Tuesday, December 29, 2009

oh what a relief!

alhamdulillah.

sofea's behaving well today. i left her with her mak teh fiqah from 7.30a.m to 2p.m coz i've a meeting to attend.
yes this is my first time leaving her with someone else.i've been worrying all the time.milk?..well, still exclusively breast milk.cuma bottlefeeding la during my absence.i couldn't take my mind off her.mylocx plak working today until 8p.m.

luckily my sister-in-law is very boleh diharap.hehe.she bottlefed sofea 2 times.adela lebih kurang 3 oz lebih sofea minum sepanjang ketiadaan i.dia memang minum sket2 tapi frequently.time meeting tadi my engorged breast was making me very uncomfortable.i baca kalau working mom kena expressing the breast milk to avoid engorgement.tak kesahla guna tangan or breastpump.ah tapi tadi malasla plak.so i biar je tunggu balik rumah then pumping guna breastpump je.tapi memang terpaksa tahan sakit la.huhu.

i'm so relieved bila fiqah kata she's doing fine.she said..lepas sofea bangun tidur kol 10 camtu and changed diaper+lap2 badan dia with wet towel+bottlefeeding her...dia dodoikan2 sekejap pastu sofea sleep again.(fiqah tak berani nak mandikan sofea so i suruh dia lapkan badan je). yepp sofea memang banyak tidur sket pagi2 sampai zohor tu.bangun pun kejap2 je nak mandi and minum susu.

btw..i've been appointed to teach maths form 4 next year and PJK..which means morning session work.(7.30-1.10)..so i really hope bibik akan dapat jaga sofea baik2 memandangkan waktu pagi sofea xbanyak kerenah sangat.my SIL siap boleh kemas rumah basuh sidai kain sume.i balik2 tengok rumah dah kemas je.hehe.bagus tol.however, i tgh gelabah ni nak wat revision math modern form 4!..ah tak pasal2 i kena ajar math.hishh.ape2la.malas nak cite hal kerja.haha.

oh ada chance tak ni nak tgk movie? coz my SILs (fiqah n nadia) dah berangan nak bawa sofea jalan2 ngan stroller dia tuh.haa i suggest kita keluar ramai2 (SILs, sofea, mommy & daddy).pastu both of u jalan2la ngan sofea while me n mylocx watching movie.ahaha.punyela kemaruk nak tgk AVATAR ngn SHerlock Holmes nih.hmm kalau semua setuju bolehla proceed plan tuh..;p

tata.

Thursday, December 24, 2009

just mommy and sofea

oh my my....tonight is my first time looking after my baby alone.mylocx's on night shift again after almost 2 weeks holiday.harap2 sofea xdela rindukan daddy dia too much.coz lately dia suka sangat manja2 ngan daddynya before tidur malam.senang je tertidur bila mylocx hold her in his arms.


she loves to be held like this..


..especially by his daddy.
daddy plak suka cakap2 slowly ngan sofea sampai tertidur.

tapi bila mommy buat plak macam tak tidur2.haha.kenapakah??


so far she's doing fine.sleeping in her cradle.hehe.

petang tadi, my friends rafa and suraya were coming over.saja2 visiting sofea.baru je balik pukul 10.00 tadi ni.siap tengok korean drama IRIS lagi.haha. i xtengok pun drama tuh.xfollow.hehe.
they brought kfc meals and we ate with my nasi goreng ikan masin.haha.sedap tuh hingga menjilat jari.

aihh boringnya mylocx xde.huhu...rindula pulak.haha.apekah.
i tengah runsing memikirkan sekolah akan dibuka tak lama lagi..which means i have to go to work after almost 3 months holiday.hoho.the biggest concern is my baby.we finally hire a maid from a trustful agent.next 2 weeks baru sampai kot.harap2 boleh jaga sofea dan buat housechores dgn baik.so far still exclusive BF.i agak risau kalau2 bekalan tak cukup.haihh kena lebih proaktif ni in pumping the milk.huhu.
sebaikla kerja from 1 to 7 je.semoga Allah permudahkan segalanya.
sayang anak mommy..;)

so next week i dah start meeting bla bla bla.maybe my sister-in-law will be coming over and jadi temporary babysitter while i'm gone.

AVATAR....haihh.just a dream jela nak pergi tengok wayang.hehe.sofea is our first priority now.
tengok DVD je la nanti.btw, syok btol malam2 layan Supernatural season 5 with mylocx.as usual, we have to make sofea sleep first.hehe.sorry darling..this show is for 18 and above only..;p

hmm..sofea's still sleeping.and now i'm tired and ready to go to bed.
nite2.

Wednesday, December 23, 2009

update

haha.

nampak sgt xtau nak buat title apa.too many things going on last few days.

tapi i just ringkaskan saja la di sini.hehe.

last 2 weekends, we went to kluang n JB.ada kenduri kat JB.lepastu pergi cuti2 sempoi kat kota tinggi plak.sian sofea kena bawa jalan jauh2.hopefully besar nanti xdela kaki jalan.haha.




last weekend plak lagi best.
on saturday pergi kuala pilah for shearer's wedding.dahla balik hari je.thanx to ridek sebab kasi lepak2 kat umah dia.sofea siap mandi kat rumah uncle ridek lagi..hikhik.
yg best mr.redza pun lepak n tidur situ.haihhh...sofea dan tok redza nye...siap dapat angpau tuh.mr.redza xabes2 soh bahasakan diri dia abang and sofea tu adik.kahkah.



on sunday we went to ipoh pulak for kinal's wedding.balik hari jugak.tapi petang tuh lepas pergi rumah kinal we all lepak2 kat kedai mee rebus ramli.hikhik.layan!



haihh susah nak tulis panjang2..satu sebab i ni memang xreti nak elaborate.
satu lagi..time i nak taip tu laa sofea merengek2 or melalak2..haha.nak buat camane.kenalah terima kenyataan kan.

apepun..i sangat happy sebab dapat jalan2 satu family.jalan sakan sofea eh.
n sangat happy jugak sebab dapat lepak lama2 ngan mr.redza.yelah maklumlah..sejak dah kahwin memang dah tak hang out ngan dia cam bujang2 dulu.hehe.

oklah my blog.see u around.

Saturday, December 5, 2009

gimme a break


pesanan penaja: sila jgn termuntah ye.kihkih.

oh best2..akhirnye dapat pakai balik baju2ni.btw..ini gamba i nak tunjuk shawl yg i bought online kat chicshawl.blogspot.hehe.

love it!..

sbb cun n senang pakai n xyah susah2 gi cari kt kedai.order n paid online.habis citer.

harini ada tok teh's besday celebration.so i nak siap2kan apa yg patut.sofea dah siap sume dah.ok good.now siapkan diri sendri plak.haihh..sometimes i reeaally bad at multitasking.huhu.

yg klakanye..blogging tetap sempat.hoho.apekah.

tata.

jalan-jalan

hmm.

on last thursday kami bawa sofea jalan2 sunway pyramid ngan stroller die.hehe.
sekarang ni dia dah tak meragam bila letak dalam infant car seat.siap boleh tertidur lagi.so lega sket bila memikirkan saat2 i nak hantar dia pergi nursery ke ape ke kan.

actually pagi tu i pergi skola ade hal nak kena settle sket.i keluar pun pakai bj kurung.hehe.after that baru gi sunway.my bro ni haa janji nak jumpe membe2 kt situ.

mula2 sampai je sofea da nangis.so i fed him kat dlm mall tu jugak.hehe.sebaik ade byk tempat duduk.

then dia diam jela dok dlm stroller.mata bulat je pandang sekeliling.then kitorang trus gi nando's.
lapaq!

kat situ sofea tertidur.sempatla makan2.tak lama tu dia jage sambil merengek-rengek.kenala dukung2 sket kan.in a nutshell, mmg penat!haha.padahal bukan gi mana pun.i changed her diaper twice sbb malam baru kitorang balik.

tp i like baby room kt sunway.nice!

balik2 mmg i exhausted abes la.hehe.now setiap kali keluar rumah memang sesuatu yg challenging for us.

okla xde ape nak tulis da.nak panjang-panjang pun sofea dalam buai ni sek bunyi2 je.tidur tak nyenyak.i xprefer masuk buai actually unless kalo dia asyik merengek je bila i letak kat tilam.kalau dukung lama sgt lenguh tangan ni haa.hihi.dlm sehari adela sekali dua dia tidur berbuai.sometimes not at all.

ni ade a few pics taken at the mall..;)


the small room is the nursing room..;)

Tuesday, December 1, 2009

Allah Allah Allah Ya Allah

hmm figured out that zikir Allah Ya Allah tu menenangkan baby sofea.hehe.

tadi bila dia merengek i held her in my arms and bacala zikir tu.

she just staring at me peacefully.sometimes she's making a sound as if she's reciting the word Allah too..;).she's also smiling and laughing occasionally.

and finally, she fell asleep.

so dapatla mommy nye berblogging pula.hikhik.

haihh malas la nak masak lunch ni.fahmi plak malas nak gi kedai beli bahan mentah.dia kata harini tak kesah makan telur goreng ngan kicap je.
so i think itu sajala lauk lunch kitorang.haha.mylocx keje harini.takpe, boleh makan roti n susu n epal kalau rasa lapar lagi.
dinner nanti tengoklah.kalau rajin i buat sup.kalau tak, order la apa2 kat mylocx.huhu.

hmm i teringin sgt nak gi jalan2 outing n dating as spontaneous as usual.tapi things will never be the same again sekarang ni sebab dah kena planning kalau nak gi jalan.yela dah ada baby kan.n bila outing plak kena banyak2 bersabar kalau2 si kecil meragam ke apa kan.

sofea xtaula dia suka ke tak gi jalan2 ni.haha.dahla nanti nak gi attend wedding membe yg jauh2 kat negeri lain.and we definitely have to be physically and mentally prepared for that.haha.

ah lapaq.

tata.i need foods right now.

home!

i'm home.

at last.hehe..but this time sofea joins us.

my youngest brother accompanied me for a week.he's staying here at my house.my mom couldn't make it as she got other things to do at home.maybe she'll be joining us later.maklumlah cuti sekolah kan.

fuuhhh!!it's never been easy being a mother.esp when i have to do everything on my own and without the helping hand of my mother.huhu.ummi i need u badly!...haha.baru sehari dua uruskan anak sendiri dah nak panggil mak.sebenarnya i homesick ni.yelakan dah lama dok umah n kena layan macam zaman before kawin dulu.but despite everything, i'm really grateful and glad to be with my beloved locx again.masa kat sg.besar dulu..i missed him terribly.sebaik tak meroyan.kahkah.ni dah balik kl rindukan parents n kampung plak.haihh..i think it's normal la kan.life's like that.

hmm..thankfully ada jugakla my helper ni ha..my brother la.boleh la mintak tolong sket2.

and even penat jaga baby, bila pandang muka dia yg suci dan innocent tu rasa tenang and bahagia je.

harap2 cepat jumpa orang yg boleh look after sofea when i go to work.
skang misi mencari.
adalah a few options.
tapi kena cari lagi.harap2 by next week dah dapat la.n harap2 by next week sofea dah pandai bottlefeed.i ni esok baru nak start guna electric breastpump tu.

n macam ada banyak lagi to do lists ni.the lists go on and on.
oh cepatla settle everything.

ohh the biggest loser asia dah start.nak tengok.

tata.

