Sunday, April 10, 2011

Sofea Academy

video

Eceh...bajet cool la title kat atas tu ek? No la..just inspired by Khan Academy. hehe. Pernah dengar? If not, bolehla try google.hehe.

Just wanna share sofea's clip pointing objects.. A mother always impressed by her child kan. Same goes to me.. At 18 months old, sofea can understand a lot of things.. including pointing objects yang kita minta. Alhamdulillah... i'm so proud of u sayang..

Sofea lambat sket nak cakap kot.. Just boleh bunyikan a few suku kata.. Tapi belum betul2 ada perkataan yang dia boleh sebut. But she can understand if we give simple instruction and simple sentence. Contohnya, bila minta tolong buang sampah dalam tong sampah, ambilkan sejadah or telekong, ambil Al-Quran, tadah tangan bila sebut doa, sit down bila nak minum air, geleng kepala bila tak nak something, and point bila nak something etc.

And sekarang dia dah pandai kalau jumpa sesapa je most of the time dia akan hulur tangan nak salam dulu. Before ni kalau cakap salam baru dia hulur. Hehe. And kalau jumpa strangers dalam lift ke kedai ke..automatic dia gi babai n sengih2 kat orang tu. Haha.

And sofea ni ada sometimes very comfortable dgn sapa2 kat tempat ramai orang. Ada sekali tu kat birthday part Nyang Sofea..dia boleh pergi kat aunty2 mana2 entah and sengih2 salam2 n bila orang cakap2 n usap2 dia..terus gi manja2 letak kepala kat aunty tu..pas tu tuka orang pulak, bila orang offer food kat dia, dia pergi n dengan selambanya terus duduk kat peha aunty tuh. haha. As long as she sees us (me n mylocx) from far. Sampai aunty tu geram sangat ngan dia.. N kata she's like a star..sangat senang ngan sapa2 tapi bahaya sebab kalau tak jaga betul2 takut orang bawa lari. haha. Tula kan..easygoing sangat pun bahaya jugak. Kihkih.

Hmm..kita ni as parents memanglah kalau boleh nak anak kita tu jadi orang pandai, berguna, beriman ye tak? But to achieve that, bukan la as easy as we plan. It's tough being a parent kan? Sama2lah kita struggle and do the best we can to make the dream comes true.

Daa...





No comments: