Monday, February 28, 2011

Inspired by : Hana Tajima

As a lot of women, i heart her so much. Sekarang suka pakai tudung ala2 dia. But not 100% like her la. Adela i alter2 sket yg mana perlu. But she's the inspiration in the first place.

Wannabe?Hmm takla wannabe sangat. Bukanla nak copycat abes2, just try what i'm comfortable with.

Suka pakai yang loose2 camni. Think it's great kalau nak pergi event like wedding or high tea
or something. This one i pakai masa pergi wedding member.


This one time pergi dinner. If you notice, i dun fancy heavy make-up, in fact, kalau i make-up pun as if mcm tak make-up je. Coz i dun do eyes. It's just...so malas. Haha.


Wear it loose bebeh..haha. This one i think sesuai kalau pakai casual nak gi shopping ke or just hang out ke kan. Very santai gitu. But i think we need to put a litle make-up on. Otherwise kelihatan very serabai gitu. Ahaks. Well, lainla kalau u olls ada muka n kulit macam Hana Tajima. Hehe. Then u can wear almost any style~


It's better kalau pilih fabrik yang not too soft. Kalau tak nanti org kata..ish2 budak ni..tak pandai pakai tudung ke apa dia ni.Mcm budak kat bawah ni. Muahahaha...!

Daa~



Sunday, February 27, 2011

Klinik Pergigian Alan Adlan

hmm..

Went to Bandar Baru Bangi for clinic warming. Klinik ex-schoolmate kitorang (Dr Alan n Sis Farah). The clinic is super cool i would say..very cozy n wonderful interior design..hehe.Korang2 yang nak check gigi ke or nak buat ape2 jela ngn gigi u olls tu bolehla dtg ke klinik ni.

Kitorang sampai around 5p.m camtu. Besela kan muka2 lambat nih..as usual la.haha. Memang ternganga gakla tengok klinik gigi secantik tu. Renovate kaw2 punya. Tak caya? Haa nah...tengok sendiri. hehe.


Pandangan dari luar.



Jeng-jeng...ni baru kaunter ye..


Ni pulak....waiting area. Dah mcm rumah da ni haa..



This is the best part.....for the KIDS of course..hihi.



Checking room. modern abes yooo...



Haa....ni pulak gelagat anak comelku..sofea. Memang tok sah cakap dia punya ghalit main. Mula2 cam besela dia...malu2 kucing. Then tak lama tuh..apo lagi..tak malu tak malu kucing la plak..=p
Kejap sit on the chair, kejap main cak2 dengan kakak dalam red tent tu, kejap pergi sit on the sofa, kejap watching tv, kejap pergi pantry usya2 orang makan, aihh syok sangatla dia.haha.


Playing with the tent.


Hmm..ape pun, memang syiok la. Tapi lom pernah la lagi wat dental chek-up kat sini. Kalau dah pernah barula boleh buat testimonial kan. Hehe. To all yg nak buat dental check-up ke, treatment ke whatsoever la..bolehla dtg to klinik alan adlan ni kay. This is the address:

Jalan 6/7B,43650, Bandar Baru Bangi.

Till then, daa.



Sunday, February 20, 2011

New hair cut



Sofea's new hair cut..

Setelah bertungkus lumus di'trim' oleh mommynye.

Dah mcm boyish look plak.

Alah xkesahla labuuuu..janji xmessy n gatai2 lagi.hehe.

Posted via Blogaway

Saturday, February 19, 2011

House purchase


I've to go to work today.

Sekolah ganti ye.

But today xde P n P.coz ada sambutan Maulidur Rasul.

There goes my sweet saturday morning.haihh.

Hmm a little update on the house. We finally made a deal with the owner n dah baya booking pun.through agent.

So now..waiting for the Letter of Purchase. Dah dpt letter tu barula boleh apply loan n lawyer bla bla bla. Harap2 loan lepasla. Kalau tak, kena la combine.

Mylocx dah prepare awal2 mintak sign tenant kat cyber.(sambung tenancy agreement for another 6 months).sbb aritu tempoh first 6 months dah expired. So bank tau rumah yg satu tu ada tenant n ada side income n lebih senang la bank nak kasi pinjam for another house loan.

I'll pray everything will run smoothly. Memang mahal la bli subsale tp mmg potential area, great neighborhood n easy access to banyak kemudahan. Hopefully it's a good investment. InsyaAllah.

More update later. Ada rezki ke xde rezki ke nak beli umah tu I akan share nanti.