Saturday, November 28, 2009

tahnik


On last thursday(26th oct), my family ada buat majlis tahnik n jamuan kesyukuran untuk sofea.

Alhamdulillah everything went smoothly. Jamuan started at 5-7p.m.
Malam pula diadakan majlis tahnik n tahlil n makan2 utk tetamu yang hadir.(khas utk orang lelaki shj)

i felt so relief sebab sofea memang diam je sepanjang majlis. takde la nak meragam ke apa.
waktu petang bila org nak jenguk dia..dia tidur in her cradle.memang tidur nyenyak abes la.banyak orang geram tengok pipi sofea dan kemontelannya.banyak juga org ingat sofea mmg lahir2 pun montel n semangat.padahal kurus je.hehe.just feeding on breast milk.(tapi mommy nya kena makan banyakla..;p).alhamdulillah la sofea sihat.

waktu malam pula..bila daddy dah ready nak bawa dia untuk ditahnikkan dia diam je in her daddy's arm sambil terkebil-kebil n tersenyum-senyum sorang2.hehe.pandai anak mommy ni. mudah-mudahan majlis ni mendapat keberkatan Allah S.W.T.

tapi..

esoknya..she threw a tantrum pulak dah.asal letak je merengek tak lama pastu.hehe.tapi takpela baby memang la macam tu.

hmm sofea dapat banyak angpau.kihkih.nanti daddy n mommy bukakan akaun sofea kay..;)

tiba2 terfikir canela nak start a new life kat kl nanti. yela kan..dah ade insan ketiga sekarang ni.hopefully we can be a good parent for her.

okla.later.

salam aidiladha.

Sunday, November 22, 2009

yeye!

yeye!

dah abis confinement.so adela kelonggaran sket bab2 makan ni.haha.tapi apepun tetap kena maintain sokmo.kalau tidak, jangan nak salahkan orang lain bila badan dah sakit2, tak bermaya n out of shape kan.

sofea sekarang dah pandai senyum2 and gelak sorang2.hehe.juga sudah pandai melalak kuat2. And i think the thing she enjoyed the most is bathing. i rasa la. sebab dia akan diam je and look so peaceful.kihkih. lepas mandi and grooming bagai, dia baringla diam2 sambil berangan sendiri.adalah dalam 30-45 minutes lepas tu baru dia merengek-rengek. Merengek-rengek tu sama ada lapar, nak kena dukung atauupun saja-saja merengek.haha. if she's sleepy she dozes off easily lepas mandi.

hmm oh ye. hari khamis malam jumaat ni my family ada buat kenduri kesyukuran sket. jiran2 pun bolehla nak datang tengok sofea.kawan2 pun kalau ada yg boleh datang sg.besar dijemput hadir.hehe.

now i have to start thinking about birth control.hehe.i opt for natural family planning like fertility awareness.itu pun kalau menstrual cycle i tetap la.barulah boleh predict bila ovulation occurs.hmm nantilah pk balik.haha.nak solat maghrib ni sementara sofea tidur.

tata.

Sunday, November 15, 2009

with love

alhamdulillah..

today is our 1st anniversary.
sedar tak sedar dah setahun kami melayari bahtera rumah tangga bersama.
mudah-mudahan hubungan kami akan kekal hingga akhir hayat.

to my beloved husband.
i'm truly blessed for having you by my side.

and this is specially dedicated to you.

Every morning I wake up and see,
The most handsome man lying next to me.
He's the one I cherish and love,
A blessing sent from Heaven above.
I will love him as a faithful wife should,
And do everything for him I could.
I would let him know everyday,
That I love him more than words can say.
For the daughter we have together,
And the love for God in each other.
It will keep our love for each other strong,
And may Allah will guide us away from all wrong.


and i'm totally grateful coz
we have the most precious gift for our anniversary..


bidadari kecil, Farah Sofea.

Friday, November 6, 2009

jaundice n BF story

my BF room


hi.

hmm..setelah panjang lebar entry yang lepas, i nak sambung story after delivery plak.hehe.

oh ye.sofea tengah tidur..wan dia dodoi2kan.
Syiokla tu anak mommy.hehe. Hari ni sofea asyik meragam je. Biasala kot, umur dah sebulan. Hehe. Btw, memang bukan senang being in motherhood life ni. It's a continuous learning process and teaches me a lot about patience.

ok back to the story. At Ampang Puteri SH, we stayed in single-bedded room for 3days 2 nights. (package). Saje tak nak discharge awal2. kasi elok sket luka-luka tu n dapat rooming in dgn sofea.

I memang sgt exhausted after gave birth so i spent time utk relax2 sementara menunggu pihak nursery hantar sofea to my room.
Bilik tu bes jugakla..ada privacy. Mylocx tido kejap2 kat sofa, kejap2 kat katil ngan i..(kihkih). Bila bosan, i baca paper ke, tengok tv ke, main sms ke.hehe.

We have to go through tough times jugakla kat hospital tu...those sleepless nights memang menguji kesabaran. Maklumlah, jaga baby yg baru umur 1 2 hari. Memang hanya kami berdua saja utk jaga sofea.hehe.
Setiap 2 jam sekali kena breastfeed sofea. I memang penat sgt tapi demi baby, tak kisahla kan.

Unfortunately, on day 3, sofea kena jaundice and have to be warded. Bacaan agak tinggi (13).
Pendekkan cerita, 2 hari kena warded baru boleh discharge. Sofea tinggal kat nursery masa kena jaundice tu. Every 2 or 3 hours camtu, nursery call asking me to breastfeed sofea. So just imagine, memang tak lena tidur la kan malam2 tu. Memang dah takde istilah tidur nyenyak di tengah malam lagi even up until now. hehe.

I also experienced breast engorgement masa hari keempat kat sana. Sampai rasa nak demam gitu. So nurse kata there's no other way to treat it other than expressing the breast milk. Nurse pun bagila hotpack utk tuam and bile dah lega sket, i have to manually expressing it. Sebaikla nurse tunjuk the right way, so senang sikit. And kena continue tuam n express lagi. Bila area around areola tu dah lembut, baru boleh guna electric breastpump. Barula tak sakit part tu. Wahh bila dah keluar semua milk yg terkumpul tu rasa lega sangat. Barula i tau, kalo tak keluarkan susu yg dah beku and terkumpul tu, baby nak suck pun dapat sikit je. Kiranya tak cukup minum la.
Dan selagi tak dikeluarkan, selagi tula mommy akan rasa bengkak and sakit2.
Time tu adala 2 3 org mommies yg bengkak susu jugak. Jangan main2..breast engorgement sakit btol tau. Boleh sampai demam2. Ada kes lain plak kurang susu. Itu i tak sure cane nak treat. Kena makan kobis n lobak putih kot..and adalah some tips lagi. Kena rajin google la. hehe. So sapa2 yg nak breastfeed tu kena ready la mental n physical. hehe. Banyakkan membaca and bertanya.

Baby yg kena jaundice is advisable to drink a lot of breast milk. (kalo BF la). Sbb tu i have to keep on giving her as much milk as possible. Tapi masalahnya, baby jaundice ni agak lemah and selalu ngantuk je. So dia malas nak sucking walaupun lapar. Caranya?..kenala main2 skit, geletek2 skit, usap2 sket to keep her awake and minum byk2..;p Lama jugakla every BF. Selagi tak sampai 45 minit cmtu nurse advise suruh continue lagi BF. Challenging btol.

So after 2 hari Sofea kena warded barula boleh discharge. Lama jugakla kami berkampung kat hospital tu. Tapi selesa, so tak kesahla. Hehe. Keluar je hospital, we stayed for 1 night kat rumah mylocx's aunty. Esoknya barulah balik Sg.Besar.



sofea' nursery. The BF room is on the left. Ala, pintu belah kiri ni haa. hehe.

time breastfeed sofea. tengokla asyik tidur je. hehe.

So okla. i nak makan la. Lapaq! Oh btw, bear in mind, if u breastfeed ur baby, u'll be constantly hungry. Hehe. Tata.

p/s: BF mommies-buy disposable or washable breast pads. u're gonna need those!

Saturday, October 24, 2009

labor and delivery

hi!

Sudah 2 minggu lebih xupdate blog ni. Since the momentous moment of giving birth to my precious daughter, Farah Sofea bt. Azhan Ezra.hehe. Thanx to all for the wishes and greetings..mmuahz.

