie kan! Nak tengok!!!

Daa...

Posted via Blogaway

Saturday, April 16, 2011

Jambu - Maharaja Lawak Minggu 2....lawak gila kan??




Ok...nothing much to say... Yang penting... depa memang lawak gila tahap gaban. hehe.

Muka legend tapi hati cute. hahaha.

Kamon laa...kamon... (tagline tak leh blah)

Lagi best dari Jozan n Nabil n the rest i think..huhu.

Looking forward nak tengok Jambu lagi...

Daa.



Friday, April 15, 2011

Sale & Purchase Agreement


Alhamdulillah..
After a few months uruskan benda nih.. mylocx boleh tidur agak lena kot. haha. So after sign S&P adelah dlm 3 or 4 bulan kot baru merasa nak duduk rumah sendiri. Sebaik la freehold..kalau listhold lagi lama nak tunggu xsilap i. Around 5 months gitu kot.

Hmm.. jenuh gak mylocx duk survey2 bank loan yang paling menarik. Coz kena ambil kira interest rate, legal fees, lawyer fees, MRTA bla bla bla.. In the end, opt for HSBC..
Yang penting, Islamic. Kalau tak islamic....baguih cana pun not worth it ye dak?

So pasni bolehla nak pikir2 about renovation. Rumah tu bukan baru..kira basic je la. So kalau nak renovate apa2 yg mampu it's better buat before pindah. Still dalam planning lagi. Yang furniture ke deco2 ke hape ke later2 pun tak pe. Kopak aa nak buat semua at one time.

Apapun.. yg bestnya, neighborhood kat situ n distance nak pergi tempat keje i.sangat dekat.hehe.

Will update later.

Daa.





Thursday, April 14, 2011

Hana Tajima - my favourite style


As i said before..... HT is one of my favorite when it comes to hijab style or fashion style.

She's very creative when it comes to fashion. I like her choose of natural and basic color like black, grey, white and beige...and add sikit colours to make it lively.

And, for this entry, i put one of my pick. Later2 i akan letak lagi mana2 yang jadi favourite i.

Kalau tanya celebrity style yang jadi favorite (non-muslim) .... the top of my list is Kate Moss. Hehe. But kita kenala sesuaikan dengan fashion sebagai orang Islam jugak ye dak? Tak leh lah main belasah je... n tak cool la kalau outdated sangat ye dak?hehe.

Daa...




Wednesday, April 13, 2011

The History Of Pink For Girls, Blue For Boys

Haha... i found this articles interesting..

Just wanna share with u guyz...

Source :: http://jezebel.com/Earlier, we discussed the theory that the "pink is for girls, blue is for boys" binary is foisted on children by society. In baby photos from the late 1800s, male and female tots wear frilly white dresses — so how did pink onesies with "Princess" emblazoned on the butt infiltrate American girls' wardrobes?

According to Smithsonian.com, the shift toward pink and blue happened gradually. For centuries, all children had worn practical white dresses, which could easily be pulled up to change diapers, and bleached when said diapers inevitably exploded. Pastel baby clothes were introduced in the mid-19th century, but according to University of Maryland historian Jo B. Paoletti, author of Pink and Blue: Telling the Girls From the Boys in America, the colors weren't gender-specific at first. From Smithsonian.com:

Ladies' Home Journal article in June 1918 said, "The generally accepted rule is pink for the boys, and blue for the girls. The reason is that pink, being a more decided and stronger color, is more suitable for the boy, while blue, which is more delicate and dainty, is prettier for the girl." Other sources said blue was flattering for blonds, pink for brunettes; or blue was for blue-eyed babies, pink for brown-eyed babies, according to Paoletti.

In 1927, Time magazine printed a chart showing sex-appropriate colors for girls and boys according to leading U.S. stores. In Boston, Filene's told parents to dress boys in pink. So did Best & Co. in New York City, Halle's in Cleveland and Marshall Field in Chicago.

In the 1940s manufacturers settled on pink for girls and blue for boys, so Baby Boomers were raised with wearing the two colors. But that wasn't the end of the story. Paoletti says that due to the women's liberation movement, more unisex baby clothes came into style in the late '60s and '70s. Yet pink and blue came back in the mid-'80s, with the development of prenatal testing. Once parents could find out whether they were having a boy or a girl, they could outfit their nursery in the "appropriate" color. Manufacturers pushed the fad too after realizing affluent parents would buy a whole new set of baby products once they found out Junior was expecting a little sister.

