Saturday, October 24, 2009

labor and delivery

hi!

Sudah 2 minggu lebih xupdate blog ni. Since the momentous moment of giving birth to my precious daughter, Farah Sofea bt. Azhan Ezra.hehe. Thanx to all for the wishes and greetings..mmuahz.

So, sekarang ini, i berada di umah mak kat sg. besar for the confinement la. Ape lagikan.hakhak.
Honestly, for the time being, i hate it.huhu.
Coz my mom pun jenis yg quite strict bab2nih.
Tapi, disebabkan i berfikiran jauh sikit,
i.e maybe later in time, mesti i rindu giler this moment and tak mau regret di kemudian hari, maka i pun obey la mana2yg termampu.
My mom pun xdela kejam sgt.haha.
Tapi kesian kat my mom kena buat itu ini utk i.
Keje i yg paling teruk setakat ni pun hanya berjaga tengah malam.
Melayankan kerenah si kecik itu.hehe.
Nanti2 i citer sket sebanyak about my experience going through the confinement days.

In the meanwhile, i nak share about something else.
I have been waiting to be in the mood to re-cap my labor experience.
Even though i xdela bz pun, tapi nak cari ruang n mood tu punye la susah.
coz every 2hours or less or if i'm lucky enough, more than 2 hours, sofea mula la berbunyi.hihi.
Breastfeeding on demand u see. Setakat ni, exclusively. So paham2la kan.
Fuhh miserable gak awal2 nak getting used to it. But still, anything for the baby rite?

october 6th, 2009
12.00 midnight
i rasa cam mild period pain. Masa ni dah baring2 nak tido daa. So i ignore jela.
Pastu tak sedar bile tertidur.
Tiba2, i terjaga dan rasa balik mild cramping tu.
Tengok jam baru pukul 1.00 a.m.
Still i ignore lagi..and tertidur.
Then jaga balik one hour afterwards. Macam tula sehingga pukul 3.30a.m.
Lepas tu, sakit tu dtg balik every half an hour.
Lepas tu every 10 minutes plak. I tengok jam u see.
Sebab i bace kat internet, true labor tu akan continuously happened, getting more intense and the timing can become closer together.
But still, i boleh tahan, cuma dah xboleh nak tido dah.
Sedar2 bile dah pukul 5 tu, sakit tu dtg every 5 minutes or so.
Org kata kalo dah sakit 10 minutes or 5 minutes apart, barula pergi hospital.
Sebab kalo pergi awal2 pun, kdg2 nurse suruh balik dulu.
I kejut mylocx, told him what happened,
and we decided to go to the hospital after subuh prayer.
Time ni boleh lepak2 n jalan2 cam bese lagi.maklumla, baru 1st stage of labor kan.
Banyak lagi penderitaan lepas ni.haha.
So off we go. Sebaik mrr2 pun xbanyak kereta.
So cepatla sampai ke ampang puteri SH.

6.40a.m
mylocx and i masuk la labor room.time ni nurse nak check je dulu.
Belum tau lagi kena admitted ke tak.(i still rasa contraction every 5 minutes).
Ade 2 org nurse time tu. Sorang tu dah tua sket, another one is younger.
i pun dipakaikan alat utk monitor contraction level and baby's hearbeat.

"Contraction u ni dah kuat dah ni..meh saya check bape bukaan dah.."kata nurse tua itu.

then lepas tu, aktiviti seluk-menyeluk bermula.
Although my mental has already prepared for this but trust me, sakit gilerrhh okay!
plus nenek tua tu sgt ganas....!
i dah mengerang2 n geliat2 atas katil tu.
sakit giler berbanding contraction yg i alami masa tu.

"Wah dah 5-6cm la..kena admitted la yer..deliver harini.."

i kindda expect dah. Then nenek tua tu nak masukkan ubat kat tuut supaya kasi poo poo semua faeces yg ada dlm usus i.
giler sakit jugak.
Ganas giler nenek tua tu..haihh
Oh lupe..mylocx memang ade je sebelah i time tuh.
Dia pun rasa nak halau je nenek tua tu, tapi dah keje dia kan.
Kejap2 mylocx tgk graf kat monitor.haha. Comel je laki i ni.
Kalo graf tu tinggi meaning i tengah contraction la tu.

Tak lama tu, i pun rasa nak poo poo sgt2 n phm2la kan.....TOILET!..here i come..;p

time ni dah tukar baju pakai hospital gown.
then tak lama tuh..the doctor came.
very gentle and soft spoken.
dia pun seluk jugak...nak check opening.
tapi i can handle it.takla kasar ok.
dia kata dah 7cm..and nak pecahkan air ketuban i.
omg..takut btol masa ni.ade sharp pain sekejap time dia pecahkan.
sebaik kejap je. then warm water keluar dgn agk banyak la time ni.(tak sakit)

BUT..lepas air tu abis kuar, the contraction getting more stronger.time ni i admit mmg sakit sgt la contraction tu.
every 2-3 minutes rasa.
i dah lambat utk di'offer' epidural whatsoever.sbb dah 7cm.
gas pelali tu dia offer laa.but i xamik pun.konon terer la nak cuba tahan jugak.hahah.
kalo ikut my style, i tried to control my breathing.
take a deep breath masa contraction tu and lepas slowly...sambil zikir dlm hati.
tu jela i buat sampaila rasa nak ter'poo poo' sgt2.
nurse muda tu kata, bukan nak poo poo..tapi nak beranak la tu..
cume dia pesan jgn push lagi.tgu btol2 sakit.
(gile kot....i dah xtau apa maksud btol2 sakit time tuh..sumenye sakitla)

10.00a.m
mylocx belai2 kepala i.
i said.."honey, panggil la nurse tu.xthn la.. rasa nak poo poo gile laaa..,"rengek i sambil dah start mengerang2.
so dia pun panggil.(masuk tu dah 3kali dia panggil nurse sbb the same reason.haha).
nurse muda tu masuk n seluk(again, takla sesakit nurse tua tu).