So, sekarang ini, i berada di umah mak kat sg. besar for the confinement la. Ape lagikan.hakhak.
Honestly, for the time being, i hate it.huhu.
Coz my mom pun jenis yg quite strict bab2nih.
Tapi, disebabkan i berfikiran jauh sikit,
i.e maybe later in time, mesti i rindu giler this moment and tak mau regret di kemudian hari, maka i pun obey la mana2yg termampu.
My mom pun xdela kejam sgt.haha.
Tapi kesian kat my mom kena buat itu ini utk i.
Keje i yg paling teruk setakat ni pun hanya berjaga tengah malam.
Melayankan kerenah si kecik itu.hehe.
Nanti2 i citer sket sebanyak about my experience going through the confinement days.

In the meanwhile, i nak share about something else.
I have been waiting to be in the mood to re-cap my labor experience.
Even though i xdela bz pun, tapi nak cari ruang n mood tu punye la susah.
coz every 2hours or less or if i'm lucky enough, more than 2 hours, sofea mula la berbunyi.hihi.
Breastfeeding on demand u see. Setakat ni, exclusively. So paham2la kan.
Fuhh miserable gak awal2 nak getting used to it. But still, anything for the baby rite?

october 6th, 2009
12.00 midnight
i rasa cam mild period pain. Masa ni dah baring2 nak tido daa. So i ignore jela.
Pastu tak sedar bile tertidur.
Tiba2, i terjaga dan rasa balik mild cramping tu.
Tengok jam baru pukul 1.00 a.m.
Still i ignore lagi..and tertidur.
Then jaga balik one hour afterwards. Macam tula sehingga pukul 3.30a.m.
Lepas tu, sakit tu dtg balik every half an hour.
Lepas tu every 10 minutes plak. I tengok jam u see.
Sebab i bace kat internet, true labor tu akan continuously happened, getting more intense and the timing can become closer together.
But still, i boleh tahan, cuma dah xboleh nak tido dah.
Sedar2 bile dah pukul 5 tu, sakit tu dtg every 5 minutes or so.
Org kata kalo dah sakit 10 minutes or 5 minutes apart, barula pergi hospital.
Sebab kalo pergi awal2 pun, kdg2 nurse suruh balik dulu.
I kejut mylocx, told him what happened,
and we decided to go to the hospital after subuh prayer.
Time ni boleh lepak2 n jalan2 cam bese lagi.maklumla, baru 1st stage of labor kan.
Banyak lagi penderitaan lepas ni.haha.
So off we go. Sebaik mrr2 pun xbanyak kereta.
So cepatla sampai ke ampang puteri SH.

6.40a.m
mylocx and i masuk la labor room.time ni nurse nak check je dulu.
Belum tau lagi kena admitted ke tak.(i still rasa contraction every 5 minutes).
Ade 2 org nurse time tu. Sorang tu dah tua sket, another one is younger.
i pun dipakaikan alat utk monitor contraction level and baby's hearbeat.

"Contraction u ni dah kuat dah ni..meh saya check bape bukaan dah.."kata nurse tua itu.

then lepas tu, aktiviti seluk-menyeluk bermula.
Although my mental has already prepared for this but trust me, sakit gilerrhh okay!
plus nenek tua tu sgt ganas....!
i dah mengerang2 n geliat2 atas katil tu.
sakit giler berbanding contraction yg i alami masa tu.

"Wah dah 5-6cm la..kena admitted la yer..deliver harini.."

i kindda expect dah. Then nenek tua tu nak masukkan ubat kat tuut supaya kasi poo poo semua faeces yg ada dlm usus i.
giler sakit jugak.
Ganas giler nenek tua tu..haihh
Oh lupe..mylocx memang ade je sebelah i time tuh.
Dia pun rasa nak halau je nenek tua tu, tapi dah keje dia kan.
Kejap2 mylocx tgk graf kat monitor.haha. Comel je laki i ni.
Kalo graf tu tinggi meaning i tengah contraction la tu.

Tak lama tu, i pun rasa nak poo poo sgt2 n phm2la kan.....TOILET!..here i come..;p

time ni dah tukar baju pakai hospital gown.
then tak lama tuh..the doctor came.
very gentle and soft spoken.
dia pun seluk jugak...nak check opening.
tapi i can handle it.takla kasar ok.
dia kata dah 7cm..and nak pecahkan air ketuban i.
omg..takut btol masa ni.ade sharp pain sekejap time dia pecahkan.
sebaik kejap je. then warm water keluar dgn agk banyak la time ni.(tak sakit)

BUT..lepas air tu abis kuar, the contraction getting more stronger.time ni i admit mmg sakit sgt la contraction tu.
every 2-3 minutes rasa.
i dah lambat utk di'offer' epidural whatsoever.sbb dah 7cm.
gas pelali tu dia offer laa.but i xamik pun.konon terer la nak cuba tahan jugak.hahah.
kalo ikut my style, i tried to control my breathing.
take a deep breath masa contraction tu and lepas slowly...sambil zikir dlm hati.
tu jela i buat sampaila rasa nak ter'poo poo' sgt2.
nurse muda tu kata, bukan nak poo poo..tapi nak beranak la tu..
cume dia pesan jgn push lagi.tgu btol2 sakit.
(gile kot....i dah xtau apa maksud btol2 sakit time tuh..sumenye sakitla)

10.00a.m
mylocx belai2 kepala i.
i said.."honey, panggil la nurse tu.xthn la.. rasa nak poo poo gile laaa..,"rengek i sambil dah start mengerang2.
so dia pun panggil.(masuk tu dah 3kali dia panggil nurse sbb the same reason.haha).
nurse muda tu masuk n seluk(again, takla sesakit nurse tua tu).

"ok da boleh la ni,"kata nurse itu.
so dia, nurse tua n 2 practical nurses pun prepare la for my labor.
"kuat la u ni..org lain bese 6 7cm tu pun dah bising2 sakit..,"kata nurse muda tuh.
i senyum je.dlm hati tuhan je tau sakit tu cane.sebaik sakit xlama sangat.

pushing is the most difficult thing i've ever experienced in labor.
yela.anak 1st kot.agak2la kan.
mane la i tau nak push betul2 tu cane.
yg pasti, bile btol2 sakit baru i push.
pastu rasa nak pelempang je sekor2 nurse yg cakap i push salahla n bebel2 soh push btol2la.(esp yg nenek tua tu..dia siap suggest i diberi ubat utk kuatkan lagi contraction i.so secara teorinya, bile makin sakit, makin kuatla i push)
i tau la kalo angkat punggung masa push nanti boleh koyak besar.
but seriously, masa tu dah tak kesah daa.haha.cakap memang senang.

this part, i memang dah almost give up.
and dah tak malu nak jerit2 sakit.ahaha.
and i sampai dah merengek-rengek nak menangis cam budak kecik.
tapi bile mylocx pujuk2 and bila nurse kata..
"janganla nangis..sikit je lagi ni..".i pun tak jadi nak nangis.haha.
bile tak de contraction nak push tu i dah malas nak wat pape.ala2 nak tetdo je.
tapi bile sakit tu dtg balik, memang rasa cam separuh mati jugakla trying to cope with it.
mylocx kept rubbing my head and reminding me jangan angkat my butt.
time tu siyes dah tak bleh nak fokus dah..asal lepas je.haha.

10.30a.m
tak lama tuh, doc dtg lagi n derang prepare alat2 ape tah.
i dah expect dah. ni mesti nak buat episiotomy la ni.
dah lama push ni cm xde hasil je. rasa dah putus dua dah badan ni..;p.
tapi tibe2 contraction tu dtg balik. sakit sgt sampai nak tak nak kena push jugak.
i pushed laa..n then the doc said, "good!good job!..lagi!"
pastuh..SNAP! She cut, tapi i tak rasa sakit pun.
i pushed lagi sambil the doc seluk-menyeluk nak tolong bukak jalan (heck! sakit gile bile terpaksa push+tahan sakit kena seluk).
and suddenly, something came out (well the baby of course) like..i dunno. rasala sendiri nanti ;p
aahh!leganye time tu! Macam i plak rasa baru dilahirkan.hihi.
mylocx plak comforted me..convincing me that everything is fine.

10.45a.m
so the baby is out of the womb.welcome to the world sweetie!
she cried and cried, as the nurses cleaned her.then mylocx pun azan n iqamat kan dia.
time ni, i'm too exhausted to even smiling.senyum gitu2je.
still tak percaya baby dah kua.
i still felt mild cramping masa tu.
the doc continued her work keluarkan baby's umbilical cord and the placenta.
lepas tu baru i rasa lega sket.
doc prepared nak suture plak. sutures, or stitches are the methods to fix a cut or wound. sebaik bius okeh. then i rasa gitu2 je tapi tak sakit (adela dlm 10 minit doc jahit).

12.00p.m
lepas the area had been sutured, cleaned, i pun dipakaikan pad khas.
then the nurse brought in my baby to me.
to get her first breast milk....(my first time breastfeeding too)
mylocx plak bz sending and replying messages to siblings, relatives and friends.
nurse ambil balik sofea bawak gi nursery lepas breastfeeding n siap2kan i utk dihantar ke wad.

panjang plak entry kalini.hehe.
thanx to mylocx for updating my blog walaupun dgn caranya yg tersendiri.haha.
apepun, thanx honey for always being there for me...thanx for everything. i am soo glad to have you.ops tak yahla nak share sume n berjiwang2 kat sini. dia i punye, bukan org lain punye..so kita citer2 kat umah je la yang eh..;p

dah lenguh dah tangan ni.nanti2 cerita lagi.sign off dulu. tata!

Friday, October 9, 2009

Alhamdulillah

Salam semua,

Ini suami Effa. Saya ingin memaklumkan yang Effa telah selamat melahirkan bayi perempuan pada 10.45 pagi, Selasa lepas, di Hospital Pakar Ampang Puteri. Alhamdulillah. Berat bayi sewaktu dilahirkan adalah 2.7kg. Di bawah disertakan gambar bayi 3 jam selepas dilahirkan.