Paoletti says that while researching her book, which will be published later this year, she became more critical of the pink/blue trend. "The loss of neutral clothing is something that people should think more about. And there is a growing demand for neutral clothing for babies and toddlers now, too," she says. Evidence that pink and blue weren't always in favor gives us hope that neutral colors can make a comeback — even if a stroll through Babies 'R Us makes it seem like blue fire truck-emblazoned "Mommy's Boy" overalls are here to stay.


Daa..


Tuesday, April 12, 2011

When can my baby eats yogurt??


Ya Allah...sofea loves yogurt very much !

Some of my friends ada tanya, when they can introduce yogurt to the baby?

Well, i bukanla expert sangat kan...but after some researches on the internet, i figured that we can introduce as early as 6 months old. But kena tengokla betul2 apa effect pada baby. In case dia ada milk intolerance ke kan.. Kalau ada, maybe pastu dia akan alami vomitting ke, diarrhea ke, abdominal pain ke, ..senang cite cranky n fussy laa.. So kena cepat2 pi bawa check doctor kay.

Also, manala tau ada food allergy ke kan..sebab baby besela...before 1 year old tu kadang2 dgn fruits pun boleh allergy. So kalau lepas makan yogurt ada swelling kat muka ke bibir ke, difficulty breathing ke, rashes ke haaa pun kena cepat2 seek for the doctor la. Huhu.

As for Sofea, i bagi pun bila dah 1 year above tak silap.. I started bagi masa dia ada sakit mulut hari tu. Gum infection. Memang refused makan itu ini, but yogurt baru dia makan. Maybe sebab sejuk and masam sket so kurang rasa sakit mulut tu kan..

And after dah baik sakit tu..yogurt dgn sofea tak dpt dipisahkan.haha..memang every week i kena stock up yogurt kat umah. Plus mylocx pun suka. Hehe.

Cuma, i xpernah bagi yang pasteurized whole-milk yogurts ..i bagi yang fat-free yang bese2 tu and it's actually artificially sweetened which is not very good i think. Nanti nak cari yang whole-milk yogurt sebab baby needs fat callories kan. Tapi takut sofea je la tak suka pasai dia dah syiok dgn flavoured yogurts tuh. huuhu.

Daa.




Sunday, April 10, 2011

Sofea Academy

video

Eceh...bajet cool la title kat atas tu ek? No la..just inspired by Khan Academy. hehe. Pernah dengar? If not, bolehla try google.hehe.

Just wanna share sofea's clip pointing objects.. A mother always impressed by her child kan. Same goes to me.. At 18 months old, sofea can understand a lot of things.. including pointing objects yang kita minta. Alhamdulillah... i'm so proud of u sayang..

Sofea lambat sket nak cakap kot.. Just boleh bunyikan a few suku kata.. Tapi belum betul2 ada perkataan yang dia boleh sebut. But she can understand if we give simple instruction and simple sentence. Contohnya, bila minta tolong buang sampah dalam tong sampah, ambilkan sejadah or telekong, ambil Al-Quran, tadah tangan bila sebut doa, sit down bila nak minum air, geleng kepala bila tak nak something, and point bila nak something etc.

And sekarang dia dah pandai kalau jumpa sesapa je most of the time dia akan hulur tangan nak salam dulu. Before ni kalau cakap salam baru dia hulur. Hehe. And kalau jumpa strangers dalam lift ke kedai ke..automatic dia gi babai n sengih2 kat orang tu. Haha.

And sofea ni ada sometimes very comfortable dgn sapa2 kat tempat ramai orang. Ada sekali tu kat birthday part Nyang Sofea..dia boleh pergi kat aunty2 mana2 entah and sengih2 salam2 n bila orang cakap2 n usap2 dia..terus gi manja2 letak kepala kat aunty tu..pas tu tuka orang pulak, bila orang offer food kat dia, dia pergi n dengan selambanya terus duduk kat peha aunty tuh. haha. As long as she sees us (me n mylocx) from far. Sampai aunty tu geram sangat ngan dia.. N kata she's like a star..sangat senang ngan sapa2 tapi bahaya sebab kalau tak jaga betul2 takut orang bawa lari. haha. Tula kan..easygoing sangat pun bahaya jugak. Kihkih.