"ok da boleh la ni,"kata nurse itu.
so dia, nurse tua n 2 practical nurses pun prepare la for my labor.
"kuat la u ni..org lain bese 6 7cm tu pun dah bising2 sakit..,"kata nurse muda tuh.
i senyum je.dlm hati tuhan je tau sakit tu cane.sebaik sakit xlama sangat.

pushing is the most difficult thing i've ever experienced in labor.
yela.anak 1st kot.agak2la kan.
mane la i tau nak push betul2 tu cane.
yg pasti, bile btol2 sakit baru i push.
pastu rasa nak pelempang je sekor2 nurse yg cakap i push salahla n bebel2 soh push btol2la.(esp yg nenek tua tu..dia siap suggest i diberi ubat utk kuatkan lagi contraction i.so secara teorinya, bile makin sakit, makin kuatla i push)
i tau la kalo angkat punggung masa push nanti boleh koyak besar.
but seriously, masa tu dah tak kesah daa.haha.cakap memang senang.

this part, i memang dah almost give up.
and dah tak malu nak jerit2 sakit.ahaha.
and i sampai dah merengek-rengek nak menangis cam budak kecik.
tapi bile mylocx pujuk2 and bila nurse kata..
"janganla nangis..sikit je lagi ni..".i pun tak jadi nak nangis.haha.
bile tak de contraction nak push tu i dah malas nak wat pape.ala2 nak tetdo je.
tapi bile sakit tu dtg balik, memang rasa cam separuh mati jugakla trying to cope with it.
mylocx kept rubbing my head and reminding me jangan angkat my butt.
time tu siyes dah tak bleh nak fokus dah..asal lepas je.haha.

10.30a.m
tak lama tuh, doc dtg lagi n derang prepare alat2 ape tah.
i dah expect dah. ni mesti nak buat episiotomy la ni.
dah lama push ni cm xde hasil je. rasa dah putus dua dah badan ni..;p.
tapi tibe2 contraction tu dtg balik. sakit sgt sampai nak tak nak kena push jugak.
i pushed laa..n then the doc said, "good!good job!..lagi!"
pastuh..SNAP! She cut, tapi i tak rasa sakit pun.
i pushed lagi sambil the doc seluk-menyeluk nak tolong bukak jalan (heck! sakit gile bile terpaksa push+tahan sakit kena seluk).
and suddenly, something came out (well the baby of course) like..i dunno. rasala sendiri nanti ;p
aahh!leganye time tu! Macam i plak rasa baru dilahirkan.hihi.
mylocx plak comforted me..convincing me that everything is fine.

10.45a.m
so the baby is out of the womb.welcome to the world sweetie!
she cried and cried, as the nurses cleaned her.then mylocx pun azan n iqamat kan dia.
time ni, i'm too exhausted to even smiling.senyum gitu2je.
still tak percaya baby dah kua.
i still felt mild cramping masa tu.
the doc continued her work keluarkan baby's umbilical cord and the placenta.
lepas tu baru i rasa lega sket.
doc prepared nak suture plak. sutures, or stitches are the methods to fix a cut or wound. sebaik bius okeh. then i rasa gitu2 je tapi tak sakit (adela dlm 10 minit doc jahit).

12.00p.m
lepas the area had been sutured, cleaned, i pun dipakaikan pad khas.
then the nurse brought in my baby to me.
to get her first breast milk....(my first time breastfeeding too)
mylocx plak bz sending and replying messages to siblings, relatives and friends.
nurse ambil balik sofea bawak gi nursery lepas breastfeeding n siap2kan i utk dihantar ke wad.

panjang plak entry kalini.hehe.
thanx to mylocx for updating my blog walaupun dgn caranya yg tersendiri.haha.
apepun, thanx honey for always being there for me...thanx for everything. i am soo glad to have you.ops tak yahla nak share sume n berjiwang2 kat sini. dia i punye, bukan org lain punye..so kita citer2 kat umah je la yang eh..;p

dah lenguh dah tangan ni.nanti2 cerita lagi.sign off dulu. tata!

4 comments:

nisya-chan said...

congrats effa..
must be a wonderful experience kan.. =)

DiDa BumBLeBee said...

effa....i pun suke nama sofea! huhu mmg berangan if ade baby girl nak letak name tu since sbb i minat sofea jane..hahahaha....congrats again n take care eh..if i balik kg nnt leh visit u. insya Allah

Shuk_devdas said...

huhuhu...what a great momment...
i read till the last letter!!

btw, can't wait to see my niece!

wakakakakaka...

effa said...

kak nisya: thanx sis!yeah..one of a kind ..hehe

dida: yeke..hehe.jomla boh sofea ramai2.haha.ok take care jugak.

shuko: ko aja ur niece ni menari n berteater nanti boleh?..hehe