Sekarang ini, Effa masih berada di hospital kerana bayi kami didapati mempunyai sedikit tanda2 sakit kuning pada hari ketiga selepas dilahirkan. Kami berharap bayi kami akan cepat sembuh. Kami sudah bosan tinggal di hospital dan tidak lupa juga kepada kosnya yang tinggi. Saya balik rumah ini pun untuk sementara sahaja kerana ingin mendapatkan bekalan pakaian yang telah pun kehabisan stok. Maklumlah, tinggal di situ sejak hari Selasa yang lepas.

Baiklah, saya terasa begitu sukar sekali setelah lama tidak membuat karangan dalam Bahasa Melayu baku walaupun saya orang Melayu dan mendapat A1 untuk subjek Bahasa Melayu untuk peperiksaan SPM. Memalukan! Apa kata jika ada diantara anda yang membaca blog ini dan telah melepasi peperiksaan SPM sekurang-kurangnya 2 tahun lepas cuba melakukan perkara yang sama seperti saya.

Oh maaf, ini bukan blog saya. Sehingga bertemu lagi.

Ikhlas,

Suami Effa

Saturday, October 3, 2009

The Lost Symbol~a must-read

ok jgnla ingat i nak summarize that book kat sini..hihi

coz i dun even buy it yet..but i've found that book kat Popular in tesco Ampang..kire dah ade target la nak cari kat mana..kalo nak beli...bleh trus pergi situ kan..dekat sket.hihi..

cumanya...xtau bile nak beli..memikirkan when is the best time to read it?...
i ni kalo reading..i xsuka stop2 lama2..coz i like the feeling of being in the writer's world of creation...tapi skang ni..agak bz plak...
i pk2 leh baca time confinement kan...tapi masa tu dah ade baby..
mesti lagi penat n bz jugak..haha..
ah macam2la...ape2pun i must get that book..

coz u know...On its first day the book sold one million in hardcover and e-book versions in the U.S., the U.K. and Canada, making it the fastest selling adult novel in history...what more to say...hehe.ni sambungan kisah thriller Prof Robert Langdon tu jugak..( dgn sendirinya terbayang wajah Tom Hanks..haha)

em..tapi yg i jumpa kat kdai buku..hardcover punyela...phm2la harganye...;p.

to those who haven't read Dan Brown's (the writer of that book) punye buku..silala grab one..ataupun semua buku dia skali...best woo!
i suggest u read The Da Vinci Code dulu..then suka hatila nak baca yg mana pulak..hehe.Yang pasti...i xsabar nak get hooked on The Lost Symbol..
latest Dan Brown's work...a very very very talented novelist indeed...;)

Friday, October 2, 2009

sabtu yang kurang menceriakan hidupku

i sangat hampa..

sbb sok ada program anjuran sekolah...at MPAJ n dePalma hotel...
(Majlis Graduasi n 'high tea')
sangat xbersemangat ok....
time weekend la masanya nak get away dr memikirkan hal2 skool..
coz the truth is..i'm not truly enjoying myself working there..hoho.

lagi2 time preggy ni..dah nak meletop plak tuh..
bertambah laa xde mood nye nak pk pasal keje2 ni sume..haha.

the theme is gold, brown n yellow..aii..tah baju apo nak pkai sok..hihi.
ishh geram tol..abes musnah plan hari sabtu..errgghh!!

Wednesday, September 30, 2009

my 37th week

hoho..

i'm taking an mc today..coz i dun feel comfortable to walk and feeling a bit tired..semalam pi check-up as usual..doc tanya takde rasa sakit2 ke?..

well..ade la jugak..tapi i dun think it's time yet..doc kata tanda2hampir bersalin tu da ade la..
ok simptom yg i alami sekarang ialah...

selalu nak pee pee..tapi kdg2 pergi tak kua sgt pun..;p
selalu nak poo poo jugak..samela pesen nya cam pee pee tu..;p
bila baby stretch..oo agak sakitla..perut tu cam mengeras gitu.. (skang semakin sakit)
sometimes...ade rasa cramp mcm mild period pain... (tapi sgt jarang)..n takdela intense.. so i kindda tahan jela..hihi.
and after 'bersama' suami...(ops)..the mild contraction (ala2period pain) will definitely occur..
(haa yg ni doc pun suggest coz she said, it will help in lubricating 'the area' and the cramping is due to the prostaglandins in semen and the contraction of pelvic muscles.
The cramping, however, should be mild and short-lived. Kalo intense, kena get ready utk pergi hospital. Kiranya there's probability the true labor can occur after sexual intercourse.hoho.
)

Doc pun buat regular scanning as usual..so far the baby dah exceed 2.5kg..kira above the minimum weigtla..around 2.7kg cmtuh..doc kata plg awal this week kot bersalin..just get ready je la kalo ade ape2hal..pergi je hospital..
in case false labor, we just have to go back home..
and kalo true labor, well..kena admitted la kan..;p.

i surely did some readings on the early signs of true labor..
so far i hanya experience tanda2 HAMPIR bersalin..
tanda2 proses bersalin tu lum lagi kot. (iyela tu..confident je)...
apepun, kena doa banyak2la kan..i still can drive to work..(manual car ok..tapi doc pun kata no prob sbb i xde apa2 masalah sekarang ni..cuma kurang2kan la kalo bleh)..tapi agk senak gakla kalo drive lama2..hihi.

aiyo..bertambah nervous i ni..tapi i still can't take my mind off work..sbb gile melambak kerja..huhu.cam tak sempat je nak settle kan semua before giving birth ni.huhu.

hmm banyakla open house n wedding reception yg i xdpt attend nanti..sorry sangat2 korang..
apepun..tahniah and semoga u all dirahmati Allah selalu..

k ade time i update lagi..if anything, i'll ask my dear hubby to update for me..
mmuahz..pray for me n the baby..;)

Sunday, September 20, 2009

jom citer2 raya 2009

hmm..semuanya tengah sakan beraya ke?...again, i nak ambil kesempatan ini utk mengucapkan salam aidilfitri to all beloved friends, bloggers, and sape2jela anonymous yg baca ok..hehe.
maaf zahir dan batin..

ok jom kita citer2 raya..hihi.
This year i raya kluang..xbalik sg.besar pun..coz my family sumer raya kat umah nenek kat Pahang.
kami sampai malam raya lagi..
aktiviti di pagi raya cam besela..pi solat sunat hari raya, bermaaf-maafan, makan2 and tolong2 apa yg patut kat dapur tu..

sebelum balik kluang, kelam kabut gak i siap2 nak masak rendang ayam negeri 9..first time nak buat paham2jela kan..called mymom tanya resepi sket2 even basic tu taula jugak.my mom said patut belila 2 ekor ayam..i beli sekor je..buatnye xjadi kang kan dah membazir plak.haha..so mylocx pun tunggulaa i settle masak pe sume baru kitorang balik...masak time puasa..paham2la kan nak bajet masin pe sume..susah sket.
lenguh gile tangan pinggang sume.prepare bahan je da bape lama (bahan kisar, ayam, n perah santan)..dah start masak takleh nak tinggal2 plak sbb masak santan phm2la kan.melepet la i lepas masak tuh..lain mcm sket penat bila masak time perut membuyung ni..ahahaha.
pastu barula siap2 nak balik kampung.
sampai2 kluang dah tgh malam..so terusla kena panaskan kan balik rendang tuh..

haa..ni tengah dok sebok masak..abaikan tangan tu..;p..baru tau betapa penat mak i nak masak rendang.


ni siap boh dalam tray nak bawa pi kluang..;p

rupanya malam tu lepas i masuk tido..Pak Njang mylocx, n nieces yg baru balik berjalan-jalan kelaparan malam2 buta tu..kebetulan rendang i je yg ade..rendang lain sok (hari raya) baru ade aunties yg bawa..ketupat n lemang memang dah ade..so derang melantak la rendangku itu..haha.bagus..xdela membazir...rupenye dekat half derang makan..haha.

esoknya, turun2 nak sarapan before gi semayang raya..pak njang tengah makan lagi..siap puji rendang i..ahakz.'rendang negeri eh' die tanye..hehe.memang rendang negeri kan lain sket rasa drpd rendang2 lain..basic pun cam masak lemak cili padi tapi ada tambah a few things la.
mylocx pun makan rendang i tak hengat punye..hehe.dalam banyak2 dia kata i nye lagi ada rasa. (takdela cakap kuat2)..sebenarnya rendang lain tu bes je i makan..bukan xde rasa..cuma rendangkan ade mcm2 jenis..ikut selera tekak la suka yg mana.hehe..
kembangnya hati bini dia ni kalo hubby suka makan ape yg dia masak.wahaha..!
ok mungkinla ade niat utk mengambil hati kan..haha.tapi memang rendang i jela yg dia dok makan.(maaf ye terperasan lebih kat sini..;p)

Raya pertama..
raya taun ni..i was just wearing skirt n blouse jer..haha..xberapa nak ok kalo pkai baju kurung sarat2ni..even i still muat.haha.cam kureng sketla feel nak bergaya tuh kan..so ala kadar jela..;p
malam raya pertama tu, we all ikut family beraya kat umah close friends n relatives area kluang.


rumah uncle awal


rumah Mak Long Ida


Raya kedua..
we all sume pi rembau (visit mylocx's relatives)..konvoi ramai2 from kluang (family Pak Long, Pak Njang, Paksu, makcik n mylocx's family)..then straight to kl afterwards..(umah relatives mylocx jugak)...so basically, raya this year memang jumpa mylocx's relatives jela dulu..hihi...
banyak betul rumah nak pergi..hari ni je dalam 4 5 buah..haha.
sampai kl..me n mylocx balik tido kat umah kitorang ..hihi.




me and my adik ipar~nadia n fikah


Raya ketiga..
Jalan2 umah sedara kat KL plak..adela dalam 3 buah rumah.makan dan makan makan..alhamdulillah..;p

rumah Wan Teh


rumah Wan Ray

tengoklah wan ray ngan kucing gomoknyerr..Bambi!