Hmm..kita ni as parents memanglah kalau boleh nak anak kita tu jadi orang pandai, berguna, beriman ye tak? But to achieve that, bukan la as easy as we plan. It's tough being a parent kan? Sama2lah kita struggle and do the best we can to make the dream comes true.

Daa...





Saturday, April 9, 2011

Lisa Surihani ABPBH 2010


Congratz lisa...even lambat i wish..hehe.

I sangat2 minat kat u tau..n look at that cute Mia! Soo adoorable kan both of them. Keep up the good work kay. I da agak dah mesti lisa menang punya. She looks so effortlessly beautiful kan. No matter what she wears. I noticed lisa selalu put thin make up je. N that makes her even more beautiful rather than make up tebal2.

Hmm..about ABPBH..amboi glemer betoi si Usop Wilcha tu eh skang.. esp dengan tagline 'kita bakor je..!' Hahah. Tapi believe it or not...i xtengok pun lagi Hantu Kak Limah Balik Rumah. Yela sebab tagline dia tu popular dalam movie tu la kan. Semalam baru beli CD nak tengok. People said it's hilarious. Teringin gakla nak tengok. Lagi satu filem melayu yg teringin tengok tp xtengok2 filem Ngangkung. Hehe.

Oh okla..da merapu da ni ha.. seronoknya! why? Haa hari ni hari apa?
Ahad ye kawan-kawan.....My family day.Yippie.

have a nice weekend.

Daa.



Friday, April 8, 2011

Justin Bieber My World Tour 2011


Awesome. Haha.. tapi i x gi la. mesti full of crowd habes kan? Hehe. By the way, kalau tengok movie Bieber tu mungkinla kot.

Bukan apa... kat skolah pun my students tak habes2 dok sembang bout this. Demam Bieber melanda. haha. Anda2 semua ada yg pergi? Kalau pergi, send my hug n kiss to him. ahakzzz!

Daa



Thursday, April 7, 2011

allMalaysia.info now offers travel packages online~

Haa...planning a holiday trip?

Kitorang pun dah teringin sangat dah ni.. just wait for the right time je nak travel2..ala xyah jauh2 pun...dalam Malaysia pun not bad rite?..

And.. untuk org yg busy cam kitorang ni...travel service online mmg la option terbaik nak survey2..wakaka.

Usya2 travel package yg menarik dulu ke hape ke before committing to buy kan? Here's the site. Everything online~ Yippie.

Happy surveying. Daa~



Wednesday, April 6, 2011

Proposed MRT station : Bandar Tun Hussein Onn

Ceh.. excited terlebih plak den. Hehe. Btw, i memang tak sabar nak pindah BTHO nih. Another 3 months or so la baru jadi reality kot. Skang dalam proses purchasing a house lagi.

Hopefully it's a good investment in the future!

Here's an article from http://www.spad.gov.my

Jemaah Menteri pada mesyuarat mingguannya semalam telah meluluskan perlaksanaan projek aliran transit massa ataupun mass rapid transit (MRT) di Lembah Klang.
Projek MRT yang merupakan projek infrastruktur yang terbesar di Malaysia, adalah satu economic entry point (EPP) untuk NKEA untuk Greater Kuala Lumpur/Lembah Klang di bawah Program Transformasi Ekonomi kerajaan.

Projek MRT akan meningkatkan kadar penggunaan pengangkutan awam berbanding pengangkutan persendirian (modal split) daripada 12% pada tahun 2009 kepada 50% pada tahun 2020 di mana perkhidmatan rel akan menampung kira-kira 50% daripada semua perjalanan dengan menggunakan pengangkutan awam. Penambahbaikkan mobiliti dengan projek MRT akan menjadikan Greater Kuala Lumpur/Lembah Klang tempat tumpuan pelaburan dan modal insan.
Projek MRT ini akan menjana sebanyak 130,000 peluang pekerjaan dalam tempoh masa pembangunannya. Projek ini juga dijangka akan menjana “Gross National Income (GNI)” di antara RM3 bilion dan RM4 bilion setiap tahun dari 2011 ke 2020, hasil daripada pembinaan dan operasi. Antara RM8 bilion dan RM12 bilion akan dijana melalui “spinoff” dari kerja-kerja pembinaan. Sebanyak RM21 bilion impak incremental GNI setiap tahun akan dijana pada tahun 2020 dari penambahan nilai hartanah dan penambahan kadar produktiviti.

Kerja pembangunan projek tersebut dijangka akan bermula Julai tahun depan dan akan mengambil masa lima atau enam tahun.

Laluan pertama projek MRT ini akan menghubungi Sungai Buloh dengan Kajang dan akan melalui pusat bandaraya Kuala Lumpur. Jarak laluan ini adalah lebih kurang 60km dan 35 stesen akan dibangunkan sepanjang laluan ini. Stesen-stesen integrasi akan dibangunkan di lokasi di mana laluan MRT bersilang dengan laluan KTM Komuter, laluan transit aliran ringan atau light rail transit (LRT) Kelana Jaya dan laluan LRT Ampang.

Laluan MRT Sungai Buloh-Kajang ini akan memberi perkhidmatan tren yang efisyen kepada kira-kira 1.2 juta penduduk. MRT tersebut akan melalui kawasan padat penduduk seperti Kota Damansara, Mutiara Damansara, Bandar Utama, Taman Tun Dr Ismail, Bukit Damansara, Cheras, Bandar Tun Hussein Onn and Balakong. Lebih daripada 400,000 orang dijangka akan menggunakan perkhidmatan MRT tersebut setiap hari.
Laluan muktamad MRT tersebut serta lokasi stesen-stesen masih belum ditetapkan dan kajian pengurusan nilai (value management studies) akan dijalankan untuk menentukan laluan yang muktamad dengan mengambil kira kadar penggunaan yang optima serta pengrealisasian nilai hartanah yang maksima. Oleh kerana ini, kos projek yang tepat hanya akan dapat ditetapkan setelah kajian tersebut diselesaikan.

Kerajaan telah memilih laluan Sungai Buloh-Kajang untuk memulakan projek MRT di Lembah Klang kerana koridor ini tidak mempunyai perkhidmatan pengangkutan awam rel yang mencukupi. Pada masa yang sama, kajian terperinci atas laluan ini telahpun dijalankan kerana laluan ini telah dicadang oleh Syarikat Prasarana Negara Berhad pada tahun 2006 dan juga oleh MMC-Gamuda Joint Venture Sdn Bhd baru-baru ini.

Laluan MRT Sungai Buloh-Kajang adalah fasa pertama dalam pembangunan jaringan MRT di Lembah Klang. Laluan-laluan yang akan dibangunkan pada masa hadapan telah dicadangkan dan kini sedang dikaji di bawah skop Pelan Induk Pengangkutan Awam Bandar yang dijalankan oleh Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat. Pembanguan laluan-laluan yang lain itu akan dilaksanakan dalam beberapa fasa.

Jemaah Menteri hari ini juga memutuskan bahawa Syarikat Prasarana Negara Berhad, satu syarikat milik penuh Kementerian Kewangan Inc, sebagai pemilik infrastruktur projek MRT, dan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat sebagai pihak penyelia (supervising agency) projek tersebut.

Jemaah Menteri juga membuat keputusan untuk melantik MMC-Gamuda Joint Venture Sdn Bhd sebagai Project Delivery Partner (PDP) untuk projek MRT. Perlantikan ini berasaskan kedudukan kewangan kedua-dua syarikat tersebut yang disenarai di Bursa Malaysia serta rekod yang cemerlang dan pengalaman dalam bidang pembangunan projek rel dan terowong yang besar dan kompleks.'

Pihak PDP akan memainkan peranan yang serupa dengan pengurus projek tetapi dengan tanggungjawab tambahan untuk mempastikan projek itu disempurnakan dalam masa dan mengikut kos yang ditetapkan. Sebarang kos lebihan (cost overrun) and apa-apa kelewatan projek (project delays) akan ditanggung oleh pihak PDP.

Peranan PDP tidak serupa dengan peranan yang dimainkan oleh kontraktor turn-key dan projek ini akan dibahagikan kepada pakej-pakej kerja yang akan diberikan secara berasingan melalui proses tender terbuka. Kerajaan akan membuat keputusan terakhir atas kontrak-kontrak untuk pakej-pakej kerja projek MRT.

Pihak PDP tidak akan dibenarkan mengambil bahagian dalam proses tender tersebut kecuali untuk pakej terowong. Pengecualian ini diberi kerana pihak PDP merupakan satu-satunya syarikat tempatan yang mempunyai kebolehan untuk melaksanakan kerja-kerja terowong yang besar, seperti projek Terowong SMART di Kuala Lumpur dan projek Kaohsiung MRT di Taiwan. Walau bagaimanapun, pihak PDP perlu bersaing dengan syarikat-syarikat yang lain untuk memperolehi pakej terowong ini.

Kenyataan media dikeluarkan oleh:
Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat,18 Dis 2010


Tuesday, April 5, 2011

Pick your baby up or just let baby cry

haihh... i skang dalam dilema tau. My daughter is almost 18th months old n she's brilliant ok!

Nak mintak anything je mula la start merengek or buat2 nangis. haha.

Kalau time kecik2 dulu yelakan..kite cuak gakla if she started crying... hungry ke, wanna change diaper ke, stomachache ke, afraid ke, or anything jela.. so i pun akan cepat2 pick her up to comfort her.

But, as she gets older, she can express her mood well. Crying is one of the weapon. Sometimes, if she wants to play in the middle of the night, she'll cry to get attention. And, somehow, i dunno whether to pick her up or just let her cry.

Mylocx and i think she needs some discipline too. After i checked her diaper, feeding her, and making sure that dia tak terjatuh ke hape ke...then kalau merengek2 lagi then i knew all she wanted is to play...and sometimes saje2 nak mintak dukung suruh tunjuk itu ini. (playing la tu.hehe)

So i kdg2 just biar dia merengek2 or nangis kejap...and cuddled her. Talked to her or showed anything to get her interest. Sometimes it worked and sometimes it didn't work. So, kdg2 mylocx will give her a warning look and talk to her dengan nada garang sket. Dia mmg sgt manja ngan mylocx but also very sensitive if her dad yg marah dia. She was immediately crying louder than before. But then we all akan pujuk balik and talked to her why did we scold her.

And..sometimes dia dah tak merengek2 dah pastu. Sometimes merengek gakla sket2 tapi not like before.

Huh..parenting oh parenting.. A never-ending process. So u all cane plak? Nak angkat je everytime the baby cries or let them learn a few lesson? hehe. Not like a tigermom la.haha.

daa.

Saturday, April 2, 2011

Low-heeled booties popping all over the place!


My favourite to watch!

Hehe.. cool kan? You can say i'm a syok sendiri fashionista ke hape ke..but although i'm not that fashionable, i doooo appreciate fashion kay. And...my latest trendspotting is the booties~

Kalau yg high-heeled booties tu cam susah org2 cam kat malaysia pakai rite? But this one is great!Can wear it with jeans or long skirt. N dun forget the hijab~

Daa.



Friday, April 1, 2011

Do I feel pain?


Hi.

I'm in pain now. Physical pain. Woman related pain.

And it's called menstrual pain. Hahah. What an intro huh. But when this happened I jadi sgt xbermaya n malas n sakit2 semua. Lying in bed is the best remedy for my case.

Huh...after a hectic week at work, n I finally got time to relax during the weekend, here comes the pain. Dugaan. Besides, my daughter plak skang dah pandai merengek nak ajak keluar. Syian dia. Maybe dah bosan 5 days xkeluar rumah. Well sweetie, i'm not taking u out with my condition like this. Not atleast until evening. Until the pain subside. N mylocx, nocturnal as I said before..sleeping n will only wake up probably around 3p.m.huhu. Except for jumaat prayer la.

I'm not a type to rely so much on medication intake. I kindda love to feel the pain n test how long can I endure the pain. Sampaila xtahan sgt baru mkn ubat. It's a habit. Huhu. Same case time labor pain dulu. No medication at all. Hahah. But seriously painful of course.

Kla..i dunno y i'm telling bout pain here. Will update more later. Daa.

Posted via Blogaway