Daa.

Posted via Blogaway

Monday, February 14, 2011

sofea at sarah's birthday party

Last Saturday, i ada LDP Training kat skola from 8-12p.m. Penat tau Sabtu pun kena datang. Huhu. We got a few big errands that day. (LDP, meeting house agent, birtday party) So mylocx hantar i pergi skola. Then pukul 12.00p.m he fetched me dengan sofea elok je duduk dlm car seat kat seat depan.kihkih. Selalu kalau ada i car seat tu letak belakang. Then, off to see the agent.

Lepas tengok2 rumah n borak2 ngan agent tu, kitorang pi solat kat surau dekat2 situ. The weather was very hot it's killing me. I yang before tu pakai baju kurung terus tukar baju. (Memang bawak spare sebab ada birthday party to attend.hehe) Then, off we went to Shah Alam.

Hmm..thanx to angah n her husband for inviting us to Sarah's Birthday Party. Location: KFC Extreme Park, Shah Alam.

So we all sampai around 3.30 kot. Sofea slept all the way to Shah Alam. Sampai2 je shy2 n mamai2 gitu. Tapi kejap je. Once she knows what she has to do...dia jadi la lone ranger kat situ. Haha. She enjoys kids company. Tapi bukannya berkawan2 sangat...banyak buat hal sendiri je. Kihkih.

Lepas makan2..ada game for kids. Dgn mommy n daddy nye pun kena main gakla kan?hehe. So comel.

















Mommy menang dapat a few presents including that pencil. Sofea terjatuhkan pencil tu n nak amek balik. But baby tu tak nak lepas. So she let go n main tempat lain. Hehe.

















Ni game ala2 rebut kerusi la tapi bukan kerusi. It's just the parent kena pusing2 sewaktu muzik dimainkan n need to step on the mark atas lantai tu(selotape mark) bila muzik stop. Sofea main ngan daddy tapi tak lama tu dah kalah.=p

















Haa..ni la lone ranger tu. Orang sume makan2 n stay kat parents dia dokla jalan sorang2 at the center tu. Wonder what's in her mind. Hehe

















The birthday girl n mommy. Thanx guyz for the wonderful party.

















Haa..one of the best part. Dancing with Chicky.






















Sofea kena dukung ngan Chicky.






















Ni time nak balik da.Hehe.



Last but not least...enjoy this video=)

video



Saturday, February 12, 2011

House viewing - bandar tun hussein onn


Aritu I ada mention yg mylocx x prefer rumah yg above 300K kan. But after considering many aspects..we thought that double storey house area tun hussein onn tu kalau dapat below 350K maybe worth it.

Coz ada satu rumah yg kami interested ni harga below 350K. Memang agak luas la. To be frank, we all met the agent yesterday to view the house. Ada tenant dok situ. So far okla. Rumah tu basic je cuma ada tambah sket kat bhgn belakang dapur. Leh wat sidai2 kain kat situ.

Price is negotiable. So far dlm 340K cmtu. Kalau jadi amek nak try mintak kurang sket. Mylocx dok buat calculation n research on the procedures (eg lawyer, banker, monthly payment etc). Tp rumah tu bukan barula. It's just the area n neighborhood. Kawasan situ very high potential kot. Bakal menjadi semakin mahal kalau jadi buat MRT kat situ. Huhu.

Depan rumah tu xde rumah lain coz ada bukit batu. So agak redupla row tu. Hehe. Nak gi masjid dlm 1 minute like that. N sgt dekat ngan kemudahan2 lain. Sangat dekat dgn jusco cheras selatan, my school:-P, sekolah rendah n menengah, carrefour, petronas, shoplots n others.

Rumah tu pun agak selesala.4Bed 3bath.well, tengah pikir2 lagini. Hehe.

Later.

Posted via Blogaway

Wednesday, February 9, 2011

Sofea & the motorcycle





Haha. Ni time balik sg.besar that day.

First time naik motor ye.haha. Time atuk dukung n masukkan dalam raga motor tu muka sofea cuak je.hehe.

Tapi...

Bila dah round taman sekali, bila dah sampai rumah..pandai plak cari atuk sambil hulur2 tangan minta dukung. So funny tau. Sebab sofea ni memang shy2 gitu dgn orang lelaki. Selalu memang lari n cover2 muka dia kalau ada org lelaki nak dukung. Except for her daddy of course.