Pregnancy update..
i'm in my 36th week now..doc said i can deliver any time soon..huhu..patutnye..it is not advisable to travel jauh2..kan..tapi raya..standard la jalan2 makan angin..haha.i doa2 jgn sakit2 time tengah jalan2 sudah..
tapi tula kita hanya merancang..tuhan menentukan..
i dah packed some necessary stuffs dalam hospital bag and put it in the car.infant car seat mylocx lom install lagi.huhu..(kena masuk dalam to-do-list ni.haha)
semalam ade rasa cam mild contraction sket..ala2 senggugut tu..probably the Braxton-Hicks contraction..huhu..seram i.sebaik kejapje..n 2 kali camtu kot.
perut pun da makin mengeras n cam ala2 dropping ni..aii...baby tak saba nak kua ye cayang?hihi..

hmm..by this time korang rasa mesti kurang logik kan kalo kitorang tak discuss baby's name lagi..hihi..of coursela da discuss..
if she's really a girl..(insyaAllah)..we want to call her Sofea..hihi...full name tu tunggu lahir la i letak kat blog ni..hihi..

Raya keempat..
hmm..kami xde decide nak pi mana2lagi..maybe kemas2 umah sket kot..

so okiesla..selamat beraya korang!..

p/s: sian mylocx..sebok amik gamba..sampai gamba sendiri pun bape keratje..;p

Friday, September 18, 2009

Qalesya

haha..punyela tak tau nak tulis title apa..

bukan ape..skang tengah tengok drama ni..so letakjela title ni...menarik ini drama!..hihi.

hmm..esok insyaallah me n mylocx akan balik kluang for hari raya..this year xpela..balik raya kg husband ku yg tercinta.hehe..besides, lepas ni i'll be staying in sg besar for confinement..xbesnye mylocx boleh datang sekali sekala je..sbb dia xleh la nak cuti lama2kan..he.

last wednesday, we went to Ampang Puteri SH for my routine check-up...Dr Fauziah is not around..her friend was taking over...a very friendly and nice lady..bila scan, doc kata my baby's head has engaged...that means the baby's head had dropped below the pelvic bone..

"hmm kepala baby dah turun..i think u akan bersalin awal dari EDD..dalam 2minggu lagi kut"

wahh..terkezut den..my EDD is 17 okt ni..sekarang dah 35 masuk 36 minggu dah..i bace..if labor occurs at 35 weeks, the baby has an excellent chance of being born and staying healthy. All organs are developed and able to function.tapi harap-harapnya..paling awal i bersalin dalam 37 weeks la..kira full term labor la kan.

hmm..i've washed all the baby's clothes today..and i dah prepare some important things untuk dibawa ke hospital nanti.i adela calling calling my colleague yg baru bersalin sebulan lepas...tanye a few tips sket apa2 yg penting kan..haihh..nervous la plak..before ni rilek semacam je kan..dah dekat2ni..takut plak..standard la kut..takut tapi excited nak ade baby.

haa..ni antaranya yg nak kena basuh..hihi.bilela nak jumpa baby i ni..;)

hmm..esok kena masak rendang plak..sok jugakla baru nak beli ayam, santan n daun kunyit..janganla kedai bawah ni tutup..kalo x, kena g jauh sket nak beli.huhu..xsabarnye nak makan lemang or ketupat ngn rendang raya ni..hihi.

rasanya ramai membe sume dah balik kg kan..selamat hari raya dan maaf zahir batin kay!
mmuahz

Sunday, September 13, 2009

iftar

sudah dua hari berturut-turut makan iftar bes-bes..

last friday, me n mylocx had 'iftar' with Mr Amir and wifey at Muara Ikan Bakar, Tg Harapan, Port Klang...



not bad i would say...melantak seafood tak hengat punya..plus air kelapa yang ermmmm...yummy!

last night plak we had 'iftar' at Kelab Golf Perkhidmatan Awam (KGPA)..merangkap small reunion of ex-smapians (mylocx's batch)...

alhamdulillah...we have to be grateful atas semua rezeki yang diberikan.


Ramadhan ada berapa hari je lagi..walaupun rasa happy nak menyambut Syawal..tapi sayu plak nak tinggalkan bulan ni..
bulan yang mana amal kebajikan kita diberikan pahala yang berganda-ganda..
terutamanya malam Lailatul Qadar..

Menjelang raya ni..macam biasalah..
pelbagai persiapan yang nak dibuat..
apapun..sama2kita ingatkan diri sendiri jangan terlebih dalam berbelanja..
dan jadi terlalu pemboros..
sebab pemboros adalah saudara syaitan..

selamat meneruskan puasa..;)

Wednesday, September 9, 2009

09-09-09

hehe..

saje je boh title macam tu..xde apa yg menarik pun harini..

cuma g check-up je la...wow..dah 34th week i ni rupanya..dah nak jadi mommy lagi few weeks..
tak sangka betul..how fast time flies..

hmm..so far alhamdulillah..i managed to get through the fasting month quite well..even sometimes rasa letih n dahaga teramat sangat...but still gagahkan diri puasa tak ponteng2..hihi.
harap2 baby bucuk ok la dalam womb ni.

lagi seminggu lebih nak cuti raya..yeye!..cepatla cuti..in a time like this memang rasa malas sangat nak gi keje..banyak songeh kan..tapi xkesahla..memang penat ok..dahla nak facing all the students yang banyak kerenah tu.haha..tu yg tambah memenatkan pale otak i ni.

dah 5 months xmasak ni...tapi nanti before balik umah MIL kena buat rendang gak ni..atleast adala bawa something..huhu...tapi kena gagahkan diri masuk dapur balik masak..
ish dapur tu still meloyakan even up until now...pesen apela alahan i ni.
huhu.sepanjang ramadhan ni pun sian mylocx tak merasa i masak jugak..makan luar or beli je la..sebaik understanding..sorry honey..

insyaallah dah kua baby cumell ni i masak balik cam bese kay..;)

oh ye...last 2weeks nye check-up..the doc said that we'll be having baby...
.
.
.
.
hmm blue or pink??
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

baby pink!!..

hehe..insyaallah la...both of us tak kesah girl ke boy..as long as the baby is healthy...

ok la..mylocx dah zzzzzz...sian dia ajk i tido dari tadi..my stomach is bloating sket..so kena baring lambat sket..saje update blog..rasa dah lama plak tak blogging.
k..nite2..

selamat menunaikan ibadah di bulan yang mulia ni...;)





Sunday, August 30, 2009

32 weeks

wahh..sedar tak sedar i dah 32 weeks pregnant-the 8th month of my pregnancy...
hmm...in a few weeks time insyaallah me n mylocx dah ada zuriat sendiri.alhamdulillah..

as for me..i'm in a good health so far...cuma simptom2 3rd trimester tu memang adala kan..
sometimes, sakit pinggang la..sakit belakang la..but not severe la..
plus susah nak tido comfortably sebab perut makin besar and berat kan..hihi.
and baby bucuk ni plak semakin active dok tendang sana tendang sini, cucuk sana cucuk sini..
and kadang2 sakit kat lower abdomen tu..doc kata due to baby's head kat bawah..
but i still leh tahan lagila semua2 tu..

sebaik ada mylocx bagi mental and physical support..hehe.
tapi tula kalo dia ada..i ni dok manja terlebih..jgnla baby bucuk ni manja lebih2 jugak..haha.
dahla kdg2 tu pemalas tahap gaban..skang ni asyik rasa sleepy je macam awal2 preggy dulu..cume bezanya tak mabuk je la.
pantang tgk mylocx rest..i pun nak nyibuk sama...
hmm..tapi kitorang selalu outing together..and jalan2..
so adala exercise sket kan.hoho..takdela memerap je kat umah..and so far, i masih gagah meneruskan puasa..
yela sementara school holiday kan..
nanti dah start keje balik tak taula larat ke tak..harap2 tahan la.huhu.

pastu..skang ni i always experience shortness of breath..
yela, uterus is growing bigger kan..tak selesa betul kdg2 tuh..
i pun kena be careful of feeling faint as in the last few weeks the blood tends to pool in the lower limbs resulting in low blood pressure...
hmm lagi2 time puasa ni kan..
haihh..ada sebulan lebih lagi before my expected due date.nervous plak tetiba.hehe.

oh ya..last thursday..me n mylocx went to Ampang Puteri SH for routine check-up..
alhamdulillah everything is fine...
and this time, our precious little one have given the opportunity to the doc to predict his/her gender..

hmm..cuba teka?effa jr or locx jr?hehe..

apepun..we just want to wait for the baby's arrival..baru puas hati..he.

okie..selamat hari merdeka to all!

