Friday, October 24, 2008

open house & 'gejubus'

Pagi-pagi da busy.

hehe..helping my mother do the chores in the kitchen.
Kemas segala macam tok nenek inside the cabinet.haha.n cleaning up ape yang patut smpai kembang tangan.
A few weeks ago we felt like nothing much to do..but now..kekalutan melanda.wahahaha. So much to do in so little time.

actually..tomorrow night my house buat open house + AJK meeting.
Ala..meeting for the 'rewang'..for kenduri nanti.hehe.
People here called 'rewang' tu..'gejubus'..ahaha.bahasa banjar if i'm not mistaken. myLocx laughed to hear that word.maybe u all pon.Haha.

My parents chose to have the kenduri at home..
My uncles and aunties pon preferred that way..sebab rumah sendiri..
Boleh kecoh-kecoh...nak masak apa pun boleh.
Nak kemas bila-bila pun boleh.
Even penat lepas kenduri..tapi sebab ramai-ramai..fine by them.
And people in my taman ni..mmg dari dulu buat gotong-royong..
Ajk memang ada..derang lagi suke kalo kenduri secara gotong-royong ni..
Sini memang ala-ala life kat kampung gitu. It's fine by me. I ikut je parents nak yg macam mana.
So before 'gejubus ' kena la ada pemberitahuan sket itu ini, pembahagian tugas sume..so that's why ada perjumpaan. normally orang buat 2 3 minggu b4 kenduri...

My mother ada cte..orang sini ambil berat sangat tentang 'gejubus'..For me, mungkin untuk dapatkan suasana kenduri and merapatkan silaturrahim.

Pernah one day my mother making joke to her friend..cakap kenduri nak buat catering..then her friend said.."Tak nak datang..asyik catering, catering..orang nak gejubus" (dengan nada berseloroh tapi serius)..haha.
And masa mula-mula my parents war-warkan pasal nak buat kenduri, membe2 taman ni kata..."Oh alhamdulillah..bagusla. Kami suggest..buat la gejubus. Seronok and meriah sket"

Ha..macam tula serba sedikit keadaannya. No offense pada yang prefer buat catering. I'm sure everyone has their own reason..depending on the people and environment.

Dalam busy-busy ni pon sempat gak aku menulis blog.ahaha..ala..taking a break jap. And today my mother has one kenduri to attend. She asked me to go along.

By the way, I can't wait to watch supernatural episode 6. Already in the laptop. Juz waiting for the right time to watch.hehe.

2 comments:

pots said...

Aku pun prefer rewang drpd catering...sbb sgt meriah dan best...boleh jmpa sume sedara mara...tp mak aku plak prefer catering...mebi xnk susahkan org kot...xpe, aku kawin lmbt lg...papepun effa, slamat ber'gejubus'!!! :D

Nasa said...

ko kena pakai perkataan arruh gak .. huhu ... arruh tu kenduri .. biasa gak dipakai dalam banjar .. huh