Thursday, November 11, 2010

back to herbs

hmm...adela sorang colleague i ni..

ustaz la senang cite.dia pengamal perubatan berasaskan herba. Specifically, HPA products.

Some of my colleagues suggest la tunjuk tapak tangan kat dia so nanti dia identify la kemungkinan organ2 yang lemah. Macam tapak kaki, tapak tangan pun boleh nampak sign2 tu (bagi orang yg tau la).At first, i kureng jugak la nak caya kan benda2 camni. Tapi, dah kengkawan lain pun recommend so i try jugakla.hehe.

My problem: Biasa untuk perempuan esp yg dah bersalin. Angin & toksik dalam badan (yela memandangkan i pun bukan hari2 buang air besar.haha) Based on his explaination, i can see that ilmu sains n bio dia agak tinggi walaupun dia ustaz.haha.yela, dia memang amik kursus dlm perubatan alternatif ni plus dia memang tukang urut (male only).

Ada kawan i sorang tu memang selalu depends on painkiller bila senggugut. And minum ais boleh kata tiap2 hari. (belum kawin ye). Tengok2 tapak tangan terkejut gakla ustaz tu.hehe. Organ buah pinggang n rahim agak lemah dia kata. (dia xtau ye kawan saye punye history.kawan saya diam je mule2).
"Nape teruk sangat ye?Ada makan ape2ke?Urat2 pun timbul ni. Minum ais banyak eh?"
Selidik punya selidik barula kawan i admit. Memang ustaz tu concern sebab ada 2 3 orang cikgu jela yg dia tengok ada prob camtu. Yang sorang lagi yg quite serius tu sebab dia ada problem tulang belakang sebab pernah jatuh 7 years ago (jatuh anak tangga terduduk-duduk bape kali). And kesannya..hmm sekarang baru 27 tahun dah sakit macam2..kesian kat dia.

Yang bestnya, ustaz ni xde pun paksa2 jual ubat ke hape ke. Kita yg minta suggestion dia. Barula dia prescribe ubat herba yg sesuai ngan problem. So far i kena try dulula. Barulah boleh bagi testi.haha. Actually i memang prefer herbs or jamu2 nih (yg ada kelulusan la).Coz time anak dara i mmg ada amik mustika ratu for a few years. Memang susah nak rasa penat or sakit2 (tapi semuanya atas kuasa Allah).Yang penting, ikhtiar. Tapi bila dah start preggy i dah stop makan.

Ni baru nak start balik. Tengokla camne. Doa2 okla.hehe. But seriously, i memang notice sangat 2..after bersalin ni..badan kalo silap sikit sakit tula sakit nila. Tu pun i jarang minum ais. Haihh.
Nak stop terus memang susahla.haha.

Hmm okla. Sofea dah marah2 tu mommy tak layan dia.=p

Later2.

Daa.

3 comments:

Lyana said...

memang bagus amik herbs...lagi2 kalo spesifically tau ape prob kite kan....

:: noremy anak rahmat :: said...

boleh mama sofie recommended tmpat ustaz tu kat ner...
kan?


(^_^)

mommysofea said...

hmm..so far dia xde bukak kedai.dia memang menagajar kat sekolah i area ampang ni.cume dia wat part time tukang urut n jadi pengedar herba2 HPA.=)