Saturday, August 29, 2009

it's been a while..

hi..

it's been a while since my last post..

hehe..kemalasan melanda..walaupun cuti belambak-lambak kan..
dah seminggu cuti sebab sekolah tutup (H1N1)..skool 4 days..then cuti seminggu pulak..

alangkah bahagianya dakuuuu...

but only for another 2 days..huhu..then hectic again.oh tidak..

btw..one of the important event yang berlaku sepanjang i tak update blog ini ialah..

baby shower~lalala..hehe.

alhamdulillah semuanya berjalan agak lancar even tak sangka membe2 bawa so many foods.hehe..takpe..bolehla sharing2 suruh bawa balik kan..tukar2 resepi.hoho..
and thanx for the presents guyz..

i'm extremely happy dapat jumpa membe2 um, smap and colleague semua..mmuahz.

another thing is..my colleague miza (sebaya i) dah selamat gave birth to a cute little princess Nur Irdina Aleesya..alhamdulillah..sempat gak hang attend baby shower i dulu.haha.

oh ye..me n mylocx went to sg besar masa 1st day puasa..stayed for 3 days..bestnya dapat makan masakan ummi..hehe.n dapat jumpe all my family members.

harini i buka puasa sorang je..huhu..mylocx shift malam pulak.xbest nye..
hmm it's already 7.18 p.m...need to get ready to break the fast..

selamat berbuka~

Wednesday, August 12, 2009

happy or scary??

hmm...my school is temporarily closed for a week...
3 of the students got infected with H1N1 virus..
so semua orang pun tak dibenarkan datang ke sekolah..
how is it sound??
happy ke
scary ke

yang penting saya sangat suka dapat duduk rumah lama-lama...;p

Monday, August 3, 2009

fight club

hmm ni kisah semalam..

my students gaduh dalam kelas..haihh sampai darah2 mulut yang sorang tuh..
budak2ni..sbb kecil pun nak sampai belasah-belasah....nasib baik tak kena i yg tengah membuyung ni.haha..dala i'm their class teacher..kwn2 nak tenangkan pun seram..sebaik last2 tu settle i dah jerit2 soh kwn lain tarik dua2 makhluk tu..time tu dah nak balik dah..kol 6.45.

menakutkan...tapi bila fikir balik...my friend yang kena ajar kelas peralihan tu lagi kesian..
almost every week ade fight..huhu

*dah macam fight club plak nih..cume takde yg hencem cam brad pitt je..ohoho*

Sunday, August 2, 2009

pre-baby shower

hi guyz..

i'm happily reading yuyu hakusho manga online at the moment...although i'm having a flu today..
mylocx have gone to work..so yeah..will be staying alone again.haihh..

baby?..oh he/she's doing fine i guess..hehe...still active as usual.
speaking of baby,..my colleague friends yang preggy dua dua dah scan and tau gender baby..sorang boy..another one is girl.hehe..i je yang xtau lagi..the baby is so secretive ehh??..;p
but it doesn't really matter actually.i'm just hoping and praying our baby will be born healthily..

i don't do much this weekend..
banyak tido je..hehe..and do some housechores sikit2..actually i'll be hosting a baby shower event for my friends miza and azida next 2 weeks..i saje chose buat kat rumah je santai-santai..not a grand one la...juz a sweet and simple celebration truly from my heart..wat potluck je..boleh gather 3 moms-to-be skali..hehe..close friends are invited..but so far yang confirm boleh datang for the event mostly my colleagues laa..

thankfully mylocx is supportive and cooperative when i first decided to host this event...he even said that if i'm not having all the nausea things..i can actually cook for the party..like i did before when his family and his close relatives datang rumah..dalam 16 orang camtu..
mula-mula camni..his mom called informing that they're in kl kat rumah mylocx's uncle.
so dengan niat utk berbudi bahasa..i ajakla his mom dtg rumah for lunch kan..
i seriously tak kesah kalo mylocx's parents je yang nak datang..
tup tup!she said..boleh ke ni?mak datang ngan family abg rizal n family maksu tau..boleh?
wah!nak tak nak *setelah menimbangkan segala-galanya*..i kata la ok
tapi xcukup pinggan mangkuk..*igt leh escape la kan*
tup tup..mak kate..xpe..kitorang bwk semua including satu periuk nasi..air effa takyah buat..
wah!menggelabah i pegi beli ikan nak wat lauk.
yela dalam 16 org camtu ok!and bukannya my family side..
i spent 4 hours tau masak..tu pun lauk2 yg dah tau and dah pernah buat sahaja.
lauknye?..i chose lauk favourite mylocx..asam pedas, ayam masak lemak cili padi, sambal udang n sayur2la..
tu pun cukup2je..aunty yati siap goreng telur and ikan extra lagi..haha.
derang kate i pass la...;p..what a day!..atleast takdela derang ingat i ni xreti masak lgsg.haha..yela sbb muke pun cm budak2..and kurang meyakinkan je kan da jadi bini orang.ahaha.

but unfortunately..or fortunately..i still can't cook until now.it's hard to explain..maybe alahan mengandung i yang mcm ni kot.

so wat potluck je..my friend ada gak yg nak bwk mknn masakan sendiri..haa lagila bagus.hehe.

hmm..malam ni ingat nak wat keje skola yg agak melambak-lambak tu.tu pun kalo rajinla..haha.
kalo tak rajin jawabnye main tenet or lyn tv je la..

daa.

Saturday, August 1, 2009

semalam

uhuhu...

i asyik bersin2 je skang..ini menandakan rumah sudah semakin berhabuk ye..haha.

aii..bosannya staying home alone..mylocx pi keje..night shift for 2 minggu ni..this weekend die kerja, next weekend die cuti...begitula seterusnya..tapi yg bes, keje 2 hari cuti 2 hari.hehe.besela private sector kan..

hmm skang on tv3 ada majalah 3 bout arwah Yasmin Ahmad...insaf sekejap..Allah boleh ambil nyawa hambaNya bila-bila masa sekalipun.
.
.
.
.
jom citer pasal semalam..mylocx cuti semalam..so he sent and fetched me from work.
pastu kitorang pergi shopping some important baby stuffs and mother stuffs at baby store depan tesco ampang.
pastu semayang maghrib di tesco...pastu pergi balik baby store tu...pastu dinner kat kedai My Asam Pedas Linda Onn sebelah ngan kedai baby tu jer..siap ternampak Linda Onn dalam kereta lagi..tu pun kejap jela..kereta BMW ok..

i melantak banyak xhengat!...asam pedas ikan pari, kailan ikan masin and telur dadar.hehe
nasi i banyak sket dari mylocx..(yg mana jarang sekali berlaku)..haha.
anyway, not bad la masakan dia..pi la try.hehe.
*tapi asam pedas ikan jenahak i cm lagi bes je..ahakz.jgn mara*

ha..lepastu tersandar kekenyangan cam ikan paus..;p

Tuesday, July 28, 2009

to be determined

aii..

malasnye nak gi keje..haha..

blogging la kejap..dah lama gak xupdate ni..

hmm..last week me n mylocx were going back to kluang..that day dah balik sg. besar..so gilir-gilir la pulak kan.hehe..

on last saturday before balik kluang, we went to Ampang Puteri Specialist Hosp to do some check-ups...

so doctor adela buat scanning sekali..measure anggaran berat baby, sufficiency of amniotic fluid, placenta position etc. i'm happy coz everything is fine so far...but i'm a little dissappointed coz we didn't know the gender yet..baby tu angkat dua2kaki so the sex organ tu terlindung la kan..

hmm..so the sex is...to be determined ya..;)..
xpela..1st baby xkesah boy ke girl..
asalkan sihat walafiat.
btw, next appointment is next month..time 1st week puasa tu..

ok..need to get ready to work.

later.

Wednesday, July 22, 2009

no title

hi there..

mylocx is sleeping now..
( i thought he's sleeping..so i was checking on him just now..and turned out that he's still on bed playing sudoku using my hp)..

ok.. it has become his habit to play the game before he's going to sleep..

or when he just wanna cuddle and lying beside me until i fall asleep *during his sleepless nights*

..or (like he said)..he just wanna feel as sleepy as he could by playing the game...
*but turned out to be mindly active than ever..;p*
.
.
.
.
.
.

and now he's already asleep..maklumlah..esok kerja awal pagi..hihi

me?i sebenarnye ada masalah perut kembung sket tengah2malam ni...tu yg kadang2 tidur agak lambat sikit.xselesa kalau tidur time perut kembung buat hal kan.

and sambil2 tu bacala satu article nih..

how to wash cloth diapers effectively.....ahahaa apekah?

okla stop here sebelum meraban lebih jauh..;p

Monday, July 20, 2009

check-up

urine : N (okla maksudnye ni)
hemoglobin : 11.4 (11 above is ok...kalo x..leh jadi anemic nanti).xsuke ok cucuk jari i nak amik darah.

nurse check belly size etc.

and i dapat injection to prevent tetanus lagi sekali..huhu..sakit.

weight : ohoho..gained 3.5 kg okehh..next time around, kalo naik camni lagi...sah2 kena wat GST (something about glucose test)..haha.*ok memang mkn byk lately*

Saturday, July 18, 2009

Le Brassiere

okay..i think i need to purchase more of them.haha

with different size of course.

last purchase was ermm..bile ekk?..ohh during 4th months pregnant. ok, now i know, buying just one size of maternity bra for the entire pregnancy will not probably work..coz u know, they're continue to grow..requiring us to purchase new bras at least a couple of times during pregnancy..

ok...so, how many exactly should i buy this time ehh?..i think a good rule of thumb is to have enough bras on hand to allow me to wear a clean, properly fitting bra every day. rite?

i've gained a few pounds lately..and i'm sure i'll be gaining more and more until i reach 9th months...
and i think i desperately in need for those new maternity bras or just grab for the nursing bras terus. The best time to buy nursing bras is during the third trimester..so why not now??ohh...tengokla nanti.

hmm..shopping again honey?..*wink*wink*

saturday post...punyela taktau nak wat title ape..;p

besnye kalau time weekend..

boleh rileks rileks kan.hehe.but sadly, mylocx is working this weekend..so most of the time i lepak sorang je la kat rumah.huhu

arini asyik gi toilet je. kejap pee la.kejap ehem la..ahaha..ok adakah itu normal?..ntah i pun tak tau.
maybe sebab byk makan and minum kot lately.

plus..the pelvic part tu is occasionally hurt. tak sure la sakit ke lenguh tapi selalu gakla rasa..esp bila buat banyak kerja lifting nih. tadi lipat kain yang sudah melambak-lambak tuh.. duduk lama sangat..aii ni tengah lenguh la ni..huhu.

oh ye..that day tak jadi pergi check-up. i asked to do the check-up on monday instead. sebab hari khamis lepas i ada meeting..hisshh..sebok je meeting tu..;p
and ingat nak wat appointment kat ampang puteri specialist center tu for further check-up. tapi still tak confirm when is the suitable date to go..we'll see about that later.