Tapi dek kerana motor nye pasal...sanggup pi hulur tangan kat atuk minta dukung,kihkih.so comel.

Hmm...atuk plak excited tgk sofea nak dukung2 ngan dia.last2 hamekkk! 3 kali round okeh.

Haihh syian anak mommy. Dok kl rumah tinggi. N memang xde makna la nak bwk dia jalan2 naik moto plak kan.hehe.

Daa.

Posted via Blogaway

Monday, February 7, 2011

rumahku syurgaku??

yeke rumahku syurgaku?...hmm syurga dunia ye la kot kan. Tu pun kalau rumah tu memang betul2 tempat mendatangkan ketenangan & kebahagiaan. hehe.

Hmm...me n mylocx masih dalam misi mencari second house. Oh sangatlah tertekannya to find the perfect one for us. Not perfect...but perfect for us. Well, memandangkan i skang dah kerja kat Cheras Perdana..so we r planning to buy a house yang dekat2 situla.. preferably Bandar Tun Hussein Onn. Well actually i memang quite jatuh hati la ngan area tu. Ramai Malays, ada surau and bersih je kawasan dia even rumah bukan yang baru2. Peaceful. Tu yang ramai dok situ xmau keluar2 dah..haha.

Problem.

Tetaplah ada problems kan kalau nak beli property tu. Apa yg i boleh state di sini, firstly is the market price. Mahai la ya amat compared to harga asal. Ni semua property bubbles nye pasal la ni. Yang kaya terus ghairah beli properties. Yela coz derang memang mampu kan. Yang kesiannya middle/low income people yang nak beli rumah..esp their first house. Secondly, neighborhood area. I sangat particular dgn aspek ini sebab i expect nak stay lama so neighborhood dan keselamatan sangat dititikberatkan.

Mylocx refused to buy a house more than 300K esp rumah yang dah lama. Coz later in time, kalau kitorang nak pindah, bila nak sewakan rumah tu dah agak tak berbaloi. Plus, nak membayornye tiap2 bulan tu tak ke sakit? Mungkin lebih berbaloi kalau dijual sahaja. kihkih.

Not that we can't afford, tapi kan ke lebih baik kalau dapat deal yg lebih murah n menarik? Jimat banyak tuh..hehe. Usaha dulu then baru tawakkal. Perlu diambil kira liabiliti/tanggungan yang ada eg: mortgage first house (tenanted so ianya dikira asset), house rent (sekarang ni we all menyewa), car loan, credit card, insurance (any type of insurances), ptptn loan, maid salary, bills, n other expenses.

So we need to plan plan plan.....

Plan A: Auction! (beli rumah lelong)

Kelebihan: Wayy below market price.

Kekurangan: banyak yang kena wat research, follow up and kerja2 lain yang agak melecehkan. (untuk orang dah bese memang syiok kot lelong ni.hehe) Kitorang ada plan nak beli lelong..tapi bila usya2 neighborhood area memang mengecewakan. So pangkah dulu for the time being.

Plan B: Subsale. Ataupun, beli from owner.

Kelebihan: dapat tengok condition rumah n neighborhood area tapi quite pricey. Yang ni ada option yang menarik. But still, wait and see. Area Tun Hussein Onn ni kalau below 300k boleh dapat single storey or 1.5 storey. Double storey memang tak dapekla kot. Hehe. Same goes to most areas yang berdekatan.

Aritu ada usya2 area Bandar mahkota cheras. Sangat tak berkenan esp seksyen 4,5,6,7 bla bla bla. Why? Well we got our own reasons.hehe. Kalau minat pun area seksyen 1,2,3. Tapi double storey situ memang above 300k la.hehe.

We made a few phone calls. Contact agents here n there. Still no decision to make. huhu.

More update later..

daa.







Sunday, February 6, 2011

Monday oh monday


How I hate mondays sebab nak start keje.huhu.

Ya Allah lindungilah aku daripada sifat malas.

Haihh..best okeh cuti seminggu. Tu yg terasa sgt tu bila nak start kojo balik. Kojo ke kojol? Ahaha. Lu pikirla sendiri nabil!

Hmm to be frank, I balik dua2 side raya cina ni. Kluang n Sg. Besar.

Okla nite2 dulula. Lambat I tido coz nak tunggu cik sofea tidoq. Ye gegirl tu memang style tido lambat habes. Haha. Dan I plak esok 5 lebih nak kena wake up. 'seronotnyeeee!'

Daa.

Posted via Blogaway