*harap2 baby mommy ok kat dalam womb tu eh. mommy kena banyakkan baca al-quran utk baby..mmuah.cayang die.*

hmm..harry potter beshh..pi la tengok guyz...;)

Tuesday, July 14, 2009

harry potter

yahuuu!!!!!!!!!

guess what? mylocx dah reserve 2 tickets to watch the movie tomorrow night. kat Berjaya Times Square. i tersangat2la happy nihh...dapatla hilangkan stress di tempat kerja tu.

actually i da ckp lama dah kat mylocx. nnt harry potter keluar 16th july kalau boleh nak tengok that day jugak..hihi.xmaula jadi cam transformers..da pegi2 tapi ticket sume sold out the first week tuh. besides, i'm really a big fan of harry potter series. kipas-susah-mati okehh!

i mmg da complete and baca all the books. xyah cakapla kegilaan terhadap buku-buku itu dulu. mengalahkan kanak-kanak. sampai mimpi2 pun ada.wahaha. so even i da tau citer die, tetaplah nak jadi one of the first to watch the movie pulak kan. draco malfoy makin hemsem la plak dlm half blood prince nih...haha. tapi harry's still my hero..besides dumbledore.hehe.

oh dah2la tu..bukan nak cite pasal harry potter...i think most people pun dah tau storyline nye kan. jom2 kite sama2terjah cinema nanti.

oh ye..tomorrow ade monthly check-up. ntah2 kena injection utk prevent tetanus tu lagi..
last month dah kena..sakit tol die cucuk..ganas.haha. lenguh 3 hari ok. nurse kata kena inject 2 times. lagi skali tu dlm 3rd trimester. huhu.

plus takut plak kena minum air gula..membe kate xbest gile test tu..nak tau kite ada potensi diabetic ke tak. mmbe i kena minum awal2 preggy lagi coz berat naik mendadak. hmm aritu i timbang berat kat stor sukan *ahaha stor sukan*..berat dah dekat2 48kg. last month 45. xbestnye kalo kena minum air gula tu. tapi kalo terpaksa nak wat cane kan.huhu.

ok la..getting ready to work~

*xsaba nak mamam popcorn sok.nyum nyum!*

Monday, July 13, 2009

semangat

semalam when i return from work..masuk2 rumah tgk mylocx tengah vacuming..hihi.

mmg i dah lama xwat keje2 rumah ni..ye preggy membuatkan i jadi agak pemalas ye..
so mostly mylocx la yang kena buat..sian die.
da bape lama jugakla nak allocate time utk kemas rumah.hehe..so last night agak bersemangat la kitorang kemas area living room tu.*walaupun i kemas sket2je.hehe*

and sempat lagi shopping a few things kat tesco ampang...selain melantak pizza dgn banyaknya.wahaha.

so today i woke up dgn agak bersemangat memandangkan our living room dah ade new look.hihi.
dah ade coffee table angkut dari hometown kelmarin..dah pasang carpet n mat baru..and dah ade freshener..simple je tapi okla dari sebelum ni..memang messy.haha.

oh ye..sgt rindukan rumah kat sg.besar.huhu..balik kejap pun jadila kan.*sob sob*

haa ni la gamba siblings kesayangan i...;p

Friday, July 10, 2009

brothers

yeye..

ptg ni nak balik hometown..!

aii..lame dah tak balik..balik sehari semalam pun jadila. xboleh nak balik awal sikit arini..
coz mylocx keje shift malam yesterday..so he needs to get some rest. xpela..kalau tak xtau bile time yg sesuai nak balik. i pun getting very2 busy lately.huahuahua...too many stuffs sampai xtau nak start yang mane dulu.teruk kan.

my siblings pun sume ade kat rumah weekend ni.yeye..2nd bro balik dr melaka last night. 3rd bro yg sekolah asrama penuh dekat gile ngn rumah tu balik smlm gak.
yg 2nd bro mmg da kaw tim ngn die soh balik weekend ni.siap mintak duit i lagi.ceh!..

yg 3rd tu kebetulan. die baru form 2. supposedly, next week baru boleh balik for monthly holiday. but next week dia ade program kat s.alam..(pesta kebudayaan jepun)..so that's y dia balik this week.
ye we all 3 orang je..hehe.tu yang quite close even i'm the only girl...kakak pulak tuh.haha.

last balik time i 3 bulan preggy aritu.now segan plak perut dah bigger.haha.cam xcaya je preggy.

adik i yg last tu kata..nape awal sgt kak?..die br form 2 dah ade anak sedara..ahaha apekah?...

gelak besar i dengar ayat tu. ok pe ade anak sedara awal..itu yg difikirnya.

i ade gap 10 years dgn 3rd bro ni..die agak shy2 sket orangnye. ngan i pun xdela nak lelebih.i yg selalu kacau die...tapi..he's the most brilliant and obedient of all..sangat pandai ok compared to me..no.2 dalam batch ok.sebaik no 1 perempuan.kalo tak, tak abes2 nak bangge la tu.
kalo tanye i question selalu yg susah2 yg tak de dlm buku. last2 i cakap, em tu tanya abah.tak pun tanya jela cikgu kat skolah.haha.

n he's a stage person pulak tu.
mmg akademik bgs...cume tang sports je low performance sket.haha..boleh je main cume nak wakil sekolah tu takla.haha.wakil sekolah dlm stage activities mmg banyak gile.

jangan yg 2nd bro tu...tula the most practical, sporty, stylish and problematic.haha..
kalo main bola selalu jadi striker. kalo merentas desa tak nombor 1 nombor 2.
paling pelik n malas belajar sket. tapi bab2 teknikal selalu power.hehe...
dala kaki gadget..hp manjang tukar je...gile modify kereta, gile games...sume gile2.
pastu suke bergaya n mat romeo..sms ngn ramai pmpn sekaligus. fuhh horror.

i ade 3 years gap je dgn dia..and die lagi rapat n open dgn i compared 3rd bro.dia ni la yg selalu memeningkan parents i dgn minat or perangai dia.hati keras cam batu.haha.

me?...well..i guess i'm in the middle..n i think i'm not that bad.academic n non-academic.haha.
n i'm not too difficult to handle kot.korang yg rapat dgn i taula kan i cane.wahaha.

so okla enuff of my bros..xde latest pics plak nak add kat sini. nanti balik rumah i snap2 la.hehe.missing them already.n my parents of course!

later.

Thursday, July 9, 2009

*sob sob*

huhu...tiba2 cedeyh..

actually i ada terbaca blog sorang blogger nih..she's a mommy-to-be gak. his husband keje kat laut..so lama berbulan kat sea then baru balik umah kan.
nak contact pun sometimes xboleh...
have to go through most of the pregnancy experiences alone...huhu..
sungguh terharu.
ngada2 tak i?

tak kire.
memang sedih apa.
i can't imagine i'm in her position right now. dah le jenis manja tak hengat..
kalo mylocx xde one day pun is hardly acceptable.
ini pula for months..wahh!..boleh jadi gilos...
plus kat tengah laut and xleh nak contact langsung..sounds cruel pun ade.

thankfully daddy is around..rite sweetie?...
haii..mommy pun dah emo tak tentu pasai baca blog orang.haha.
hormonal factor ke atau i memang camni xdapat pula dikesan..;p

but still, bile daddy keje malam...we're left alone...kan?kan?...
macam tonight la..*sob sob*
no more caressing, cuddling bla bla bla.
memang tertekan.huhu.
ye pregnant woman dah menunjukkan belang mengada-ngada..;p
tapi baby pun pandai...
always wrestling in there kan?..
teman mommy die..hihi.

aii..baby blue ke pink xtau lagi..
memang ingat nak scan nanti..cuma nak cari schedule yang sesuai.
sgt bz lately.
plus nak check katne pun xsure lagi..
kalau boleh nak jumpe specialist la.
tengokla cane nanti.

oh ye..baby mesti sukee..mommy n daddy dah belikan stroller n infant seat special utk die.hehe.
nanti jgn nangis2 duduk dalam tu yer..
rocker n walker plak aunty n uncle dah bagi free.
nanti2 bile baby da nak kuar mommy n daddy shopping2 lagi eh.hehe.
*daddy kan suka last minute shopping.haha*

okie dokie. sudah merepek-repek i nih. boring dok umah sorang punya pasal la ni.

kihkih.


me~23rd weeks~*mommy membuat aksi tah pape*

Wednesday, July 8, 2009

24th week

uisshh..makin lama makin xde masa nak blogging. ada masa pun dihabiskan dgn melepak dan tidur sahaja.

i ni curi2masa blogging jap. patutnya i dah get ready nak gi school early today. lots of work to do. huhu.

apepun, i sehat alhamdulillah for now. i'm about 24th weeks pregnant. hoho with larger belly of course. and not just that. the baby is becoming more active now that i almost giggle everytime he/she is moving. (doing i dunno what whether it's kicking or punching or stretching.)
Plus, making me have to visit the bathroom constantly and find that nothing is coming out.huhu..main2 yer. My friend said the movements will get stronger during the third trimester. Can't imagine that. haha.

But still, i hope he/she is healthy in there. and please avoid me from having preterm labor whatsoever.

So far, i love second trimester as i've passed the dreadful and miserable morning sickness during my 3rd months. boleh kata i agak aktif dari 4 bulan lebih sampai 6 bulan nak masuk 7 ni. Tapi, i dun expect the comfort zone is going to last for long. Besela, dah 3rd trimester, badan makin lama makin berat maa.. and anything is possible during that period. So doa2kan i k.

sekarang ni, kalo jalan besela cepat penat. selera makan besar plak tu. itu nak ini nak.hoho. kaki sometimes cramp. pinggang sometimes lenguh. haa macam2la.hehe.tapi alhamdulillah nak gi keje tu still ok.

ada membe suggest buat baby shower. haha. tunggula i proses rumah yg messy ni dulu. then baru kita wat baby shower ke pot luck ke ape ke wokehh?

one more thing...any suggestion nak giving birth kat govt or private hospital?..i kindda pening nak make decision. kalo area i ni, either hosp ampang (govt) or ampang puteri specialist hosp kot. any other recommendations?bagi pro n cons skali lagi bagus. hehe.

k da lambat.daa

Friday, June 26, 2009

oh!

Oh!

hi guyz!

Lama siot xupdate. hehe. rindunye blog i ni.

actually i'm very2 busy right now. faham-faham jela baru lepas school holiday. everyone at school memang macam lipas kudung. xde masa nak converse lama2. besides i tetiba pulak kena jadi ketua pentaksir sekolah for PLBS (Pentaksiran Lisan Berasaskan Sekolah)..sungguh tah pape. banyak gila kerja. belum plus dgn key-in markah pelajar, filling up buku rekod kemajuan pelajar, updating buku rekod mengajar, updating buku jadual kedatangan lagi, teaching n learning process lagi..bla3..

nak pengsan jap bole?...haha. eloknya teacher ni diberi satu robot ala2 transformers tu jadi assistant. haha

speaking about transformers, me n mylocx cuba sedaya-upaya nak watch the movie this week jugak..tapi macam tinggal harapan je kot...full house ok!

xpe...we'll see how it goes nanti. hopefully mylocx can work on something in order to get the precious tickets...;p

hmm....and with a breaking heart, i would have to end this entry dengan memaklumkan bahawa i terpaksa bekerja hari ini!!!!!!!!!!oh no!!!..

why?

sekolah ganti utk cuti Hari Raya Aidilfitri nanti..;(
xpelah..thinking of the positive side..dapatla cuti lama sket time raya.he. like mylocx's famous line.."FINE THE POSITIVE SIDE TO EVERYTHING"..;p

okies..gtg. i'll update as frequent as i can.

*signing off*

Tuesday, June 16, 2009

friendship never ends

hi.

hmm...xbestnye dah start working..penat2!

mylocx dah g keje.early in the morning.

oh ye..berbalik kepada previous entry..gambar itu adalah semasa get-together dgn dayah last saturday.That's the last day before dia pergi sabah...keje kat sana as a doctor.huhu.

kami tengah2 try tudung kat butik tu.mylocx?...of course la dia yg amik gambar tu.hehe.Sadly, tak sempat lama pun jumpa dayah. Jumpa pun dah lambat atas sebab2 tertentu and she had to rush to her relative house kat Sepang. Tak sempat nak tengok movie ngan dia tapi jadilah daripada tak jumpa langsung kan. Entah bila dayah nak balik sini. *sedih*

Rindu nak jumpa membe2lain jugak..huhu.

okla.Nak cerita panjang pun takde idea.haha.kalau nak tengok gambar i da upload sket kat facebook.

signing off.

Saturday, June 13, 2009

haha

...haa..lihatlah aku..tahpape.ape yg dibuat agak2?

semalam bersuka ria ngn dayah. nanti2la update eh.

lapar la skang...;p

Friday, June 12, 2009

Mari ber'tagging'

baiklah cik ct wan kembang..hehe.here it is. Thanx for the tag btw..;)

1. If you can be an animals, what will you be?
ohoh..erk..*choking*..why do i wanna be an animal anyway?
hmm..a bird perhaps. An eagle. *can fly, hunt preys, sharp eyes, strong*

2. If you rob a bank, what do you want to do with the money?
Buy a property..make it as investment..*buy land, house and more houses..;p*..ish2 gilo tak berkat.

3. If you can teleport yourself anywhere in the world , where do you want to be?
Hogwarts school or Rivendell.haha.*taklah...nak teleport balik kampung je..;p*




4. If you know that you are dying, what is the last meal that you want? Why?
perhaps i don't eat at all....i'm gonna die remember.

5. If you can only kill one person in this world, who is the person? why?
I have many options. One of the people at my workplace maybe. *ouu...this question is evil. so dark.haha*..membunuh ialah dosa besar anak-anak.

6. If you can choose either to have more than 24 hours a day or can live more than 100 years what is your choice? Why?
Will it make any difference?..Life will soon be over.

7. If you can date celebrities, who is that person? Why?
MrLocx jugak.*celebrity of my heart..;p*..geli la tu.

8. If you can only have one thing in this world, what should that be? Why?
Doraemon's pocket...boleh?


9. If you have the opportunity to tag 7 of your friends, who are they?
-Mylocx *he's also my best friend.kira boleh la kan.haha*
-Dayah
-Bojed
-Sisyusnida
-Ida
-Nadya
-Dida

haa feel free to write ok yang dah kena tag tu..;p

Thursday, June 11, 2009

two.thumbs.up

I love her!..her talent, her look, her voice, everything..!
*cepatla download kan ape yg patut yang..;p*


erk!??...ni dah 3thumbs up kot.*scary plak pic ni..tapi unik.haha*

Wednesday, June 10, 2009

sleepy

Hi.

Hmm..walaupun mengantuk i tetap gatal nak update blog.haha.apekah effa. Pagi2dah ngantuk.*penyakit yg sukar dibendung ye skang ni..;p*

oh besides, last night memang tidur lambat pun..tengok movie kat Pavilliion. Angels and Demons. Hmm not bad la cerita dia considering that kitorang pun dah kurang ingat the whole thing based on the novel. Agak best compared to The Da Vinci Code.

Mula2, we both plan nak tengok Angels and Demons or Night at the Museum 2. Skali tengok dua2 pun selling fast..

Skali sampai turn to buy the tickets...we have only front rows left. Nak tak nak sebat juga la front row pun for Angels and Demons kan.haha.

Memang kena sandar senget2 sket la baru dpt duduk and tengok dgn selesa..*even xdela selesa mana pun kann*...

kitorang jarang made decision camtu(duduk front or 2nd row) tapi memandangkan xde interesting movies yang lain..or kalau ada pun sure dah tengok punya..maka gamble jela duduk depan sekali.hehe. Apepun..takdela tak berbaloi tengok cerita tu. I love Tom Hanks anyway.

I never cook since i'm 3 months pregnant. Not even once. Besela the mual2 thing kan. Most of the time lunch kat luar jela. Kalau kat rumah makan bread with peanut butter ke, fruit jam ke, tuna ke..and lots of dates and apples...sbb aku lapar okkk!...so tu yg slalu makan luar then makan xhengat. Semalam lunch kat luar merangkap dinner skali *6 p.m!!*...sebab tunggu mylocx bangun. Dia skang tengah shift malam so balik rumah dari office pukul 8pagi. Then tidur sampai pukul3 camtu.

Sementara tunggu i siap tu, he plays with his DSLR tu..sampai jadi makin lambat nak keluar.haha.balik rumah malam tadi pun sama. Oleh sebab cycle tidur dia dah jadi mcm bats(yeke)..sampai2rumah duk sambung lagi ngn camera tu.haihh..haha.

okeh itu saja.huaaahhh!

Tuesday, June 9, 2009

june 10..;)

weeee!!!!

today is my born day.hehe.thanx for all the wishes guyz!

em sangat happy sebab dapat hp baru given by mylocx.thanx babe!!!!mmuah.haha.

oh and he got what he craved for. Yesterday he finally bought DSLR camera.Canon EOS500D.

dun ask me about the features whatsoever.kindda *lembs* sket bab2 latest technology ni.
Not a gadget person aku ni.haha. I will later learn from him la sikit2. Let him finish studying apa yg patut.

Looks like it becomes his new obsession now. Jangan sampai lupa bini sudah.ahakz.

Tak bestnya..cuti tinggal lagi berapa hari je.huhu.


khusyuk dgn user guide dia..;p...*i pun turut menyibukkan diri*
macam menarik pula picture angle ni kan?*wink*wink*

Monday, June 8, 2009

The Notebook


Hmm..my all-time favourite novel based movie!....Love it!(100000000x)

I actually started reading this novel (by Nicholas Sparks) a few years ago.I cried more than once while reading it.

So surela tak lepaskan peluang utk tengok movie plak.oh berkilo-kilo la air mata aku sewaktu menonton cerita itu..haha.

This movie dah agak lama..But this movie is damn great no matter what!..kalau tgh nak layan jiwang ke or nak uplift spirit ke, i definitely re-watch this movie.hehe.(Ryan Gosling is hot!)

oh speaking of novel based movie, have you watched Angels and Demons?..bes ke? Me n mylocx ala2tak bersemangat nak tengok coz we expected it to be like The Da Vinci Code movie..buku serious lagi best dari movie.hehe.standard la kot camtu.Mylocx bought all Dan Brown's books a few years ago.The things is, die tak cukup masa nak baca all of them even up until now.

And surely i dah baca semua buku dia. Dan Brown is a real mastermind!

p/s: I really love Nicholas Sparks's books when it comes to romance novel..have collected more than 5.hehe.(mmg i sentimental so what?..;p).

Saturday, June 6, 2009

GamesGamesGames

ohoho...

sungguh addicted..dok main game xsedar masa berlalu begitu cepat yee..hehe.

btw..i'm staying home alone lagi..mylocx's working this weekend..

maka i yg kebosanan ini mainla game...digit games btw.i love numbers...hehe.

haa..game ni simple je..but i main xbenti2 ok..dah die soh g next level je..(cewah)..korang nak try bolehla pegi sini.

oh one more thing...td tghari me n mylocx went to carrefour ampang...n we met zizan raja lawak kat situ..ade shooting Perang Kuali.haha.

okeh...i sudah mengantuk...

daa..nite2.

Wednesday, June 3, 2009

Cool Maternity Fashion

hi.

i saja googling on maternity fashion di kala bosan-bosan staying alone kat umah ni.Mylocx is working.Thankfully i'm accompanied by the little one...ape die buat ntah inside belly mommy die..kicking sana sini..;p

oh ya.

i found a very interesting site and i wanna share some cool maternity fashions with all mommies-to-be out there. Embrace the wonderful moment and remind yourself that you're beautiful.

Check them out...







nice isn't it?

So..mana satu pilihan hati?hehe.